Șefa OSCE în Republica Moldova: Nu am discutat niciodată federalizarea în cele mai recente negocieri în formatul 5+2

Șefa misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la Chișinău, Jennifer Brush susține că federalizarea nu a fost discutată niciodată în cele mai recente negocieri în formatul 5+2.

Aceasta după ce în presa rusă a apărut un pretins document care prezintă un plan secret al președinției irlandeze a OSCE privind federalizarea Republicii Moldova, dezmințit ulterior de oficialii OSCE. „ Nu pot să mă pronunţ despre ce a fost înainte, acum 6 ani când negocierile au fost blocate. Pot să vorbesc doar despre negocierile care au fost reluate anul trecut. Şi nu am vorbit despre aceasta posibilitate (de federalizare – n.r.), a declarat Jennifer Brush, în cadrul unui interviu oferit pentru Europa Liberă.

Totodată, şefa misiunii OSCE a precizat că trebuie luate în calcul şi puse pe masa negocierilor toate variantele de soluţionare a conflictului. “Ca cetăţean al Statelor Unite şi ca diplomat american cu o carieră de 25 de ani, pot să spun că noi americanii suntem foarte mulţumiţi că trăim într-un sistem federal. Mi-e greu să înţeleg retorica negativă despre federalizare din presă, dar respect faptul că este suficientă opoziţie faţă de aceasta idee în cercurile moldoveneşti şi cred că exista suficiente motive pentru asta. Nu o înţeleg prea bine, dar o respect”, a explicat aceasta.

Referindu-se la vizita Cancelarului german la Chişinău, Jennifer Brush a declarat că pentru diplomaţi şi politicieni, Angela Merkel poate fi comparată cu o “vedetă rock”. “Nu sunt un votant in sistemul german, aşa ca pot să o laud, dar o respect ca un lider mondial. Şi cred ca este un semn pentru acest guvern, al premierului Filat, că a obţinut aceasta vizită în aceasta perioadă importantă şi cred ca este un semn clar al interesului nu numai al Germaniei, pentru soluţionarea acestui conflict, dar şi al Uniunii Europene”, a adăugat şefa misiunii OSCE în Republica Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare