Un laborator din Franța a confirmat diagnosticul de rabie la copilul de 11 ani care a murit, după ce a fost zgâriat de un câine

PE SCURT

Rezultatele de laborator au confirmat diagnosticul de rabie în cazul copilului, de 11 ani, din Stăuceni, care a a decedat după ce a fost zgâriat de un câine, în luna iunie.

Pentru confirmarea cazului de rabie, materialul biologic de țesuturi a fost transportat la Centrul de referință pentru rabie la Institutul Pasteur, Franța (WHO Collaborating Center, for Research and Reference for Rabies).

PE LUNG

Laboratorul de referință a efectuat analiza biopsiilor cerebrale și ale pielii colectate la pacient în faza post-mortem prin testul direct cu anticorpi fluorescenți (DFAT).

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că probele de biopsie au fost considerate pozitive pentru rabie și prin testele complementare: tehnica de izolare a virusului rabic pe culturi celulare și, în paralel, cu teste moleculare RT-PCR și RT-qPCR pentru genotipare.

Instituția a precizat că Centru de referința pentru rabie, Institutul Pasteur, Franța va oferi suport în continuare pentru stabilirea genotipului, astfel încât aceste date ne vor informa despre tulpinile de virus care circulă în Republica Moldova, deoarece astfel de date la momentul actual lipsesc.

Reamintim că, acum două săptămâni, un băiat de 11 ani din Stăuceni, a decedat, după ce a fost a fost internat în stare extrem de gravă fiind diagnosticat cu rabie. El s-a îmbolnăvit, după ce a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt câine.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.