SUA investesc în tehnologii care vor putea sparge cenzurarea internetului în China

SUA prevăd injectarea unor milioane de dolari într-o nouă tehnologie care va permite internetului să străpungă cenzura practicată de unele guverne străine, ca de pildă cel al Chinei, a precizat – marţi, pentru presă – Michael Posner, secretar de stat adjunct responsabil de drepturile omului.

19 milioane de dolari vor fi consacraţi de Departamentul de Stat mijloacelor care vor permite internauţilor să scape controlului practicat internetului de autorităţile din China, Iran şi din alte regimuri autoritare, care blochează accesul la texte pe care le consideră sensibile din punct de vedere politic.

Posner a precizat că această tehnologie va identifica ţările care aplică cenzura, întorcându-le propriile metode împotriva lor. ‘Este un joc de-a şoarecele cu pisica. Noi încercăm să avem avans cu o lungime asupra pisicii’, a explicat el.

Acest anunţ a fost făcut la puţin timp după ce la Washington s-a terminat cel de-al treilea Dialog strategic şi economic între SUA şi China, în cursul căruia secretarul de stat Hillary Clinton şi-a exprimat exasperarea faţă de represiunea autorităţilor chineze împotriva opozanţilor şi criticilor regimului de la Beijing.

China blochează în general site-urile care nu prezintă punctul de vedere oficial faţă de Tibet, mişcarea religioasă Falungong /interzisă de autorităţi/ şi represiunea împotriva mişcării prodemocraţie din 1989.

Recent, autorităţile chineze au blocat toate rezultatele căutărilor pentru ‘Hillary Clinton’ după un discurs al secretarului de stat american în Congres care apăra libertatea de expresie prin internet.

Finanţarea acestei iniţiative provine dintr-un buget de 30 de milioane de dolari alocat de Congres pentru apărarea libertăţii pe internet.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare