Turismul roşu – pe urmele lui Ceauşescu

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Elena Udrea, ministrul Dezvoltării regionale şi Turismului din România a declarat intenţia de a crea un circuit turistic original care ar avea ca subiect principal, viaţa şi moartea ultimului dictator al Europei de Est, Nicolae Ceauşescu.

"Noi acum lucram la un circuit Dracula şi la un circuit roşu, legat de urmele comunismului şi ale dictaturii", a spus Udrea. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai declarat că românii au mai trecut peste teroarea dictaturii, rănile s-au mai închis şi se poate vorbi cu mai multă dezinvoltură despre acele timpuri.

Acest circuit ar trebui să conţină următoarele obiective turistice:

• Localitatea Scorniceşti, judeţul Olt – Aici s-a născut fostul președinte comunist român Nicolae Ceaușescu. Localitatea a beneficiat de numeroase avantaje în perioada în care acesta s-a aflat la conducerea statului, fapt care a determinat transformarea rapidă dintr-un mic sat într-o localitate de tip urban. După 1989 se resimte un recul în viața urbei;

• Balconul Comitetului Central – locul de unde la 22 decembrie Nicolae Ceauşescu s-a adresat pentru ultima dată mulţimii;

• Închisoare Doftana este cunoscută în toată lumea pentru că în celulele sale a fost închis Nicolae Ceauşescu şi Gheorghe Gheorghiu Dej. După prăbuşirea comunismului însă, clădirea şi-a pierdut şi ea faima, iar astăzi nu se găsesc bani pentru reabilitarea ei. Mai mult, curioşilor li s-a interzis să intre în clădire pentru că există în orice moment riscul să cadă.

• Cartierul Primăverii – devenit celebru în perioada comunistă datorită celor care au locuit aici. De la Gheorghiu-Dej şi până la Nicolae Ceauşescu, toţi liderii marcanţi ai Partidului Muncitoresc Român (PMR) şi PCR s-au bucurat de confortul şi de luxul reşedinţelor din Primăverii.

• Cazarma şi zidul de la Târgovişte – ultimele locuri pe care le-au văzut soţii Ceauşescu. În cazarmă familia Ceauşescu a fost judecată, iar lângă zid au fost împuşcaţi ultimul dictator şi soţia sa.

Însă toate dintre aceste obiective cu mici excepţii necesită renovări şi restaurări pentru a intra în circuitul turistic.

Acest circuit ar putea să aibă succes, interesaţi fiind şi străinii. Rămâne o nimic toată de făcut – de creat acest circuit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare