Soferii de maxi-taxi sunt decisi sa protesteze in continuare

Chisinaul a fost practic paralizat, marti, in urma sistarii activitatii rutelor de microbuz, care circula pe strazile capitalei. Soferii de maxi-taxi au protestat astfel fata de refuzul Consiliului Municipal Chisinau (CMC) de a examina in cadrul unei sedinte extraordinare, problema majorarii tarifelor la calatoria in microbuze.

Din cauza refuzului soferilor de maxi-taxi de a pleca pe rute, transportul public a facut cu greu fata fluxului mare de calatori, majoritatea chisinauienilor fiind nevoiti sa mearga la locurile de munca pe jos, sau sa apeleze la serviciile altor tipuri de transport.

In situatia creata, consilierii municipali, intruniti in cadrul unei sedinte extraordinare, au decis sa examineze, totusi, problema transportului in capitala, precum si eventuala majorare a tarifelor la calatoria in microbuze.

Presedintele Asociatiei Transporatorilor Privati, consilierul municipal, Ion Mamaliga, a declarat presei ca situatia este foarte tensionata, circa 90 la suta din soferii de maxi-taxi sistandu-si activitatea.

“Transportatorii au activat pana in prezent in speranta ca va fi luata o decizie care sa schimbe starea de lucruri, dar unele persoane fac speculatii politice in ajun de campanie electorala, incercand sa tergiverseze examinarea chestiunii in cauza”, a mai spus Mamaliga.

In opinia directorului general al parcului Urban de Autobuze (PUA), Anatol Gheorghita, in conditiile create, transportul public municipal nu face fata fluxului mare de calatori, care s-a majorat cu 20-30 la suta fata de zilele obisnuite. Astazi, pe rute au fost puse 84 de autobuze, fata de 110 preconizate, dar 7 din ele deja au fost schimbate din motive tehnice. “Unica solutie ar fi restabilirea transportului in conditii economice normale, astfel incat sa facem fata numarului mare de calatori si sa evitam aglomerarea in autobuze si troleibuze”, a conchis Gheorghita.

Solicitat de REPORTER.MD, soferul unui microbuz de pe ruta 124, care si-a sistat astazi activitatea, a declarat ca va continua sa protesteze pana cand CMC nu va lua o decizie pozitiva in acest sens.

“Pana in prezent, la ultimele majorari ale combustibilului, am activat in pierdere, zilnic fiind necesari peste 300 de lei pentru procurarea motorinei. Se apropie perioada de trecere a reviziei tehnice, se apropie sezonul de iarna, avem de nevoie de anvelope speciale, care costa peste o mie de lei, bani care ii putem restitui timp de o luna”, a mai spus sursa citata.

In opinia altui sofer de pe ruta de microbuz numarul 115, pretul de 2 lei pentru calatoria in maxi-taxi este foarte mic, tinand cont de nivelul cresterii preturilor la combustibil. “Este un pret de batjocura, pentru ca 2 lei costa si closetul in centrul capitalei, pe cand noi cu 2 lei transportam calatori dintr-un capat pana in alt capat al orasului”, a spus soferul indignat.

“Sunt gata sa stau si maine la statia terminus, daca consilierii municipali nu vor rezolva intrebarea pana la sfarsitul zilei de astazi, pentru ca in asemenea conditii este imposbil de activat in continuare”, a mentionat un alt sofer de microbuz de pe ruta 121.

Mai multi calatori s-au aratat nedumeriti si indignati de actiunile de protest pasive ale soferilor de maxi-taxi, dar in acelasi timp au sustinut ideea majorarii tarifelor, reiesind din majorarea preturilor la combustibil.

Pana la ora publicarii acestei stiri, consilierii municipali nu ajunsesera inca la o decizie privind majorarea tarifelor la calatoria cu maxi-taxi, reprezentantii presei fiind rugati sa paraseasca sala de sedinte.

Amintim ca, la 23 septembrie curent, in cadrul sedintei Consiliului Municipal Chisinau, a fost respins proiectul de baza privind majorarea tarifelor la calatoria in microbuze de la 2 la 3 lei. Consilierii comunisti si cei crestin-democrati si-au motivat decizia prin faptul ca nu au fost prezentate calculele concrete privind pierderile si veniturile transportatorilor de calatori. In acest sens, a fost creata o comisie din reprezentantii fiecarei formatiuni din CMC, care sa examineze si sa prezinte la sedinta extraordinara a Consiliului un raport privind situatia reala in domeniul transportului urban. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.