Siguranța online este la fel de importantă precum siguranța personală. Editorial semnat de Rica Williams, specialist în comunicare pentru transformarea digitală

Vrem să fim în siguranță în lumea reală și ar trebui să avem aceeași abordare și online. Când spun “siguranță online”, ce vă vine în minte? Lăsați-mă să ghicesc. Tehnologie, un computer și poate rețelele de socializare. Toate acestea reflectă partea “online” a lucrurilor, dar să ne concentrăm pe “siguranță”.

Și uneori este mai ușor să ne gândim la siguranța din viața reală, deoarece acest lucru ne vine mai natural, odată ce am crescut doar în acest mediu. “Uită-te în ambele direcții când traversezi strada!”, “Nu traversa strada la semaforul roșu!” De câte ori am auzit asta când am crescut? Probabil de multe ori.

Spre deosebire de copii noștri care sunt obișnuiți cu tehnologia de foarte mici, în cazul nostru, tehnologia a venit mult mai târziu. Pentru ei, timpul fără Internet pare la fel de îndepărtat ca Epoca de Gheață. Dar noi, ca adulți, deja trebuie să fim la curent cu totul și să ținem pasul cu tehnologia și, mai ales cu măsurile de siguranță online.

Protejați-vă online la fel cum ați face-o în lumea reală

Închideți ușile și ferestrele: La fel cum ați încuiat ușile și ați închis ferestrele pentru a vă proteja casa de intruși, ar trebui să luați aceleași măsuri pentru a vă securiza conturile online și dispozitivele. Aceasta presupune utilizarea parolelor puternice și să fiți atenți ce informații publicați online.

Nu lăsați obiectele de valoare la vedere: La fel cum nu le-ați lăsa la vedere unde cineva le-ar putea fura ușor, ar trebui să fiți atenți ce informații publicați online. Aceasta include informații personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon, detaliile contului bancar sau codurile PIN.

Cuplarea centurii de siguranță: La fel cum vă puneți centura de siguranță în mașină, așa trebuie să puneți un „lacăt” la laptop și/sau smartphone. Acesta poate fi un cod PIN, amprenta digitală și/sau Face ID.

Fii conștient de mediul înconjurător: La fel cum ați fi conștient de mediul înconjurător când mergeți prin oraș, așa ar trebui să fiți atenți și la mediul online. Mai exact, fiți atenți ce site-uri vizitați și cu ce persoane interacționați online. Imaginați-vă o situație în care un străin vă urmărește pe stradă. Ar trebui să deveniți prieteni cu el? Acum imaginați-vă că un străin vrea să vă adauge ca prieten pe Facebook. Ar trebui să deveniți prieteni cu el?

Online-ul, un mediu „sigur” pentru escrocherii. La fel cum ați fi sceptici față de cineva care se apropie de voi pe stradă și vă cere bani, așa ar trebui să reacționați și la e-mailurile sau mesajele care vă cer informații personale sau a aplicațiilor care cer permisiuni nejustificate. Să presupunem că vă alimentați la o stație peco și casierul vă cere toate datele bancare. V-ați întreba îndată: de ce îmi cere aceste informații personale? La fel este și cu unele aplicații mobile. Dacă o aplicație gratuită vă cere datele cardului bancar, atunci trebuie să vă opriți din orice acțiune și să vă gândiți dacă această aplicație mai este sigură de utilizat.

Raportați activitatea suspectă: Dacă observați ceva suspect, acționați! Acest lucru se aplică atât situațiilor din viața reală, cât și celor online. Dacă vedeți ceva care nu pare în regulă, raportați autorităților fie site-ului web, fie aplicației unde l-ați văzut.

Deci, lumea online și cea reală nu sunt atât de diferite. Trebuie doar să ne obișnuim să practicăm siguranța online. Internetul și smartphone-urile ne-au făcut viața mult mai comodă. Cu cât viața noastră se mută mai mult online, cu atât avem nevoie de conștientizarea siguranței online.

Pentru siguranța dvs. online, asigurați-vă că respectați 5 reguli simple:

  1. Blocați computerul, laptopul și telefonul când nu le utilizați.
  2. Creați o parolă puternică: 3 cuvinte aleatorii, cu litere mari și mici, un număr, un simbol.
  3. Nu dați click pe site-urile care promit bani, premii sau reduceri gratuite. Blocați mesajele suspecte și ignorați link-urile chiar dacă vi le-a trimis un prieten.
  4. Faceți copii de rezervă regulate ale fișierelor și fotografiilor dvs.
  5. Dacă simțiți dorința de a partaja ceva online, opriți-vă pentru un moment și verificați sursa informației.

Un curs online și gratuit domeniul siguranței digitale

Siguranța online este în mâinile dvs. Pentru a vă ghida în acest sens, www.sigurantadigitala.md oferă un curs unic (https://rise.articulate.com/share/J4NY0AoWq7kumn04QqzQ-juzN6so7CfF#/) de microînvățare despre siguranța online. Cursul este scurt, captivant și ușor de înțeles. Este comod să-l parcurgeți și de pe orice smartphone. Cursul este disponibil în limba română. Platforma oferă posibilitatea de a începe și opri cursul de câte ori doriți. Cursul oferă sfaturi practice, exemple din viața reală și activități interactive pentru a vă consolida înțelegerea practicilor de siguranță online. Cursul este conceput pentru toți adulții care folosesc internetul atât în scop personal, cât și profesional. După finalizarea cursului, veți primi un certificat care să vă dovedească capacitățile în domeniul siguranței digitale.

Autor: Rica Williams, specialist în comunicare pentru transformarea digitală, www.sigurantadigitala.md și Academia de Guvernare Electronică a Estoniei (eGA)

Acest articol este publicat în cadrul programului „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.