Sub ochii noştri se distruge un monument unic: Biserica Adormirii Maicii Domnului din Căuşeni (FOTO)

 Dacă n-ai şti prea multe din istoricul Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Căuşeni, ai putea să mergi pe-alături fără s-o observi. Nici grandioasă, nici poleită cu aur nu e, umbrită de coroana copacilor din curte şi străjuită de un gard de pietre vechi.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Căuşeni a fost construită în secolele XVII-XVIII, avându-i ca zugravi pe Stanciul Radu şi Voicul, iar ctitori fiind Grigore Callimachi şi mitropolitul Proilaviei Daniil. Pictura locaşului datează din anul 1763.

În perioada sovietică, atunci când se încerca tot mai insistent dezrădăcinarea noastră de la credinţă, a avut de suferit şi biserica, fiind tranformată în uscătorie de fructe. Au fost instalate cuptoare, se făcea focul în interior. După câţiva ani pe pereţii bisericii s-a pus un strat de funingine, acoperind picturile, iar cei care n-au vizitat-o mai înainte, nici n-aveau de unde să ştie ce comoară se-ascunde sub pereţii negri.

Aproape accidental cineva din conducătorii de pe-atunci a descoperit fresca şi-a dat un semn de alarmă. Au fost făcute câteva lucrări de restaurare, au fost evacuate cuptoarele, însă ţinând cont de valoarea picturilor e nevoie de o îngrijire mai deosebită, condiţii adecvate de temperatură, umeditate. Din cauza acoperişului şubred, ploaia pătrundea în interior, având de suferit pereţii, dar mai ales fresca. Datorită Ambasadei SUA la Chişinău, a fost restaurat acoperişul. Acum arată mult prea diferit decât cel autentic,însă aceasta a fost unica soluţie de a menţine interiorul bisericii. Din păcate, aceasta a fost prima şi ultima încercare mai serioasă de a salva biserica.

Sub ochii noştri se distruge un monument unic. Şi chiar dacă de mai multe ori s-a încercat de făcut ceva, fiecare tentativă a fost înăbuşită – din păcate, avem alte nevoi, alte priorităţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.