„Tratat bine” – un podcast despre drepturile și responsabilitățile pacienților în instituțiile medicale

Ce înseamnă să fii tratat bine de sistemul medical din Republica Moldova? A fost întrebarea care a stat la baza celor patru episoade a podcastului „Tratat bine”. Cu ajutorul experților, medicilor, dar și a pacienților am încercat să vedem cum putem asigura un tratament bun și sigur pentru fiecare persoană, indiferent de statut, localitatea în care se află sau de vârsta pe care o are. 

În aceste podcasturi discutăm despre relația dintre medici și pacienți, despre drepturile și responsabilitățile noastre când accesăm un serviciu medical sau când pășim pragul unei instituții medicale. Cu alte cuvinte, vorbim despre responsabilizarea socială în sănătate.  

Irina este din Bălți și are doi copii. A început să interacționeze cu sistemul medical, în special, după nașterea primului copil. Inițial era pentru un control medical de rutină. Apoi, a fost prima febră. După care au apărut primele semne de alergie, intoxicație sau viroză. „Și atunci, din proprie experiență am observat lacunele acestui sistem”, spune femeia. Își amintește de situațiile când timpul de așteptare era mult prea mare, iar atitudinea medicului deloc plăcută. Au fost situații, spune Irina, când s-a simțit neputincioasă, pentru că nu ar avea cunoscuți sus-puși și nici nu voia să corupă pe cineva. De aceea, preferă să apeleze la medicii pe care-i cunoaște. „La oamenii care știu că au să-mi acorde acel ajutor de care are nevoie copilul meu, instant, acum, aici și o să-mi spună foarte clar de ce tratament are nevoie copilul meu”, conchide ea. 

De aceea, susțin specialiștii în medicină, dar și în justiție, înainte de a accesa serviciile medicale, este nevoie să îți cunoști atât drepturile, cât și responsabilitățile de pacient. Iar în cazul în care simți că acestea ți-au fost încălcate, nu uita să apelezi la mecanismele de responsabilizare socială în sănătate și să-ți aperi drepturile. Acest lucru, afirmă experții, vor aduce schimbări în sistemul medical și vor contribui la îmbunătățirea acestuia. 

În primul episod al podcastului îți propunem să afli despre responsabilizarea socială din partea instituțiilor medicale, dar și a pacienților. 

În episodul doi povestim în detalii care sunt drepturile noastre, dar și ce trebuie să facem pentru a fi pacienți responsabili, ca să fim tratați bine.

Episodul trei îți prezintă mecanismele de responsabilizare socială și proiectul pilot conceput pentru a construi un dialog între pacienți și instituțiile medicale. Ceea ce ne ajută să fim mai vocali. 

Iar în ultimul episod al podcastului „Tratat bine” îți spunem de ce este important să vorbim despre problemele pe care le întâlnim într-o instituție medicală, dar și ce ne face pacienți responsabili. 

Ascultă acest podcast și fii informat, pentru a putea contribui la îmbunătățirea sistemului medical de la noi!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.