Structura sectorului bancar moldovenesc corespunde principiilor de la Basel

Sectorul bancar al Moldovei este suficient pentru o supraveghere bancară eficientă, astfel că se poate spune că el îndeplineşte principiile de la Basel, a apreciat, marţi, la o întrevedere cu presa, Radu Musteaţă, directorul Departamentului Reglementarea Băncilor din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).
Potrivit Agenţiei INFOTAG, responsabilul a amintit că R.Moldova este membră a Comitetului Basel, din care mai fac parte Polonia, Ungaria, Ucraina, Ţările Baltice, şi în cadrul căruia Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional monitorizează băncile moldoveneşti. Pentru reducerea şi evidenţa riscurilor, BNM în colaborare cu alte autorităţi de control, operează verificări complexe la instituţiile financiare şi organizaţiile din alte sectoare ale economiei, inclusiv, la companiile de asigurări ale căror activităţi pot influenţa stabilitatea financiară.
Musteaţă a evitat discuţiile pe marginea situaţiei la „Societe Generale” şi compania fiică a acesteia, Mobiasbancă, precum şi pe marginea riscurilor pe care instabilitatea valutelor mondiale le implică pentru Moldova. El a spus că BNM intervine în situaţie numai dacă există riscuri reale ca fondatorii să nu îşi îndeplinească angajamentele sau dacă ei nu pot administra eficient organizaţiile pe care le controlează, din cauza deficitului de fonduri. Bancherul a apreciat că nici una din aceste situaţii nu se atestă deocamdată la structuri cu renume mondial.
Radu Musteaţă a relevat că BNM aplică rar sancţiuni, în 95% din cazuri explicaţiile, hotărîtile şi iniţiativele legislative sînt suficiente; că acum, personalul bancar este mult mai calificat decît în anii 90, şi conştientizarea posibilităţii de sancţionare ca atare îşi are efectul. Totodată, responsabilul a amintit că, în ultimii ani, BNM a aplicat mai multe amenzi maxime, de 4 mln. lei.
Întrebat de reporterul Agenţiei INFOTAG despre capacităţile BNM de a pune în ordine dezvăluirea informaţiilor asupra acţionarilor băncilor şi persoanelor afiliate, Musteaţă a precizat că, potrivit principiilor de la Basel, fiecare bancă trebuie să aibă grijă să acumuleze informaţii despre proprietari, debitori şi creditori. „Asemenea liste există la fiecare bancă, se actualizează continuu şi se trimit la Banca Naţională a Moldovei”, a informat responsabilul.
El a spus că la Basel acţionarii nu se separă de bănci, aşa că angajamentele băncilor îi vizează pe deplin şi pe acţionarii acestora. „Deocamdată, situaţia la acest capitol nu ne convine. Aceasta însă, nu înseamnă că trebuie să modificăm legislaţia, pur şi simplu, trebuie să lucrăm mai activ în acest sens. În ultima vreme, băncile depun multe eforturi ca să obţină informaţia necesară şi situaţia se schimbă în bine zi de zi”, a mai afirmat Musteaţă.
INFOTAG precizează: Comitetul Basel pentru supravegherea bancară a fost înfiinţat în anul 1975, de către guvernatorii băncilor centrale din 10 ţări. Comitetul se întruneşte de obicei la Centrul Decontărilor Internaţionale din Basel, unde îşi are sediul şi secretariatul său permanent. P
rincipiile de la Basel sînt menite să protejeze clienţii de falimentul organizaţiilor de credit. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.