Tragedia SMURD: Cercetarea la fața locului, finalizată. La anchetă au participat și experți din Germania

Procurorii români au finalizat cercetarea la fața locului în cazul elicopterului SMURD prăbușit în Republica Moldova, iar la anchetă au participat și experți ai companiei Eurocopter din Germania.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General din România, anchetatorii au finalizat duminică cercetarea la fața locului a accidentului aviatic produs pe data de 2 iunie în localitatea Haragîș din Republica Moldova, soldat cu decesul a patru persoane.

La activitatea de cercetare la fața locului, alături de autoritățile judiciare din Republica Moldova și de echipa de anchetă din România, au participat reprezentanți ai societății de asigurare la care era asigurată aeronava, precum și experți Eurocopter — Germania.

Epava elicopterului a fost ridicată și transportată la Chișinău într-un hangar aparținând Departamentului pentru Situații Excepționale din Republica Moldova, urmând a fi predată autorităților române împreună cu celelalte obiecte ridicate cu ocazia cercetărilor după finalizarea procedurii de preluare a cercetării de către autoritățile române.

De asemenea, în cauză s-a dispus efectuarea de către Institutul Național de Criminalistică al Poliției Române a unei expertize genetice judiciare cu privire la probele biologice ridicate cu ocazia cercetării la fața locului.

Elicopterul SMURD a pornit spre Cahul joi, în jurul orei 13:00, pentru a prelua un pacient, cetăţean al Statelor Unite ale Americii, care urma să fie transportat la Chişinău. La ora 14:13, aparatul de zbor a dispărut de pe radare, iar apoi au apărut informaţiile despre prăbuşirea lui în apropierea satului Haragîș, din raionul Cantemir.

În accident și-au pierdut viaţa pilotul Valentin Stănescu, de 39 de ani, copilotul Augustin Toma, de 38 de ani, ambii angajați ai MAI, medicul Liliana Puiu, de 36 de ani, asistentul medical Mioara Hăuță, de 30 de ani, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.