Connect with us
"
"

Important

Transportatorii care ne pun viața în pericol. Peste 100 de șoferi amendați în doar câteva zile

Publicat

pe

Polițiștii de patrulare au amendat au aplicat sancțiuni în cazul a 112 șoferi ai transportului public de pasageri și călători în cadrul unui șir de controale efectuate în perioada 1 – 5 martie.

Inspectorii de patrulare anunță că au sancționat șoferii pentru mai multe încălcări între care încălcarea normelor de capacitate a traficului de pasageri de către conducătorul de maxi-taxi, de autobuz de rută interurbană sau internaţională, transportarea ilegală a călătorilor sau încălcarea altor reguli de circulație care au pus în pericol viața pasagerilor.

Acțiunea ”Transport sigur” se desfășoară pe întreg teritoriul țării și are drept scop diminuarea numărului accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor antrenate în transportul public de călători şi contracararea cazurilor de transportare ilegală a acestora. Polițiștii anunță că vor continua verificările și în zilele următoare, în toate localitățile din țară.

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Recomandări de la oagenție de marketing: menționăm sau nu COVID-19 în campaniile de comunicare?

Publicat

pe

De către

Sunt Alina Beleuța, directoare executivă la ADCENTER, o agenție locală de marketing digital full cycle, una care îmbină soluții de business, creație și tehnologie din 2013, cu branduri locale mari în portofoliu. La începutul crizei, am avut un volum mare de lucru în legătură cu starea de panică a clienților. Acum, circa 20% dintre clienți au încetat definitiv comunicarea, o treime comunică mai puțin și jumătate dintre ei s-au adaptat și continuă să comunice, vin clienți noi.

Probabil că mulți dintre noi au avut inițial ideea: „Să le zicem clienților că totul e sub control, monitorizăm situația!”. Totuși, aceasta este extrem de dificilă pentru o mulțime de oameni, iar trimiterea a astfel de mesaje poate fi percepută ca falsă, nelalocul ei, lipsită de sinceritate sau chiar lipsită de etică.

Contentul care, câteva luni în urmă era gândit pentru Paște, cu iepuri, iarbă verde și familii celebrând, va fi la sigur considerat lipsit de etică și va fi viral chiar, iar aceasta nu este genul de expunere de care are nevoie acum un brand.

Exemplul campanie KFC: Campania grandioasă de la final de februarie „Finger Lickin’ Good”, care pe 13 martie a fost oprită în urma a 163 de plângeri venite la Consiliul pentru Standarde de Publicitate. O reclamă delicioasă la care probabil s-a lucrat luni de zile s-a dovedit a fi respingătoare în contextul epidemiei.

Situații similare au avut mai multe brand-uri din Moldova probabil: din ce țin eu minte — Viorica Cosmetics cu rebrandingul său, Linella cu campania națională de Paști, care a fost anulată. Contextul s-a schimbat și sunt demne de laudă brandurile care s-au adaptat conștient. Sezonul Paștelui și cel de picnic abundă de obicei în campanii de amploare, lansări și evenimente, ceea ce puțin probabil se va întâmpla în acest an.

Un studiu din martie de la ACE Metrix a întrebat consumatorii ce atitudine au față de subiecte legate de COVID -19 reprezentate în reclamele band-urilor. Dintr-un eșantion de 1000 de oameni: 46% au răspuns — orice mențiune e ok; 40% — depinde de mesaj sau brand; 10% nu vor să să vadă mențiuni despre COVID în publicitate.

Un alt exercițiu a testat o serie de reclame care abordează situația cu COVID-19. Cel mai tare au rezonat (aici vorbim de indicatori de brand ca Relevanță, Likeability) cu consumatorii reclamele care vorbesc despre umanitate, unire/solidaritate și acțiuni filantropice.

Cel mai bine a scorat Guinness care a venit cu un mesaj despre parada de St. Patrick, unitate și speranță, împachetând în sentimente donația de $500,000 către comunitățile afectate de COVID-19. Video aici:

FORD a venit cu mesajul său într-un video grafic, simplu și emoționant ca de la un prieten, despre programul de creditare pentru cei afectați de COVID-19: Build to lend a hand.

