Tată pe messenger. Cum să păstrezi relația cu copiii la distanță

E seară. În camera de alături se aude cum mama vorbește ceva cu Emma. Bunicii sunt afară. În camera copiilor, cea cu multe jucării, pe masă stă telefonul mamei. Amelia înhață repede telefonul și glisează rapid pe ecranul cu multe iconițe colorate. Până dă de iconița de culoare albastră cu o literă albă pe ea. Este! Caută pe ecran cu degețelul și deschide imaginea cu fața atât de cunoscută. Da, a reușit! Se aude sunetul de apel. Acuș o să-i răspundă cel cu care vrea să vorbească și căruia o să-i spună tot ce a făcut astăzi. Apoi o să vină și Emma cu mami să vorbească. Dar mai întâi o să-i vorbească ea. Amelia are aproape doi ani. Ea stă cu mama și sora mai mare acasă, la bunici, în Republica Moldova. În fiecare seară Amelia îl sună pe tata. El este în Irlanda.

Elena și Mihail Scafari au două fetițe, care s-au născut în Dublin. În vara anului curent, când pandemia trecuse de primul val, Elena a decis să se revină acasă, la părinți, pentru o perioadă mai lungă. Astfel, Mihail, sau Mișa, cum i se mai zice în familie, a rămas în Irlanda, iar Elena cu cele două fetițe au revenit acasă la părinți. De aproape jumătate de an Mișa a devenit tată prin messenger. Întreaga poveste a familiei Scafari, ce face Mihail ca să fie prezent în viața copiilor, cum și despre ce vorbește cu Emma și Amelia și ce își dorește să facă cel mai mult când va reveni acasă citește aici:

Tată pe messenger. Cum să păstrezi relația cu copiii la distanță.

Vox: Cum mențin relația cu cei mici tații de peste hotare?

Trei soluții practice propuse de psihologa Adriana Boroș pentru a păstra legătura copiilor și a taților la distanță: stabilirea unui program concret de comunicare cu tatăl plecat, să vorbească deschis cu copiii și să le modeleze comportamente prin care pot să își gestioneze mai eficient stările emoționale și să găsească spații de încărcare a bateriilor și să își ofere și lor contexte în care să se simtă bine și să se odihnească și să ceară ajutor atunci când se simt depășiți de situație.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.