Tricolor de 15 metri în faţa Parlamentului! Tinerii vor cere limba română şi modificarea articolului 13

Membrii Platformei Civice Onoare, Demnitate și Patrie, tineri care pledează pentru limba română şi neamul românesc, vor organiza astăzi un flashmob în fața Parlamentului Republicii Moldova pentru a cere modificarea articolului 13 al Constituţiei, cel care defineşte limba oficială a Republicii Moldova.

Evenimentul, care va debuta la ora 13:00, este prilejuit de marcarea Zilei Constituției Republicii Moldova.

Astfel, participanții vor avea pancarte și un tricolor de 15 metri, pentru a transmite guvernanților un mesaj că Legea Supremă – Constituția „trebuie să fie în concordanță cu dorințele cetățenilor, nu cu propriile interese meschine”. Participanții la eveniment vor cere astfel modificarea articolului 13 din Constituție, unde în prezent este stipulat faptul că limba de stat a Republicii Moldova este cea moldovenească.

„Sintagma de „limbă moldovenească” este o utopie inventată de guvernarea comunistă pentru a ascunde adevărul istoric. Cerem de urgență modificarea articolului 13 din Constituție, pentru ca limba română să fie limbă oficială de stat în Republica Moldova”, a precizat Vlad Bilețchi, președintele Platformei Civice Onoare, Demnitate și Patrie.

Membrii organizației mai afirmă că atâta timp cât Curtea Constituțională a declarat că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, şi nu limba moldovenească în baza grafiei latine, avem o Constituție greșită.

Amintim că Legea Supremă – Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994.

Platforma civică Onoare, Demnitate şi Patrie, a fost lansată la 24 aprilie 2015 „pentru a lupta cu nedreptăţile şi fărădelegile”. Organizaţia este una apolitică, nu promovează vreun partid şi „se conduce de valori cum ar fi respectul pentru trecutul şi viitorul ţării, libertatea opiniei, iubirea faţă de limba română şi neamul românesc”.

Una din ultimele acţiuni ale organizaţiei a fost organizarea la Chişinău a campaniei naționale „Moldovenii sunt Români”, în cadrul căreia a amplasat două corturi în centrul Chișinăului – în fața magazinului ”UNIC” și în fața Poștei Centrale, iar voluntarii au împărțit pliante, ziare, au discutat cu oamenii și i –a informat cu privire la adevărul istoric și la apartenența noastră etnică.

11

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.