Turist în Moldova: Molovata Nouă, raionul Dubăsari

Săptămâna aceasta îți propunem ca destinație Molovata Nouă, raionul Dubăsari, despre care localnicii spun  că are priveliști spectaculoase atât vara, cât și iarna. Aici, Nistrul are un meandru mai abrupt, curenți puternici care parcă înconjoară Molovata Nouă, iar localitatea pare a fi o insulă.

Legenda satului spune că o dată, foarte demult, pe când râul Nistru era cât un pârâu, un pescar de pe malul drept l-a întrebat pe altul de pe malul stâng cum merge pescuitul, iar acesta i-a răspuns rusește „molovata”. De acolo și i s-ar trage denumirea.

Unde este și cum ajungi

Molovata Nouă se află pe malul stâng al fluviului Nistru. Deci pentru a ajunge acolo, vei trece Nistrul cu bacul. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. De la Chișinău circulă microbuze cu destinația spre Molovata Nouă, iar călătorii pot să treacă râul fără să iasă din microbuz. Prețul unui bilet este de circa 35 de lei.

Ce oferă și cât costă

La Molovata Nouă ai posibilitatea să te cazezi la Vila Dorului. Prețul de cazare este de 250 de lei per persoană, prețul include și micul dejun. Pe teritoriul vilei se află bazin, saună, teren de tenis de câmp, teren de joacă pentru copii. Vila Dorului organizează excursii pe râul Nistru cu o barcă gonflabilă. Cei care se cazează în perioada 1-5 octombrie, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului,  vor primi bonus tulburel gustos specific zonei.

Locuri frumoase de văzut

Cei de la vilă spun că peisaje mai frumoase decât la Molovata Nouă sunt greu de găsit. Oaspeții care vin în localitate au posibilitatea să meargă pe malurile stâncoase și înalte ce se ridică deasupra râului pentru a urmări imaginile impresionante din împrejurimi. Amatorii de senzații tari vin deseori aici pentru a zbura cu parapanta. De asemenea, dacă ai ajuns aici nu ar trebui să ratezi vizitarea Muzeului Ţăranului, un proiect inițiat de directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă. În cadrul acestuia, o casă din anii ’50 este restaurată și urmează să se transforme  într-un muzeu în aer liber. „Tot cu Ion Ștefăniță, oaspeții pot să meargă și la mina de piatră de la marginea localității și să asculte istorii interesante legate de locurile noastre”, ne-au mai spus cei de la Vila Dorului. „Cotul Nistrului” (locul unde satul este așezat ca pe o peninsulă), „La răni” (locul unde apa Nistrului nu era adâncă) sau „În chisc”(un pisc din localitate) – sunt locurile spre care localnicii  povestesc legende și istorii și spre care te vor îndrepta să le vizitezi.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Un loc superb”, „Super liniște și aer curat”, „Trebuie sa recunosc, au depășit cu mult așteptările mele! Sunt foarte plăcut surprinsă! Se simte că oamenii depun mult suflet și efort ca această afacere să meargă bine și să câștige fidelitatea clienților”, „ Peisajul este nemaipomenit: stâncile, apa, apusul! Un loc foarte bun pentru odihna cu familia”, sunt câteva din recenziile persoanelor care s-au odihnit la Molovata Nouă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.