Șapte filme ca să înțelegi mai bine Ucraina de ieri și de azi

Ucraina a fost mereu o voce în cinematografia mondială. Țara se mândrește cu regizorii Oleksandr Dovjenko, Dziga Vertov, Serhi Paradjanov și actorii Vera Holodna, Bohdan Stupka, Sergei Makovetski, Mike Mazurki, Natalie Wood, Danny Kaye, Jack Palance, Milla Jovovich, Olga Kurylenko și Mila Kunis. Dacă nu cunoști foarte bine cinematografia ucraineană, iată de unde poți începe: 

  1. Dăm start listei cu un film vechi, dar care prezintă Ucraina cum nu am mai văzut-o – documentarul lui Dziga Vertov din 1929, Man With a Movie Camera, care a ajuns în top 10 al celor mai bune filme din toate timpurile al revistei „Sight and Sound” în urmă cu un deceniu. La aproape un secol după ce a fost realizată, rămâne o lucrare jucăușă, modernă, care observă viața de zi cu zi în orașul ucrainean Odessa – cu pasaje suplimentare la Kyiv, Harkov și câteva secvențe din Moscova. 

  1. Urmează saga de război a lui Iuri Ilienko din 1971, Pasărea albă marcată cu negru, care combină politica aprinsă sovietică versus naționalistă. Filmul e o melodramă romantică, cu detalii folclorice cu un efect amețitor și captivant.

  1. Cu toate acestea, marele film ucrainean de nouă generație din ultimul deceniu este, fără îndoială, debutul uluitor al lui Mîroslav Slaboșpîtski The Tribe (2014), un studiu despre hărțuire și criminalitate la un liceu pentru surzi. Pelicula este realizată în întregime în limbajul semnelor, fără subtitrări. Dacă asta sună descurajant, secvențele și mizele dramatice sunt atât de vii, încât te vei trezi complet absorbit și vei putea „auzi” durerea, disperarea, singurătatea personajelor din film.

  1. Emoționant este și filmul lui Nariman Aliev din 2019, Homeward, în care un tată și un fiu pornesc într-o misiune de la Kyiv spre Crimeea.  

  1. Între timp, o perspectivă feministă modernă apare în lungmetrajul Julia Blue (2017), în care regizoarea Roxy Toporowych povestește istoria de dragoste a unei studente la fotojurnalism care trăiește în Ucraina postrevoluționară, își găsește viața întreruptă după ce s-a îndrăgostit de un soldat proaspăt venit din zona de război și suferă de stres post-traumatic. 

  1. Dacă vrei să îți amintește sau să vezi rădăcinile de la care a pornit situația tensionată din Ucraina, atunci trebuie să vezi filmele documentare Maidan (2014) și Winter on Fire (2015) care relatează cum au început tulburările civile din 2013-2014 din Piața Maidan din Kyiv.

  1. Iar la final, îți propunem Donbass, o comedie neagră. Filmul creează și conturează o realitate dureros de absurdă din Donețk pe care nu ai vrea să o trăiești cu adevărat. 


Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.