Turist în Moldova: Rezervația Prutul de Jos

Cunoscătorii în ale turismului spun că „raiul păsărilor, peștilor și al plantelor”, cum mai este numită Rezervația „Prutul de Jos”, trebuie vizitat neapărat măcar o dată în viață. Și pe bună dreptate. Aici cresc peste 10 exemplare de nufăr alb, numeroase specii de plante acvatice şi de luncă. „Priveliștile și frumusețile de aici rămân în memorie. Cum intrați pe teritoriul rezervației, ciripitul păsărilor, murmurul apei i frumusețile naturii parcă te duc într-o altă lume”, ne povestește ghidul rezervației, Iurie Plăcintă. „Doar aici ai posibilitatea să vezi în Moldova pelicani. Acum două zile când nivelul apei era mai redus, pe lac erau vreo două mii de pelicani”, mai povestește el. 

Iurie Plăcintă ne-a spus că în prezent rezervația este deschisă pentru vizitatori. Doar că la excursiile de pe traseele puse la dispoziția acestora vor putea participa grupuri nu mai mari de trei persoane. 

Unde este și cum ajungi

Rezervația este situată în partea de sud-vest a țării, de-a lungul cursului inferior al râului Prut, între satele Slobozia Mare şi Văleni. La 20 km spre nord se află lacul Manta, iar la 25 km spre sud, lacul Brateş (România). Ca să ajungi la destinație, de la Chișinău, poți lua autobuzul Chișinău-Giurgiulești. Orarul curselor auto poate fi găsit AICI. 

Prețul biletelor este de circa 125 de lei. Ghidul recomandă să cobori la stația din Slobozia Mare. Aici găsești numărul de telefon al rezervației, ca să fii întâmpinat/ă și condusă la destinație. 

Ce oferă și cât costă

La dispoziția vizitatorilor sunt propuse două trasee – unul terestru și unul acvatic. 

Călătoria cu barca costă 150 lei/persoană. Turiștii care optează pentru traseul terestru vor achita 80 lei/persoană. Pentru toate tipurile de vizitatori se percepe o taxă de 150 lei pentru ghid. Turiștii care vin cu cortul pot face camping în preajma sediului rezervației. Aici se află un izvor de apă potabilă și un foișor unde poți lua masa. Prețul pentru campare este de 50 lei de persoană. 

Locuri frumoase de văzut

Rezervația „Prutul de Jos”, are o suprafață de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriul sunt ocupate de apele lacului Beleu. Cercetătorii spun că lacul a fost format acum 5000-6000 de ani, atunci când cea mai mare parte a Deltei Dunării a fost sub acoperirea Mării Negre.

Acestui complex acvatic îi sunt caracteristice peste 27 specii de peşti, iar lumea păsărilor din Prutul de Jos este reprezentată de peste 196 de specii, dintre care 45 sunt specii incluse în Cartea Roşie. Amfibieni însoţesc drumeţii la tot pasul. Pe teritoriul Rezervaţiei se întâlnesc 7 specii de reptile sau 50% din numărul total de specii de la noi. În funcție de perioada anului, pe lac pot fi observate păsări precum: egrete, cormorani, ţigănuşi, pescăruşi, raţe, gâște, lebede, lişiţe, nagâți, stârci, precum şi coloniile de sute sau chiar mii de pelicani. Apa limpede a lacului  permite observarea cu ochiul liber a lumii acvatice, reprezentată de speciile de: broscăriţă, cosor, lintiţa, săgeata apei, crin de baltă, peştişoara. 

Pe malul gârlei,  spre râul  Prut, căţărată pe crengile arborilor de salcie, se găsește viţa de vie sălbatică, specie inclusă în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Pe lângă aceasta se mai dezvoltă un covor verde format din speciile de: zâna florilor de baltă, rogoz, costrei, piperul bălţii. 

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Natura are nevoie de noi – cum și noi de ea. Un dar, o minunăție imensă, doar că trebuie ocrotită și valorificată de toți noi oamenii, demonstrând dragoste față de tot ce ne înconjoară”,  „Frumuseţe, unicitate, Dumnezeire!”, „O frumusețe rară!”, sunt doar câteva câteva dintre recenziile celor care au vizitat rezervația.

„Toți cei care vin aici rămân profund impresionați! Când veți veni aici, o să vă pară că nu sunteți în Moldova, ci într-o lume aparte!”, ne-a spus la încheiere ghidul rezervației. El ne-a spus că rezervația primește deseori vizitatori de peste hotare, care rămân uimiți de frumusețea florii și faunei de aici. „Avem chiar și clienți permanenți, care odată ce au vizitat acest loc, revin în locurile de neuitat”, ne-a mai spus el.   

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.