Serviciul apelurilor de urgenţă 112, lansat în Moldova! Iată etapele

Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112, funcțional în toate statele UE, care va permite alertarea simultană a tuturor serviciilor speciale în cazuri de urgență, va fi realizat ca test până la sfârșitul anului 2016.
Astfel, pentru început, noul serviciu al apelurilor de urgență va fi lansat în regim de testare, iar în doi ani va fi dat în exploatare integral.

Ministrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că, serviciul 112 va activa după principiul ”ghișeului unic” şi va alerta simultan toate serviciile de intervenție.

”Centrul de date a Serviciului 112 va avea acces la toate registrele informaționale care pot contribui la soluționarea cazurilor de urgență, ceea ce nu există în prezent. Încă de la momentul primirii apelului va fi modelat scenariul posibilei intervenții, luându-se în calcul specificul locației, căile de acces, modelul autoturismului în cazuri de accidente rutiere, etc.”, a explicat Vasile Botnari.

Pentru asigurarea recepționării operative a apelurilor 24 de ore din 24, Centrul de date al serviciului 112 va fi amplasat în două locații, fiecare dintre care va funcționa ca unitate de rezervă în raport cu celălalt.

Apelurile vor fi procesate ca bază în limba română și rusă. În același timp, există posibilitatea integrării altor limbi vorbite pe teritoriul Moldovei, precum și cele cu circulație internațională.

Vasile Botnari a evidențiat că Serviciul 112 va fi implementat pe etape, deoarece este o structură creată de la zero, fiind necesar de realizat un volum mare de lucru.

”Este un proces complex, iar dacă vrem să avem un serviciu eficient, funcțional, va trebui să trecem pas cu pas toate etapele. Ca să reușim să ne încadrăm în termenii propuși va fi nevoie de o conlucrare strânsă între toate instituțiile beneficiare”, a precizat Vasile Botnari.

La prima etapă de creare a Serviciului 112 va fi necesară și formarea profesională a operatorilor Serviciului. Concomitent, urmează să fie resetate și optimizate rețelele de comunicații electronice, după care – crearea Centrului de date, instalarea softului și produselor de program care să asigure interacțiunea între dispecerate și registrele cu bazele de date utilizate.

Modelul serviciului 112 implementat în Moldova presupune păstrarea pe o perioadă de tranziție a numerelor de urgență 901, 902, 903, 904. Aceste numere vor funcționa în paralel cu numărul unic atât timp cât va fi necesar pentru a asigura migrația naturală și se va constata că populația a absorbit numărul unic.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare