Soroca – Oraş-Cetate

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Soroca este un oraş în nord-estul Republicii Moldova,situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 km de Chişinău. Localitatea impresionează prin splendoarea locurilor şi „simbolul” său – Cetatea Soroca, monument arhitectural de valoare istorică şi turistică.

Cetatea Soroca se află în centrul oraşului Soroca şi reprezintă cel mai important edificiu medieval al Moldovei, care s-a păstrat aşa cum a fost zidit iniţial.

Construită în 1499, din porunca lui Ştefan cel Mare, din lemn, a fost reconstruită din piatră (1543-1546), pe timpul lui Petru Rareş, din temelie.

Prima atestare documentară a Sorocii a fost făcută la 12 iulie 1499, la Curtea Domnească de la Hârlau. Construcţia acestei cetăţi a fost o necesitate din punct de vedere militar, ca punct de apărare la frontiera de est împotriva hoardelor tătare.

Cetatea Soroca este unicul monument de istorie medievală de pe teritoriul republicii, care s-a păstrat intactă aşa cum au conceput-o meşterii medievali.

Astăzi cetatea găzduieşte expoziţia de Istorie şi Etnografie a oraşului, care poate fi vizitată de turişti. Vizitatorii mai pot vizita şi schitul rupestru din secolul XIX de la trecătoarea Bechir.

O altă construcţie care atrage privirile oaspeţilor este „Lumânarea Recunoştinţei”, monument realizat în 2007, înalt cam de 30 m. Este construită pe un pisc-stâncă, care domneşte asupra panoramei care se deschide de la poalele „Lumânării”

„Lumânarea Recunoştinţei” reprezintă un omagiu adus tuturor eroilor anonimi care au păstrat cultura, limba şi istoria Moldovei în paleta policromă a civilizaţiei umane, memoria poetului anonim, autorul baladei „Mioriţa”.
O altă atracţie a Sorocii este Cartierul Ţiganilor, cu casele lor impunătoare.

Mai poate fi vizitată şi mănăstirea Cosăuţi care se află în apropierea oraşului Soroca.

Posibilităţi de cazare sunt multe în oraşul Soroca, care sunt în aşteptarea turiştilor.

Distanţa până la Chişinău: 160 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare