Un funcţionar MAI şi doi angajaţi ai unor companii, reţinuţi. Ar fi vrut să aranjeze unele licitaţii publice

Un funcţionar al Serviciul tehnologii informaţionale (STI) al MAI şi doi angajaţi ai unor companii au fost reţinuţi astăzi, pentru 72 de ore. Cei trei sunt bănuiţi de complicitate la abuz în serviciu, corupere activă şi pasivă, acţiuni care au avut ca scop final aranjarea unor licitaţii publice privind achiziţionarea serviciilor de monitorizare a traficului rutier prin favorizarea unor companii.

Reţinerea celor trei a avut loc în urma mai multor percheziţii,  efectuate de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, la Serviciul tehnologii informaţionale (STI) al Ministerului Afacerilor Interne, sediul unor agenţi economici şi la domiciliile unor reprezentanţi ai acestora.

Percheziţiile au avut loc în cadrul a patru cauze penale pornite pe faptul abuzului în serviciu, depăşirii atribuţiilor de serviciu, coruperii active şi pasive.

Potrivit materialelor acumulate,  persoane publice din cadrul STI al MAI, în complicitate cu reprezentanţii unor agenţi economici, ar fi comis mai multe abuzuri, prin utilizarea unei scheme bine determinate, eliminând din sistemul informaţional automatizat informaţii relevante despre contravenţii.

Astfel, s-a constat că, din sistem erau excluse, în mod fraudulos, punctele de penalizare contravenţionale; recalificate contravenţiile, constatate de camerele de supraveghere, în scopul aplicării unor amenzi mai mici; anulate unele încălcări constatate de Centrul de monitorizare.

De asemenea, s-a stabilit că, factori de decizie din cadrul STI ar fi favorizat, contra unor sume de bani, anumite companii în vederea câştigării licitaţiilor publice, organizate de unele consilii raionale pentru monitorizarea traficului rutier.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare