Un moldovean şi o ucraineancă, reţinuţi. Ar fi luptat ca mercenari pentru forţele separatiste din Ucraina

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a reținut un cetăţean al Republicii Moldova pentru activitate de mercenariat. Bărbatul este suspectat de acordarea pe parcursul anilor 2015-2016 a suportului logistic forţelor separatiste, participante la conflictul armat din sud-estul Ucrainei.

În privinţa cetăţeanului Republicii Moldova a fost iniţiată o cauză penală. Acesta riscă privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani. Persoana a fost reţinută pentru 72 de ore de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

Totodată, în cadrul investigaţiilor a fost stabilit că însoțitoarea acestuia cetăţeancă a Ucrainei era anunţată în căutare din luna martie 2017 de către organele de ocrotire a normelor de drept ucrainene pentru acordarea suportului entităţilor separatiste.

Urmare a celor stabilite, Serviciul de Informaţii şi Securitate a înaintat un demers către Biroul Migraţie şi Azil al MAI cu solicitarea de a declara cetăţeana Ucrainei indezirabilă pe teritoriul naţional, din raţiuni de securitate, ulterior aceasta fiind deferită organelor de forţă ale Ucrainei.

Bănuiţii, în vârstă de 30 şi 28 de ani, ar fi participat în calitate de mercenari în entităţile separatiste din autoproclamata republică populară Lugansk.

De menţionat că, Serviciul de Informaţii şi Securitate, în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi cu partenerii externi, continuă măsurile de prevenire și contracarare a activității de mercenariat și întreprinde acțiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea națională și regională.

Deşi activitatea de mercenariat este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, tot mai mulţi conaţionali sunt suspectaţi de implicare în asemenea ilegalităţi.

În această ordine de idei, SIS atenţionează cetăţenii asupra gravităţii şi periculozităţii participării în conflicte armate, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.