O încercare mai puțin reușită a avut-o brand-ul Verizon, cu un limbaj mai rece și mai corporativ, făcând foarte slabe aluzii la COVID-19, așa încât unii dintre cei care au vizionat reclama nu au făcut legătura cu epidemia.

Comparați cu spotul apărut la început de aprilie scos de Vodafone:

Spoturile care includ COVID-19 în mesaje au scoruri foarte ridicate de relevanță și Likeability. Cei care folosesc termeni evazivi sau substituie numele COVID-19 scorează mai prost.

Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Unele dintre cele mai de succes spoturi au în spate acțiuni, indiferent dacă acestea presupun a da înapoi ceva comunității sau adaptarea la nevoilor noi ale clienților

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 143 de persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă. Opt pacienți, conectați la respirație asistată

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 11:55

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi mai multe măsuri care au fost incluse în angajarea de răspundere a Guvernului, dar suspendate ieri prin decizia Curții Constituționale. Printre acestea figurează acordarea ajutor de şomaj în valoare de 2775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, scutirea de plata patentei.

Ora 11;30

O pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, a ajuns la marginea disperării, după ce a fost amendată cu 22 500 de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu, impus de autorități. Femeia ar putea achita amenda doar dacă timp de aproape doi ani, ar strânge, în fiecare lună, pensia de 1300 de lei pe care o primește. Istoria a fost relatată de colegii de la Ziarul de Gardă.

Ora. 11:10

Centrul COVID de la Moldexpo și-a început astăzi activitatea. Acolo au fost transportate cu ambulanța primele persoane suspecte la noul coronavirus.

Ora.10:50

Șeful Poliției de Frontieră al R.Moldova, Corneliu Groza, a fost testat pozitiv la COVID-19. Informația a fost confirmată de președintele Igor Dodon în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”.

Ora 10:00

Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1289 de cazuri confirmate cu COVID-19. Din numărul total, 143 de pacienți sunt în stare gravă. Opt persoane sunt intubate. 433 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Informația a fost prezentată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului de dimineață.

Ora 9:30

Trei tone de ajutor umanitar, ce include echipamente și consumabile medicale, au fost ofeite astăzi de China autorităților din Republica Moldova.

Ora 9:15

La Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu coronavirus de tip nou. Informația a fost prezentată de oficiul Avocatului Poporului, care a solicitat autorităților date despre îmbolnăvirile din instituție. Bolnavii sunt tratați nemijlocit în spital conform protocoalelor și Ghidurilor MSMPS. Pacienții cu COVID-19 nu sunt transferați în alte instituții în legătură cu care au fost internați.

PE LUNG

UPDATE. Ora 11:55

Astfel, potrivit deciziei CSE, în perioada stării de urgenţă persoanele înregistrate cu statut de şomer la una dintre subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, vor beneficia lunar, de la data solicitării, de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 de lei.

Pe durata stării de urgenţă, începând cu luna aprilie 2020, venitul lunar minim garantat constituie 1300 de lei, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Începând cu luna aprilie 2020, cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil va constitui 75%, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Persoanele, care şi-au pierdut locul de muncă drept consecinţă a stării de urgenţă, la înregistrarea cu statut de şomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi solicitarea ajutorului de şomaj nu sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Pentru agenţii economici care şi-au sistat total sau parţial activitatea în perioada stării de urgență, termenul de prezentare a dărilor de seamă fiscale şi de achitare a obligaţiilor fiscale aferente taxelor locale pentru primul trimestru al anului 2020 se prelungeşte până la 25 iulie 2020.

Patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia. Termenul ce cuprinde perioada de suspendare se restabileşte şi se prelungeşte ulterior la cererea titularului de patentă.

UPDATE. Ora 11;30

De aproape șase ani de zile, după decesul soțului, Alexandra Chiaburu locuiește singură într-un apartament din capitală. Copiii sunt stabiliți în Portugalia, de unde a revenit și ea la 14 martie 2020. Odată ajunsă în țară, femeii i s-a spus să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile pentru a evita respândirea noului coronavirus. Deși nu avea produse alimentare în casă, pensionara afirmă că a ascultat smerită recomandările autorităților. „Aveam oleacă de moare, înmuiam pâinea în moare și mâncam”, mărturisește, plângând, pensionara.

