Top-5 soluții pe care le-am găsit pentru tine în 2020

Anul 2020 va intra în istorie ca anul ce a despărțit viața tuturor în două – cea de până la și după COVID-19. Pentru noi, cei de la Moldova.org, acest an a mai fost unul de tranziție – de la un portal de știri la unul de reportaje, de jurnalism de soluții și de știri explicative. Și pentru că suntem în perioada când se fac totalurile, ne-am propus să vedem care au fost cele mai accesate reportaje scrise de noi și care au fost subiectele care au stârnit cel mai mult interesul cititorilor noștri. Am făcut acest bilanț în speranța că în anul care vine vei fi în continuare alături de noi, așa cum ai făcut-o până acum.

În acest articol am selectat cinci materiale în care am încercat să oferim soluții pentru diferite probleme – de la lipsa sistemelor de canalizare în sate până la implicarea tatălui în timpul nașterii. Sunt reportaje în care am analizat soluțiile care pot fi replicate, am explicat „ce” și „cum” s-a făcut și am inclus dovezi că acestea funcționează. Am oferit informații care, sperăm noi, vă pot ajuta în rezolvarea problemelor.

Veceul și demnitatea din fundul grădinii

Un reportaj scris încă la începutul anului pornind de la datele statistice care arată că șapte din zece gospodării din Republica Moldova nu au un grup sanitar în casă. Asta înseamnă că în medie 21 din 30 de oameni merg la toaletă în fundul grădinii, iar pe post de cadă sau duș folosesc un lighean. Întrebarea la care am încercat să răspundem a fost: „Unde, în aceste condiții, își găsește loc demnitatea umană”.  Un material actual pe tot parcursul anului, aceasta în condițiile în care în doi copii și-au pierdut viața, înecați în toalete. 

Cum să readuci la viață o casă de la țară fără „evroremont”

„Satele noastre mor”, „sate în comă” sau „nu avem oameni” sunt doar câteva teze care au fost prezente în discursurile publice până în luna martie 2020. După declanșarea pandemiei, chișinăuienii, „blocați” în apartamentele lor, s-au gândit că o căsuță la țară, cu aer curat și iarbă verde, ar fi fost o investiție bună. Dar cum procedăm – restaurăm sau renovăm? Cu ce începem și ce materiale de construcție folosim? În articol specialiștii au oferit explicații și soluții.

Tații – avocații din sala de nașteri

Implicarea tatălui în timpul nașterii este o decizie intimă și profund personală, dar am vorbit despre acest subiect nu pentru a convinge pe cineva să facă acest pas, ci ca să oferim cât mai multe puncte de vedere, experiențe și informații bazate pe știință, care să ajute cuplurile să ia o decizie informată și potrivită pentru ele. Personajul principal, Vasile spune că, pe lângă suportul moral, bărbații trebuie să participe la naștere pentru a fi avocații soțiilor, dar și ai copilului care iată-iată va veni pe lume.

Satul din Moldova care și-a convins locuitorii să plătească pentru gunoi

Am analizat experiența a trei sate din Republica Moldova – Trușeni,  Zubrești și Sireți – care au sisteme de management al deșeurilor, pentru a vedea ce practici pot fi replicate și în alte localități. Și dacă oamenii din primele două localități nu se grăbesc să încheie un contract sau să plătească, cel puțin, pentru depozitarea gunoiului la groapa satului, atunci în Sireți 72% din casele din localitate au încheiate contracte cu Î.M. „Salub Sireți”. Secretul? Comunicarea.

„În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative”

Istoria unei profesoare de limbă și literatură română din orașul Orhei, care, într-o societate tradițională și patriarhală, cu frică de Dumnezeu, le vorbește copiilor nu doar despre Eminescu și eseuri, dar și despre prezervative sau sifilis. E și istoria unei adolescente care își învață colegii de clasă unde să se adreseze când corpul lor trece prin schimbări pe care nu le înțeleg.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.