Top-10 filme rusești, pe care le poți privi de sărbătorile de iarnă

Sărbătorile de iarnă sunt perioada de basm, a cadourilor și a bunei dispoziții. În curând va începe vacanța de iarnă, când pentru a fi fericit vei avea nevoie doar de o cană de ceai sau cacao, o pătură caldă și de filme pe care să le vizionezi la televizorul preferat. Și pentru că pandemia a impus anumite restricții și mulți dintre noi vor renunța de a merge în ospeție sau de primi colindători, îți propunem zece filme rusești, devenite clasice deja.

Noaptea de carnaval/Карнавальная ночь 

O echipă de tineri, angajați ai unui club, se pregătește pentru a sărbători Anul Nou. Plănuiesc o sărbătoare interesantă și distractivă, programul va include dansuri și cântece interpretate de o formație jazz. Dar, din păcate pentru ei, directorul clubului, un oarecare Ogurțov, nu este dispus să admită niciun fel de libertăți la balul de Anul Nou. Acesta adună tinerii în biroul său și le povestește în detaliu despre „viziunea sa” despre cum să petreacă Revelionul. Tinerii înțeleg că, în loc de sărbătoare, Ogurțov vrea un cocktail dintr-o adunare de partid, lecții și discursuri cu dări de seamă și eventual puțină muzică serioasă, interpretată de o orchestră de veterani. Atunci, tineretul decide să se opună birocratului și organizează un adevărat bal de Anul Nou. Este un film muzical de comedie sovietic realizat în 1956 de consacratul regizor rus Eldar Reazanov. Iar unul dintre principalele roluri i-a revenit actriței Ludmila Gurcenko, care va juca aici primul său rol de pe marele ecrane.

Vrăjitorii/ Чародеи 

Un film muzical realizat în 1982 de Konstantin Bromberg, este o adevărată poveste de Anul Nou. Numai că aici vrăjitorii lucrează într-un adevărat institut de cercetare și creează obiecte magice. Prezentarea invenției principale – bagheta magică este programată pentru 31 decembrie. Eroul principal este îndrăgostit de o fată drăguță și prietenoasă, care lucrează ca vrăjitoare în instituția de cercetare. Cuplul este pe cale să se căsătorească, atunci când un alt coleg de serviciu al eroinei îl păcălește pe șeful instituției ca să-i facă o vrajă tinerei. Vraja o face pe eroină să devină incapabilă să-și controleze acțiunile și să uite de iubitul ei. Prietenii celor doi trebuie să găsească o modalitate de a rupe blestemul, protejând în același timp cea mai recentă dezvoltare a cercetării instituției, bagheta magică.

Orfana din Kazan/ Сирота казанская

Este o comedie realizată de Vladimir Mașkov în 1997. Un film bun și amuzant: tânăra profesoare Nastea și mirele său, Kolea, urmează să sărbătorească Revelionul în doi. Dar în ajun, ea a decis să-și găsească tatăl, pe care nu l-a văzut niciodată. Ea știe doar prenumele tatălui ei și faptul că părinții ei s-au întâlnit în pensiunea „Solnecinîi”, după care s-au despărțit și nu s-au mai văzut niciodată. Mama ei, Galina, nu mai este în viață.  La anunțul său dintr-un ziar răspund trei persoane. Așa că pe 31 decembrie trei bărbați – un magician de vârstă pensionară, un pilot pensionar și un bucătar de pe o navă au decis să-și viziteze presupusa fiică. După mai multe situații amuzante cei trei constată că absolut totul din poveștile lor coincide, cu excepția locului de întâlnire. În final, cei cinci sărbătoresc împreună Anul Nou și înțeleg că, deși nu sunt rude de familie, ei au devenit apropiați unuia altuia.

Serile în cătunul de lângă Dikanka/ Вечера на хуторе близ Диканьки

Frumoasa Oxana, fiica bogatului cazac Ciuba, i-a promis meșterului fierar Vacula că-l va lua de bărbat, dacă îi va aduce niște pantofiori ca cei purtați de împărăteasă. Ce s-ar fi făcut Vacula, dacă în seara de dinaintea Crăciunului n-ar fi găsit pe uliță sacul în care se găsea… necuratul?! Așa că în noaptea dinaintea Crăciunului, fierarul Vakula, călare pe diavol, i-a adus Oxanei pantofiorii reginei din Sankt Petersburg. Este ecranizarea nuvelei lui Nikolai Gogol „În noaptea de Ajun”, în regia lui Alexandr Rou. Filmul a apărut pe marele ecrane în URSS pe 8 ianuarie 1962.

Морозко

E povestea unei fete care poate face orice, realizată în 1964 de regizorul Alexandr Rou. Și ca în poveste: bătrânul și bătrâna au două fiice. Fiica bătrânului Nastea este frumoasă și harnică, iar fiica bătrânei Marfușka este o urâtă și leneșă. Mama vitregă o punea pe Nastea să lucreze, iar bătrânul își ascultă soția în toate. Într-o zi baba a decis să scape de fiica vitregă și a trimis-o iarna să înghețe în pădure. Prin părțile locului locuia un băiat, care s-a îndrăgostit de Nastenka, dar el era un mare lăudăros, așa că un vrăjitor din pădure l-a transformat în urs. Și ca în oricare altă poveste, atât Nastenka, cât și Ivan vor trebui să treacă prin multe încercări înainte ca să fie împreună. Dar i-a ajutat în toate – bătrânul Morozko.