La 30 martie însă pe numele Alexandrei a fost întocmit un proces contravențional în baza art. 76al Codului Contravențional. În document scrie că aceasta „a încălcat regimul de carantină, ieșind la magazin” la data de 24 martie 2020. Pensionara neagă însă și afirmă că ar fi ieșit din apartament o singură dată, când a dus gunoiul în scara blocului. Femeia crede că atunci, unul dintre vecini, cu care ar fi avut anterior un conflict, ar fi sesizat poliția. Întreaga istorie poate fi citită AICI.

UPDATE. Ora. 11:10

„Prima ambulanță a ajuns la Centrul COVID de la Moldexpo care a fost deschis astăzi”, a anunțat primarul de Chișinău Ion Ceban. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, pacienții ajunși la centrul de triere vor fi testați, iar după primirea rezultatului în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă vor fi transferați în spitalele strategice.

„Între timp pacientul se va afla în centrul de triere unde au fost create toate condițiile necesare”, afirmă edolul.

UPDATE. Ora.10:50

Igor Dodon a confirmat că șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza s-a infectat cu noul coronavirus.„ Generalul Corneliu Groza, conducătorul Poliției de Frontieră a fost testat pozitiv”, a menționat președintele. Oficialul a precizat că toate persoanele „din preajma lui Corneliu Groza” au fost testate.

UPDATE.Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a precizat că din cele 1289 de cazuri de COVID-19, 119 sunt de import, altele 1170 sunt prin transmitere locală. Până acum au fost realizate 6271 de teste. Totodată, până acum au fost tratate în total 56 de persoane/ Șase au fost externate pe parcursul zilei de ieri.

UPDATE. Ora 9:30

Ajutorul umanitar acordat de autoritățile chineze include chipamente de protecție personală, costume medicale de protecție, mănuși chirurgicale, butoșei (bahile), consumabile.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, a precizat că lotul de trei tone de echipamente va fi depozitat la Spitalul „Emilian Coțaga”, de unde chiar astăzi urmează să fie distribuit în instituțiile medico-sanitare din întreaga țară.

Ea a mai spus că pe data de 15 aprilie, Republica Moldova mai așteaptă un lot de 40-45 de tone de echipamente, consumabile, utilaje și teste, care va fi adus din China.

Ora 9:15

49 de pacienți de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău care s-au aflat în contact cu personalul medical și bolnavii infectați au fost testați/ Din fericire, testele au arătat rezultat negativ. De asemenea, Avocatul Poporului a fost informat despre faptul că în prezent în carantină la domiciliu se află 124 de persoane. Instituția este asigurată cu material biodistructiv și echipament de protecție.

Ombudsmanul a precizat că va monitoriza în continuare starea de lucruri de la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău și rămâne în așteptarea informațiilor despre situația epidemiologică din cadrul Spitalele de psihiatrie Bălți și Orhei.

De notat că numărul total al angajaților din sistemul medical confirmate pozitiv la COVID-19 ajunge la 348. Aceasta după ce ieri au fost confirmate alte 31 de cazuri noi în rândul angajaților din sistem. Bilanțul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în țara noastră a urcat până la ziua de astăzi la 1 289.

Citește mai departe

Social

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

Publicat

pe

De către

PE SCURT

26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu vânzări de peste și animale vii și tot atâția sunt de părere că virusul a fost elaborat într-un laborator militar. 83 % dintre cetățeni susțin că se simt mai în siguranţă în Moldova decât în multe alte locuri din lume, iar mai mult de jumătate consideră că măsurile luate de autorităţile Republicii Moldova pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt potrivite.

Totodată, 61 la sută dintre moldoveni spun că vor fi afectați mult și foarte mult din punct de vedere economic de situaţia actuală provocată de coronavirus. Date în acest sens arată un sondaj pe tema percepției COVID-19 printre moldoveni, realizat de compania IMAS și care a fost prezentat astăzi publicului.

