Turist în Moldova: Mircești, raionul Ungheni

Săptămâna aceasta îți propunem ca destinație turistică Crama Mircești, raionul Ungheni. Crama este un adevărat conac boieresc și are circa 15 hectare de viță-de-vie care se întind în pante, astfel încât creează impresia unui adevărat amfiteatru viticol de excepție. Crama se află în regiunea vitivinicolă Codru și este deseori numită și „Toscana Moldovei”. Pentru că podgoriile se află la o mare altitudine circa 300 de metri. Dacă i s-ar cere să nominalizeze trei deosebiri distincte ale Cramei Mircești față de alte mici vinării, Arcadie Foșnea, proprietarul vinăriei, spune că în primul rând doar aici poți să deguști „vinuri personalizate și cu caracter” făcute din una din cele mai înalte podgorii din Moldova. A doua deosebire ar fi conacul boieresc, unde sunt primiți și cazați oaspeții și, în final, bucătăria locală deosebită.

Unde este și cum ajungi

Mirceşti se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Prețul unui bilet de la Chișinău până în localitate este de 52  de lei. Arcadie Foșnea, proprietarul cramei Mircești, ne-a spus că o altă modalitate ar fi ca oaspeții să vină cu trenul până la Cornești, iar de acolo vor fi preluați de cineva de la cramă. Aceasta în cazul unei rezervări prealabile.

Ce oferă și cât costă

Arcadie Foșnea povestește că la Crama Mircești oaspeții au posibilitatea să deguste vinuri deosebite, cu caracter, personalizate, crescute pe un „terroir” special. „Avem vinuri albe și roșii. Mai mult albe. Stilul acestora este unul nord-european. Datorită solului și a înălțimii, sunt vinuri mai „mineralice, proaspete, elegante”, povestește Arcadie Foșnea. Oaspeții sunt cazați într-un adevărat conac boieresc, care se află aici de vreo 200 de ani. În momentul înființării vinăriei, din vechiul conac rămăsese doar beciul. Vechiul concac a fost demolat piatră cu piatră și apoi reconstruit din aceleași pietre.

Deasupra beciului se află sălile de degustare, dar și cinci camere de hotel. Prețul unei camere single este de 55 de euro, iar unei camere duble de 70 de euro. Prețul include și micul dejun. Turul vinicol include o excursie prin beci și hala de producere a Cramei. După dorință și vreme, excursie prin vie, toate acestea încununate cu o experiență gastronomică unică și o degustare profesionistă de vinuri.

Prezentarea si vizitarea cramei, degustarea a trei vinuri, miez de nucă, crutoane, grissini – costă 200 mdl/ pers.  Excursia „Terroir ” cu prezentarea si vizitarea cramei, degustarea a cinci vinuri, miez de nucă, crutoane, grissini costă 350 lei/pers. Prezentarea și vizitarea cramei, degustarea a 5 vinuri şi asocierea gastronomică costă 500 mdl/ pers (grup minim de 5 persoane). Meniul va include bruschette cu pateu, fasoliţă și vinete; sos alb cu ciuperci; sarmale; plăcintă cu cartofi și carne și desert.

Excursia „Descoperă” cu prezentarea şi vizitarea cramei, degustarea a 8 vinuri, miez de nucă, crutoane, grisini costă 500 lei/pers. Iar prezentarea si vizitarea cramei, degustarea 8 vinuri şi asociere gastronomică va costa 700 mdl/ pers (grup minim de 5 persoane). Meniul va include zucchini cu buco; plăcintă cu brânză de oi şi cartofi; supă cremă de ardei; sarmale; muschiuleţ de porc cu adjică şi porumb și desert.

Locuri frumoase de văzut

O vizită la crama Mircești îți oferă să vezi „pe viu” o adevărată scenă splendidă a naturii. Aceasta pentru că cele 15 ha sunt situate pe pante cu până la 30° înclinare și încă la o altitudine de 340 metri, fiind una din cele mai înalte podgorii din Moldova. Arcadie Foșnea spune că oaspeții au posibilitatea să vadă un amfiteatru viticol de excepție.

Dacă tot ai ajuns la Mircești și îți vei croi câteva momente libere, să știi că nu ar trebui să ratezi ocazia să vizitezi un obiect de forma unei sfere, se află pe un deal din apropierea satului Mirceşti. Obiectul pare rupt din filmele SF, pentru că are forma unei sfere cu o vedere panoramică de 360 de grade. Nu este clar care a fost destinația exactă a obiectivului, însă potrivit localnicilor, acesta era un punct strategic de monitorizare a avioanelor ce survolau spaţiul ţării în perioada sovietic. Acum locul e părăsit. Accesul în interiorul clădirii nu este restricţionat, dar pentru că totuși nu se știe care este starea buncărului, ar fi mai bine să admiri sfera din exterior. Nu departe de aici mai poți vedea și Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul” , care a fost amenajată într-o fostă unitate militară, care mai bine de zece ani a stat fără stăpân.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Perla întregi regiuni! o Inimă la Înălțime!”, „Una din cele mai frumoase podgorii din Moldova”, „Un loc perfect pentru a te recupera!”, „Crama superba cu conac boieresc”, sunt doar câteva dintre recenziile celor care au fost în vizită la Mircești.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.