11 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Opt decese. Printre victime – un medic

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Opt decese. Printre victime – un medic 

  • Ministerul Sănății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat  despre înregistrarea altor opt decese provocate de COVID-19. Printre vicitime figurează medicul stomatolog Constantin Usatîi (deces 1114) de 79 ani, care activa în cadrul Întreprinderii Municipale Stomatologice Ialoveni. El a fost internat la IMSP Spitalul de Stat, pe 4 septembrie, fiind confirmat pozitiv la infecția COVID-19. „Transmitem sincere condoleanțe familiei și apropiaților pentru pierderea grea suferită.  Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul ministerului. Până la ora actuală, 31 de lucrători medicali au pierdut lupta cu infecția COVID-19.

Ministrul Educației după ce Igor Dodon a intrat într-o școală fără mască: Gesturi sfidătoare la adresa întregii societăți

  • „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate”, a declarat ministrul Igor Șarov într-o postare pe Facebook. Declarația survine după ce președintele Igor Dodon a fost surprins ntr-o vizită la un gimnaziu din nordul țării, fără mască și fără a respecta distanța socială. „Intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici, sunt încălcate deciziile Comisiei pentru situații excepționale în sănătate publică. Altfel nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă sa le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum”, a mai scris ministrul Educației.

Un poliţist infectat cu COVID a decedat la doar 36 de ani

  • Un polițist în vârstă de doar 36 de ani, ofițer superior de sector din cadrul Inspectoratului de Poliție Briceni, a decedat, fiind confirmat pozitiv cu noul Coronavirus. La 29 august, acesta a fost internat în spitalul orășenesc Bălți în stare gravă, cu diagnoza pneumonie bilaterală, iar ulterior după câteva teste efectuate, a fost confirmat pozitiv la COVID – 19. Acesta avea o activitate de peste 12 de ani, era căsătorit și avea doi copii minori. Este al patrulea deces în rândul polițiștilor infectați cu COVID-19.

Lucrătorii medicali infectați cu COVID-19 la locul de muncă vor primi, în continuare, indemnizația de 16 000 de lei

  • Deputații au votat astăzi păstrarea indemnizației unice de 16 000 de lei pentru cadre medicale și bugetari infectați cu COVID-19 la locul de muncă. Acest articol a fost menținut la modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, în lectura a doua, finală. Astfel, suportul unic de 16 mii de lei va fi acordat în continuare pentru lucrătorii medicali și angajații MAI, infectați cu COVID-19. La 3 septembrie miniștrii au abrogat respectiva prevedere din Legea 69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.

Profesoare: Primii au fost sacrificați lucrătorii medicali. Acum e rândul nostru

  • Ludmila Iovu din Bulboaca , Chișinău, a descris într-un mesaj pe Facebook o zi de muncă de două schimburi a câte șase ore la școală și cu patru măști ultilizate.  „ Auuuu!!! Mă aude cineva dintre acei de care depinde ceva în țara asta? Ori numai acei care sunt în pielea mea?! Își amintește vreunul că o bună parte dintre cadrele didactice, ca și mine, sunt la o vârstă, nu vreau să-i spun onorabilă, căci nu ne onorează nimeni? Și am rămâne acasă, dacă pensiile ne-ar permite să trăim, nu doar să supraviețuim. E răspuns la o posibilă replică. Iar cei mai tineri au familii, copii, părinți în grija lor. Ce poți face acasă după atâtea ore, extenuat, flămând, în plus proiectele pentru ziua de mâine, probe de verificat etc?!Primii au fost sacrificați lucrătorii medicali. Acum e rândul nostru.Până când???!!!”, a scris profesoarea. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.