Situatia presei din Republica Moldova este mai proasta fata de majoritatea statelor din regiune

Conform unui clasament, in care sunt incluse 20 de state din sud-estul Europei si Eurasia, Republica Moldova se plaseaza pe locul 16 dupa situatia presei, cu 1,56 de puncte din 4.

Potrivit agentiei de monitorizare a mass-media “Monitor Media”, conform unui studiu, elaborat de Consiliul International pentru Cercetare si Schimb (IREX) in cooperare cu USAID, principalii indici de evaluare a situatiei presei au degradat in Republica Moldova.

Studiul a fost realizat in baza a cinci obiective complexe, intre care libertatea de expresie, standardele de calitate a jurnalismului, pluralitatea surselor de stiri, capacitatea de sustinere a afacerilor si institutiile sprijinitoare.

Pentru fiecare cele 20 de state au fost elaborate scoruri si clasamente, scorul maxim fiind de 4.

Tarile care au inregistrat un scor intre 0 si 1 puncte sunt considerate drept "incapabile de a sustine mass-media, dusmanoase presei". Scorul cuprins intre 1 si 2 puncte (cazul Republicii Moldova) este acordat tarilor care indeplinesc in mod minim cele cinci obiective.

In punctajul de 2-3 puncte se incadreaza tarile care indeplinesc majoritatea obiectivelor, iar in scorul de 3-4 puncte, sunt incluse tarile unde exista un cadru media liber.

Pe prima treapta in clasament se situeaza Croatia, cu 2,82 puncte, iar pe ultima – Uzbekistanul, cu 0,64 puncte. Romania se situeaza pe locul opt cu un scor de 2,24.

La capitolul libertatea de expresie, Republica Moldova se situeaza pe treapta a 15-a, cu un scor de 1,57, acesta fiind cel mai scazut indice inregistrat din anul 2001 pana in 2004. Cea mai proasta situatie la capitolul libertatea de expresie este atestata in Belarus (0,59), iar cea mai buna – in Croatia (2,89).

La capitolul standarde de calitate a jurnalismului, in Republica Moldova, situatia este si mai proasta decat la libertatea de expresie. De remarcat ca, in anul 2001, profesionalismul jurnalistic in Republica Moldova a fost considerat mai bun.

Cat priveste pluralitatea surselor de stiri, Republica Moldova a fost plasata pe treapta a 18-a in clasament, inregistrand un scor de 1,50. Croatia are cel mai bun indice (3.00), iar cel mai prost – Uzbekistanul (0,52). Indicele tarii noastre la acest capitol s-a imbunatatit in comparatie cu anul 2002 (1,43), dar a coborat in punctaj fata de indicii atestati in 2003 si 2001 (1,74 si, respectiv, 1,78). La capacitatea de sustinere a afacerilor in presa, cu un scor de 1,35, Moldova se situeaza pe treapta a 16-a printre cele 20 de state.

Conform celui de-al cincilea obiectiv – institutiile sprijinitoare ale presei – Republica Moldova inregistreaza un scor de 2,10, care plaseaza tara pe treapta a 12-a. Este singurul indice care situeaza Moldova in cea de-a treia categorie de state – tarile care indeplinesc majoritatea obiectivelor. In acelasi timp, anul 2004 pentru Republica Moldova este descris in studiu ca fiind o perioada de stagnare in ce priveste situatia mass-media.

Acelasi studiu mai arata ca in Moldova jurnalismul se dezvolta foarte greu, accesul populatiei la mediile de informare este limitat din cauza factorilor cu caracter politic, geografic si financiar, iar institutiile media din Moldova nu sunt profitabile din cauza ca procesul de dezvoltare a pietei publicitare decurge foarte lent.

Presa din Moldova duce lipsa de manageri media experimentati si continua sa se ghideze de ideologia sovietica, conform careia media este un instrument de propaganda si nu o afacere, mentioneaza expertii.

IREX este o organizatie internationala non-profit, cu sediul la Washington, care este specializata in educatie, mass-media independente, dezvoltarea Internetului si programe pentru societatea civila si a fost infiintata in anul 1968. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare