Tarifele de transport al gazelor din România spre R. Moldova mai mici de 30 ori decât cele spre UE

Tarifele de transport al gazelor din România spre Republica Moldova prin gazoductul Iasi – Ungheni vor fi de circa 30 ori mai mici decât cele livrate spre UE. Astfel, tariful anual pentru livrările de lungă durată va fi de 0, 38 lei româneşti (circa 1,6 lei moldoveneşti) pentru un mWh (circa 95 de metri cubi de gaze) faţă de 10,95 lei tariful similar pentru ţările UE.

Potrivit unui ordin al lui Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România, tarifele de transport al gazelor din România vor varia în funcţie de perioada de livrare. În cazul livărilor trimestriale acestea vor oscila între 0,67 lei(vara)  şi 1,43 lei (iarna). În cazul livrărilor de o lună tariful va oscila între 0,99 lei(vara)  şi 2,12 lei (iarna).

Primele schimburi de gaze dintre România și R. Moldova ar urma să aibă loc la începutul lunii septembrie. Potrivit lui Niculae Havrileţ, în ceea ce priveşte cantităţile şi preţurile, este vorba de circa “12 milioane de metri cubi pe an, la un preţ de piaţă, probabil 80 de lei/MWh”. Exportul va putea fi făcut de orice furnizor, la un preţ de vânzare ca şi  cel de pe piaţa concurenţială din România.

Potrivit site-ului energyreport.ro preţul final de livrare a gazului din România va fi de circa 318 de dolari pentru o mie de metri cubi, în raport cu 365-370 de dolari pentru o mie de metri cubi livrat de Gazprom.

Moldova.org reaminteşte că gazoductul Iași-Ungheni  are o lungime totala  de 43 de km, dintre care 10,48 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova. Valoarea totală a proiectului este de 26 de milioane de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.