TechCamp Moldova: la început a fost ideea(VIDEO)

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Luna iulie, nu a trecut fără a se lăsa marcată de evenimente importante. Astfel, în Chișinău, de rând cu alte capitale europene a avut loc o sesiune plenară, din cadrul conferințelor TechCamp. Scopul acestor activități este de a accentua necesitatea și importanța unor aspecte moderne ale tehnologiilor informaționale.

În ideea susținerii tehnologiilor informaționale, Arcadie Barbăroșie, directorul Institutului de Politici Publice, spune că e foarte interesat de inovațiile din domeniul dat. A mai menționat că speră să găsească parteneri și instrumente noi pentru realizarea proiectelor echipei sale, iar un interes mai ascuns este să afle care sunt și părerile cetățenilor privitor la calitatea serviciilor publice.

Întrebat de www.moldova.org, care din proiectele văzute ar putea fi implementate în Republica Moldova, el a menționat că “marea parte din ele sunt binevenite pentru țara noastră, atât cele ce prevăd acte de corupție, cât și cele ce înștiințează populația de careva catastrofe sau crize. Cât referitor la necesitatea internetului, acesta este a treia sursă de informare pentru populație, după televiziune și radio”.

Veronica Crețu, director, Centrul de instruire CMB, menționează că evenimentul este important după natura și formatul, care întrunește reprezentanți ai mai multor interese sociale, pe care îi privesc direct problemele cu care se confruntă Republica Moldova.

“Toți sunt foarte activ implicați în discuții, ceea ce permite găsirea unor soluții constructive. Acest eveniment este remarcabil, fiindcă e unic de felul său în Moldova. De asemenea este important, fiindcă participanții se cunosc, se pot ajuta reciproc atât în cadrul proiectului cât și după finisarea lui. Sunt sigură de acest lucru.”

La rândul său, Noel Dickover, șeful adjunct al Misiunii Ambasadei SUA, a declarat că această Conferinţă este foarte importantă pentru Republica Moldova, iar TechCamp-ul, la rîndul său, este o modalitate foarte bună de a rezolva împreună cu reprezentanţii guvernului o serie de probleme specifice.

“Dacă luăm ca exemplu, Statele Unite, unde transparența guvernului este o problemă, atunci probabil această problemă există și în Republica Moldova”, menționează el pentru www.moldova.org.

Vorbind despre perspectivele de viitor, Noel Dickover, consideră că pasul următor va fi un atelier de lucru pentru a construi punţi între experţii din domeniul tehnologiei, reprezentanţii responsabili de oferirea informațiilor din cadrul guvernului şi ONG-uri.

Dl. Dickover speră că TechCamp-ul să iniţieze proiecte care să activeze cel puţin şase luni și care ar facilita primirea datelor din partea guvernului şi le-ar face disponibile pentru cetăţeni.

“Este foarte important pentru mine să cred că cetăţenii au început să dezvolte propriile baze de date şi că încep să folosească propriile metode de punere în aplicare a acestora.

Avem ca exemplu, Statele Unite ale Americii, unde administraţia centrală are o pagină foarte bună pe Facebook şi pe Twitter. Ideea este că administrația este deschisă pentru cetățenii acestui stat, de aceea ea trebuie să fie acolo unde se și află ei mai mult, nu doar pe paginile sale oficiale. Aş vrea să pot vedea ceva asemănător aici (în Moldova)", mai adaogă acesta.

“Mai mult, ideea dată, funcţionează atunci când se lucrează cu oameni motivați, care sunt dispuşi să îşi asume riscuri, atât în guvern cât şi în afara acestuia şi să obțină resurse pentru a reuşi – asta e ceea ce reprezintă TechCamp", a conchis pentru www.moldova.org, Noel Dickover.

În urma seminarului dat, Republica Moldova a pășit într-o eră nouă, o eră a tehnologiilor informaționale, care îi permite să dezvolte atât idei inovatoare cât și o securitate informațională mai bună prin cunoașterea directă a lacunelor.

TechCamp noua soluţie pentru democratizarea Moldovei (VIDEO)
(R)evoluții informaționale în Moldova (FOTO)

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare