Scara Cascadelor și Rotonda din Parcul Valea Morilor își vor recăpăta aspectul de altădată

Scările acvatice și rotonda din Parcul ”Valea Morilor” vor arăta ca la începuturi. Primăria capitalei a demarat lucrările de restaurare a cascadelor, proiect care se estimează a fi finalizat în circa un an și jumătate.

După cum au informat autorii proiectului în cadrul şedinţei convocate de primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, întregul obiectiv, adică rotonda, scările, havuzurile şi sistemul de iluminat vor fi reconstruite având la bază o structură de rezistenţă sporită, pentru o durată de exploatare mult mai mare, dar vor păstra, în acelaşi timp, aspectul arhitectural din anii 1960 – 1970. Un alt element decorativ, conform proiectului iniţial, va fi iluminatul acvatic.

„După ce am reconstruit lacul, acum am trecut la restaurarea scărilor. În acest moment, noi avem în vizor această scară – Scara Cascadelor și rotonda din capătul acestor scări. După care vor urma celelalte obiective din parc. Durata proiectului o estimăm la un an, un an și jumătate”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă. De asemenea, el a precizat că va fi iluminatul pe lateral, iluminatul obișnuit pentru public, precum și vor fi iluminate scările și cascada.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor spune că proiectul a fost coordonat și aprobat și de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. “După 20 de ani, timp în care nu s-a făcut nimic, noi doar salutăm ideea. Proiectul prevede reconstrucția întregului complexul arhitectural și va arătata așa cum a fost proiectată de celebrul arhitect Robert Kurz. Va fi și acel iluminat artistic”, a declarat pentru Moldova.ORG Ion Ștefăniță.

Proiectul de restaurare a obiectivului fost realizat de către Institutul municipal „CHIŞINĂU-PROIECT” şi a fost avizat de Ministerul Culturii. Valoarea proiectului este de 12 milioane lei, bani care vor fi alocaţi din bugetul municipal.

restaurare_valea_morilor

valea_morilor_rotonda valea_morilor_rotonda1

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.