Sergiu Litra a devenit primul moldovean care a jurizat la prestigiosului concurs European Beer Star. „Acum știu cum trebuie să fie o bere de medalie”

Omul de afaceri și proprietarul fabricii Litra Brewing Company, Sergiu Litra, a devenit primul moldovean care a fost invitat să jurizeze la prestigiosul concurs de bere European Beer Star. Competiția s-a desfășurat în perioada 14-15 septembrie la Nuremberg, Germania. La reîntoarcere în țară, Sergiu ne-a povestit despre experiența de a fi jurat, cum are loc procesul de selecție a celor mai bune beri și cum l-a marcat această deplasare în materie de producere a propriei beri „Litra”.

European Beer Star este unul dintre cele mai complicate și prestigioase concursuri de bere din lume. La această ediție au fost înscrise peste 2 400 de beri din circa 30 de țări din întreaga lume. În calitate de participanți au fost 550 de fabrici de bere industrială și artizanală. În total, la acest concurs au fost create 74 de categorii de bere, iar cei 140 de jurați au trebuit, timp de două zile, să aleagă câte trei beri din fiecare categorie.

Sergiu Litra s-a numărat printre acei 140 de jurați. A participat la fiecare dintre cele trei etape de jurizare: preselecție, semifinală și finală. În continuare, el ne-a povestit cum are loc degustarea berilor la acest concurs.

„Membrii juriului sunt împărțiți în echipe a câte opt persoane. Fiecare echipă se împarte încă în două subechipe a câte patru persoane. Se alege un căpitan care este responsabil de întregul proces de jurizare a berii în cadrul echipei extinse. În continuare, un jurat degustă doar opt beri dintr-o categorie”, a explicat Sergiu în legătură cu desfășurarea primei etape de preselecție.

Aceasta nu e tot. Fiecare membru primește câte o tabletă în care se conține toată informația berii și oferă punctaj fiecărei beri pe care o gustă. Astfel, Sergiu a trebuit să analizeze băutura în baza unor criterii stricte cu scopul de a elimina la prima etapă berea care nu coincide cu stilul și caracteristicele categoriei la care participă.

„Printre parametrii pe care i-am analizat a fost aspectul fizic, cum e spuma, culoarea, transparența, gustul, intensitatea aromei și altele. De exemplu, am analizat parametrii berii New Style Hefeweissbier. Conform caracteristicii, este o bere palidă, în care trebuie să plutească drojdiile, spuma trebuie să fie intensă ca să nu cadă repede, se acceptă cantități mari de hamei, cu arome predominate de coajă de banane, cuișoare și grâne. Prin urmare, berile care nu întruneau aceste caracteristici erau eliminate. Fiecare jurat alegea patru beri și ele treceau în semifinală”, a povestit Sergiu.

Menționăm că toate etapele degustarea era oarbă, de aceea jurații nu aveau niciun indiciu, ei trebuiau doar să aprecieze și să evalueze berea după propria percepție.

„În semifinală noi degustam alte beri, nu pe cele jurizate în prima etapă. Aici degustarea are loc doar în baza organolepticii: aroma, mirosul, gustul. Aici nu ofeream punctaj. La această etapă jurații discută, se dau cu părerea. În finală acced doar patru beri per echipă”, a concluzionat Sergiu. 

După selecțiile riguroase din etapele anterioare, dintre toate berile înscrise la o anumită categorie, în finală ajung doar opt beri. Dintre aceste opt, doar trei vor obține medalii.

„Berile finaliste se judecă doar de o singură echipă formată din opt jurați. Noi alegem doar trei. Cel mai ușor este să alegi câștigătorul. Berea cea mai bună iese mereu în evidență. Mai dificil a fost să alegem berile pentru locurile 2 și 3”, a spus Sergiu.

În total, Sergiu, împreună cu echipa sa, a jurizat berile din noua categorii la etapa de preselecție și în semifinală, iar la etapa finală a oferit medalii la berile din patru categorii (Traditional Style Pale Ale, Bohemian style Dark Lager, German style Helles, Flavoured or Pastry Stout). Întregul proces a durat două zile, de la ora 9.0 până la 19.00, cu o pauză de o oră.

După încheierea concursului, Sergiu a rămas impresionat de experiența de care a avut parte și a reușit să dobândească noi cunoștințe pe care să le poată aplica în îmbunătățirea actualelor beri și în producerea noilor stiluri de beri „Litra”.

„La acest concurs am reușit să obțin o bogată experiență de jurizare și am înțeles cum trebuie să fie o bere de medalie. Concursul m-a entuziasmat și mai tare să produc bere și mai bună. Eu planific să fac schimbări la absolut toate berile pe care le facem”, a conchis Sergiu.

Berăria Litra participă la European Beer Star timp de cinci ani și a reușit să aducă medalia de argint în 2020 cu berea Tyask Cuvee Blanc la categoria „Bere cu Fructe”.

Litra Brewing Company este o minifabrică de bere, fondată de către familia Litra, o afacere de familie fondată pe 13 octombrie 2013. Datorită pasiunii pentru berea cu adevărat artizanală, familia Litra combină ingredientele de calitate superioară și lansează pe piață un produs autohton fabricat după tehnologie germană. Pentru produse și alte detalii, consultați acest site.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.