PE LUNG

Cercetarea arată că, pe lângă sursa primară a infecției, părerea moldovenilor este împărțită și la capitolul cauzele răspândirii coronavirusului. 34 la sută spun că răspândirea virusului are loc din cauze strict medicale, iar 44% că răspândirea virusului este un act intenţionat, controlat de o putere politică/militară. 

La întrebarea„Cât de des aţi întâlnit în această perioadă știri false despre coronavirus?” 36 la sută din cetățenii noștri au răspuns că aproape în fiecare zi, iar 18% că cel puţin o dată pe săptămână. Știrile false, potrivit respondenților, au fost întâlnite cel mai des pe site-uri de știri (Internet) și rețelele de socializare.Totodată, 98 la sută din cei chestionați au spus că cunosc despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja de coronavirus. 87% au menționat spălatul pe mâini/dezinfecţia mâinilor, 50 despre autoizolare/carantină la domiciliu în cazul unor suspiciuni de boală. Doar 13% au spus însă despre evitarea atingerilor cu mâna în zona feţei și 7% despre sesizarea autorităţilor, a medicului de familie în cazul unor suspiciuni de boală

Legat de situaţia generată de epidemia de coronavirus, în Republica Moldova, 32 la sută din cei chestionați au spus că s-a acţionat la fel ca în alte ţări, 42% – că s-a acţionat mai bine ca în alte ţări, iar 18 % că s-a acţionat mai rău ca în alte ţări.  

Mai mult de jumătate dintre respondenți s-au arătat îngrijorați de faptul că acest virus s-ar putea răspândi masiv în ţara noastră. 35 la sută au spus că îi îngrijorează mult acest fapt, iar 47% – foarte mult.

La întrebarea „În ce măsură consideraţi că autorităţile Republicii Moldova fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni răspândirea virusului la nivel naţional?” 43 la sută din cei chestionați au spus că în mare măsură, iar 11% în foarte mare măsură. 80 la sută dintre moldoveni consideră că este un lucru bun că Igor Dodon a declarat epidemia de coronavirus subiect de securitate naţională. 

Cât privește evoluţia evenimentelor în Republica Moldova, 22% dintre cei chestionați consideră că vor fi tot mai multe persoane infectate, iar sistemul medical nu va face faţă, 24%- că numărul de îmbolnăviri va crește, dar în proporţii la care sistemul medical poate face faţă. Totodată, 44 la sută au spus că bolnavii vor fi trataţi, iar răspândirea virusului va fi oprită în următoarele săptămâni/luni.

La întrebarea „Cât de mult sau puţin vă afectează din punct de vedere economic situaţia actuală provocată de coronavirus?”, 30 la sută dintre moldoveni au răspuns că mult, iar 31% că foarte mult.

Mai mult, întrebați cum cred că se vor descurca gospodăria lor. cu cheltuielile pentru mâncare dacă situaţia actuală se va prelungi,  39% din cei chestionați au spus că se vor descurca foarte greu/nu le va ajunge pentru strictul necesar, iar 42% că își vor permite strictul necesar de la o lună la alta.

La întrebarea „Dacă situaţia actuală se va prelungi, cum credeţi că se va descurca gospodăria dvs. cu cheltuielile pentru servicii comunale?” 43 au spus că se vor descurca foarte greu, iar  41% că se vor descurca greu de la o luna la alta.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 31 martie-8 aprilie pe un eșantion 1020 respondenți. Marja de eroare este  ±3.1%. 

Până astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 1174 cazuri de COVID-19, 50 de persoane s-au tratat, iar 28 de persoane au decedat. 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură2 ore în urmă

Recomandări de la oagenție de marketing: menționăm sau nu COVID-19 în campaniile de comunicare?

Sunt Alina Beleuța, directoare executivă la ADCENTER, o agenție locală de marketing digital full cycle, una care îmbină soluții de...

Social3 ore în urmă

LIVE TEXT/ 143 de persoane cu COVID-19 sunt în stare gravă. Opt pacienți, conectați la respirație asistată

PE SCURT Ora 11:55 Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi mai multe măsuri care au fost incluse în angajarea...

Social20 de ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură21 de ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social21 de ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment23 de ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

SocialO zi în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930