The Houston Chronicle despre noutățile electorale din Moldova: Rezultatul muncii lobbyștilor americani plătiți de către opiziția pro-rusă

Subiectul rezoluției înaintate de către Congresmanul american Randy Weber împotriva mai multor oficiali moldoveni continuă să fie discutat în presa de peste ocean. Un nou articol apărut în publicația The Houston Chronicle atrage atenția asupra faptului că aceasta ar fi fost rezultatul muncii lobbyștilor americani plătiți de către opiziția pro-rusă din Moldova, care încearcă să delegitimizeze guvernarea de la Chișinău.

„Weber a fost dezinformat după ce s-a întâlnit cu 2 critici a Partidului Democrat, aflat la guvernare, unul dintre ei fiind candidat concurent la funcția de președinte în acea perioadă.  Weber a refuzat cererea de interviu, însă criticii săi spun că rezoluția care nu are nici o șansă să fie votată înainte de alegerile de duminică, toarnă apă la moara oponenților Partidului Democrat din Moldova”, se spune în articolul publicației americane.

Acesta mai face trimitere și la comentariile în acest sens făcut de Richard Grenell, fost diplomat și purtător de cuvânt a 4 ambasadori SUA la ONU. Potrivit lui Grenell, „Este clar că (n.r. – rezoluția) a fost scrisă de către cineva care este pro-rus. El (n.r. – Weber) încearcă să atace doar grupul pro-european din Moldova”.

Autorii articolului îl citează și pe speakerul Parlamentului moldovenesc, Andrian Candu, care a declarat pentru Europa Liberă că „autorii proiectului de rezoluție se pare că nu cunosc situația reală din Moldova”. El susține că rezoluția înaintată de Weber și congresmanul republican din Arizona, Trent Frank, a vizat nu Congresul, ci publicul din Moldova.

De asemenea, Candu susține că rezoluția este rezultatul muncii lobbyștilor din SUA care lucrează cu Andrei Năstase, care a fost candidat la funcția de președinte până la 15 octombrie, când s-a retras în favoarea candidatului altui partid de opoziție „Acțiune și Solidaritate”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare