Supă cremă de praz și-o Viorică

Noroc! Mie Bojica mi-a trimis săptămâna aceasta niște praz și am tot căutat ce să fac din el. Când am văzut că Viorica de la vinăria Timbrus Purcari Estate așteaptă să fie deschisă, mi-am zis că sigur a venit timpul pentru o supă cremă de praz. Nu știam de praz până a ajuns în mâinile mele o carte românească de tratamente naturiste, unde supa cremă de praz era recomandată împotriva stresului. Voi trebuie să-i dați o șansă, iubitorii mei de bunișor.

Ingrediente:

Praz

Ceapă

Usturoi

Cartofi

Frunze de dafin

Piper cayenne

Cimbru

Unt

Sare & piper

Etape:

  1. Spală bine prazul de nisip și toacă-l mărunt.
  2. Curăță cartofii și taie-i cuburi.
  3. Toacă ceapa și curăță usturoiul.
  4. Încinge tigaia și rumenește în unt ceapa, usturoiul întreg, prazul. 
  5. Când s-au rumenit bine legumele, adaugă cartofii tocați și toarnă 100 ml de vin peste ele.
  6. Când s-a evaporat vinul, adaugă bulion sau, dacă nu ai, apă obișnuită, cam 3 degete deasupra legumelor. Adaugă frunzele de dafin și cimbru, acoperă cu capac și lasă pe foc până sunt fierți cartofii. 
  7. Elimină frunzele de dafin și cimbru. Condimentează și transferă legumele cu tot cu zeamă la blender. 
  8. Omogenizează bine supa și, dacă vrei, adaugă un pic de frișcă.

Supa cremă de praz e și mai bună cu o felie de cașcaval pe pâine sau un pic de bacon. Pentru noi asta a fost cina și chiar și copiii au fost mulțumiți de gust. 

Iar eu mi-am turnat un pahar de Viorica răcorită și am savurat aroma de fructe și flori a vinului creat din acest soi autohton. Timbrus Viorica de Purcari este și un vin de top, care cucerește în fiecare an noi și noi medalii.

Săptămâna viitoare voi lega o vorbă gustoasă cu Rosé de la vinăria Timbrus Purcari Estate. Dacă ai vreo rețetă faină, nu ezita să o împărtășești cu mine.

Pe parcursul lunii septembrie, rubrica „Ce-a trimis Bojica” este realizată cu susținerea vinăriei Timbrus Purcari Estate.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.