Anul Nou pe vechi/ Старый Новый год

Este un film apărut în 1980 în regia lui Naum Ardașnikov, Oleg Efremov. Este ajunul Anului Nou pe vechi. Două familii trăiesc în aceeași casă – reprezentanți ai clasei muncitoare și conform tradițiilor sovietice urmează să dea o petrecere de casă. Unul din eroii principali se întoarce acasă seara, unde totul este pregătit pentru sărbătoare cu o dispoziție foarte proastă. Este dezamăgit de viață și de toate realizările sale. Bogăția materială și apartamentul bine echipat nu este ceea pentru ce a muncit toată viața. Soția, rudele și prietenii săi nu înțeleg sincer de ce el a decis brusc să arunce mobila, un televizor și un pian din apartament. În același timp, al doilea erou nu găsește limbaj comun cu rudele sale. A muncit toată viața, s-a străduit spre bunăstare și prosperitate în familie, dar toate acestea brusc duc doar la iritarea soției sale, invidia rudelor  și reproșurile din parte soacrei. Cei doi se ceartă cu rudele și, trântind ușile, își părăsesc apartamentele. Și decid să meargă. Unde? Desigur, la baie, unde la o bere, vor trebui să înțeleagă direcția viitoarei lor vieți de familie.

Aventurile de Anul Nou ale Mașei și a lui Vitea/ Новогодние приключения Маши и Вити

Acest film muzical de Anul Nou se bazează pe povești populare rusești. A apărut în 1975. Toți copiii așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea veselă de Anul Nou: decorează bradul, pregătesc cadouri, fac jucării. Dintr-o dată, vine vestea că maleficul Koscei Nemuritorul a furat-o pe Alba ca Zăpadă. Nu vrea să vină Anul Nou, ca toată lumea să fie fericită și să râdă. Și acum doi elevi  – Mașa și Vitea – decid să o găsească pe Alba ca Zăpada și să o elibereze din captivitatea lui Kașcei. Iar ticălosul, după ce a aflat despre planul lor, își trimite asistenții la ei – Baba Cloanța, elful malefic și Pisoiul Matfei. 

Gentlemenii baftei/ Джентльмены удачи

„Gentlemenii baftei” este o capodoperă a cinematografiei sovietice. Filmul a fost cel mai vizionat în cinematografele sovietice în 1972, cu 65 milioane spectatori. Rolurile principale le interpretează actori sovietici faimoși precum Saveli Kramarov, Evgheni Leonov, Gheorghi Vitîn și Radner Muratov. Trei infractori fură casca de aur a lui Alexandru cel Mare de pe locul unor săpături arheologice. Șeful expediției, profesorul Malțev se ciocnește accidental în autobuz cu un bărbat care seamănă leit cu liderul infractorilor alias „Docentul”. dar acesta se dovedește a fi cea mai drăguță persoană, șef de grădiniță. Polițiștii îl conving să profite de asemănare și să se infiltreze în bandă pentru a găsi casca furată. Directorul de grădiniță nu este de acord, dar milițienii totuși l-au convins în cele din urmă. Astfel, acesta merge în Asia Centrală, în una din coloniile unde stau „complicii săi”.

Telegrama/ Телеграмма

Începutul anilor 1970. Înainte de Revelion, doi prieteni, elevii Kostea și Toșa și fratele de patru ani al lui Kostea, Ruslan, încearcă să o găsească pe Katea Inozemțeva pentru a-i oferi o telegramă importantă pe care au găsit-o accidental. În timpul căutărilor, ei află detalii despre viața fetei. Aceasta, la începutul celui de-al doilea război mondial, a început să lucreze într-un spital. Apoi a mers pe front și a activat într-un grup de recunoaștere. A fost iubită de doi prieteni – Anton și Serioja.  S-a căsătorit cu Anton, care a murit însă din cauza rănilor. Serghei a continuat să îi scrie scrisori, în speranța unei întâlniri. Telegrama, trimisă cu douăzeci și cinci de ani în urmă, a căzut dintr-o carte de bibliotecă și a nimerit în mâinile lui Kostea. După o lungă căutare, băieții i-au găsit pe Katea și Serghei, care spre surprinderea lor, s-au dovedit a fi părinții lui Toșa.

Douăsprezece luni/Двенадцать месяцев

Un film-poveste din anul 1972. Este  o ecranizare după piesa „12 luni” a lui Samuil Marșak. Regina capricioasă și arogantă a poruncit să-i aducă ghiocei în luna decembrie. Oricine îi va respecta porunca va fi aurit. Mama vitregă a decis să se îmbogățească și, în același timp, să scape de fiica vitregă și o alungă în frig pentru a căuta ghiocei. Fata rătăcește mult timp prin pădure într-un viscol dur, când vede brusc o lumină. În jurul unui foc stăteau toate cele 12 luni, cărora le spune durerea. Luna Aprilie le convinge pe celelalte luni să o ajute.


Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.