Connect with us
"
"

Sănătate

„Sănătate fără hotare” la Medpark – tratament complex al cazurilor grave, în țară și în străinătate

Publicat

pe

Pentru a fi alături de pacienții săi de la prima vizită și până la finalizarea cu succes a tratamentelor complicate, Spitalul Internațional Medpark a lansat programul „Sănătate fără hotare”. Acum Medpark oferă mai mult decât tratamente inovative, aplicate de o echipă cu experiență internațională, în cel mai dotat spital multidisciplinar din țară. Asistența echipei Medpark se va extinde și peste hotare, atunci când problemele de sănătate ale pacienților, în cazuri grave, nu pot fi soluționate în Republica Moldova.

Olga Șchiopu, director general, Spitalul Internațional Medpark: „În 7 ani de activitate a Medpark am constatat că există necesitatea de a furniza servicii medicale integrate, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune soluții specializate de sănătate existente în lume. Programul „Sănătate fără hotare” vine să acopere această cerere, eliminând barierele în accesul la tratamentele inovative și eficiente. În prezent, Medpark este singura instituție medicală din Europa de Sud-Est care prestează un astfel de serviciu, spitalele internaționale bazându-se cu încredere pe concluziile medicale emise de echipa noastră, în urma investigațiilor performante.”

Ce reprezintă „Sănătate fără hotare”

Prin programul „Sănătate fără hotare”, pacienții grav bolnavi (în special cei cu afecțiuni oncologice, cardiologice și neurologice) au acum acces la servicii medicale complexe și de cea mai înaltă calitate. Până nu demult, unele servicii medicale nefiind accesibile în țară, pacienții erau nevoiți să se deplaseze în străinătate, pentru a beneficia de un tratament la cel mai înalt nivel. Acum Medpark pune la dispoziția pacienților cu diagnostice complicate soluții complexe de sănătate. În colaborare cu spitale de top externe, Medpark va oferi pacienților expertiza medicilor locali și internaționali, precum și tehnologii de ultimă generație pentru investigații și tratamente complexe, acasă și peste hotare.

Parteneriate internaționale

Parteneriatul presupune colaborarea medicilor locali cu cei internaționali, din momentul stabilirii diagnosticului, pe durata tratamentului și în perioada de monitorizare post tratament. Majoritatea investigațiilor și consultațiilor necesare vor fi realizate în țară, iar echipa medicală Medpark se va afla în permanentă legătură cu echipa medicală de peste hotare. Astfel, pacienții vor plăti mult mai puțin pentru serviciile medicale atât de costisitoare în alte state, însă vor beneficia de aceleași rezultate de înaltă calitate.

Pentru realizarea programului, Medpark negociază încheierea parteneriatelor cu spitale internaționale de top. Primul acord de colaborare a fost semnat cu „Anadolu Medical Center” – centru de excelență în sănătate, care ocupa locul 4 la nivel global în topul spitalelor cu cea mai avansată tehnologie în radioterapia oncologică, medicina nucleară, transplantul de maduvă, chirurgia robotică etc.

Diana Manea, medic internist Medpark, coordonator medical al proiectului: „Tratarea cazurilor grave peste hotare este un proces complicat, care necesită informare, respectarea procedurilor, perfectarea actelor, ceea ce pentru pacient poate fi o activitate copleșitoare. Prin programul „Sănătate fără hotare”, echipa Medpark oferă pacienților o analiză a situaţiei medicale, stabilirea sau confirmarea diagnosticului, stabilirea planului de tratament în colaborare cu partenerii internaţionali, monitorizarea tuturor etapelor post tratament şi evaluări a stării de sănătate. Noi avem grijă de pacient de la prima adresare până la încheierea tratamentului și monitorizare.”

Cum funcționează „Sănătate fără hotare”

În cadrul programului, Medpark oferă pacientului asistență medicală complexă din momentul identificării problemei de sănătate și până la monitorizarea post-tratament. Serviciul conține două componente:

  • Asistență medicală – asistență pentru stabilirea corectă a diagnosticului, confirmarea diagnosticului, elaborarea strategiei de tratament, elaborarea planului de tratament, asistență pe perioada tratamentului, monitorizarea pacientului până la recuperarea definitivă.
  • Asistență tehnică – asistență pentru analizarea documentelor, pregătirea dosarului, traducerea actelor și expedierea lor către instituțiile medicale partenere, asistență în aranjarea deplasării peste hotare.

Avantajele serviciului „Sănătate fără hotare”:

– parteneriate cu instituții medicale internaționale de top;

– încredere și siguranță în calitatea serviciului prestat;

– reducerea considerabilă a costurilor pentru tratament

– abordare complexă și standarde de calitate internaționale pe toată durata asistenței;

– acces rapid la cei mai buni specialiști;

– acces la tehnologii și tratamente de ultimă generație;

– asistență pe toată durata procesului de tratament.

Sănătate

Cine ajunge la persoanele cu dizabilități unde nici urmă de transport public nu este? Fotoreportaj din culisele Echipei Mobile din Taraclia

Publicat

pe

De către

Își pune materialele în geantă. Cubușoare, figurine, o sticlă cu bule de săpun. Astăzi va face exerciții cu Arteom, care o așteaptă de două săptămâni. De la ultima vizită, s-a tuns și a învățat să-și spună numele mai bine și nici nu bănuiește ce bucuroasă va fi Tatiana să-l audă.

Tatiana este una dintre puținii logopezi din Taraclia. Femeia cutreieră o dată la două zile satele din tot raionul împreună cu Serviciul „Echipei Mobile” a Direcției de Asistență Socială.

Mai are un loc de muncă, dar nu se plânge. Astăzi va purta geanta roșie a Echipei Mobile. E concentrată, își aranjează meticulos lucrurile în geantă. Lucrează cu copii și adulți cu dizabilități psiho-sociale, retard mintal sau fizic, copii cu Sindromul Down.

„Noi nu alegem, îi luăm pe toți cei care au nevoie de ajutorul nostru”, spune Maria, șefa Echipei Mobile, în timp ce-și aranjează fișele de monitorizare în geantă. De trei ori pe săptămână, îi vizitează acasă pe cei 24 de copii și adulți cu dizabilități grave pe care îi au la evidență, împreună cu logopedul, kinetoterapeutul și psihologul Echipei.

Sunt copii de la 2 ani până la vârstnici de 70 care au nevoie de ajutorul lor. De multe ori, transportul circulă rar sau chiar deloc între localități, așa că Echipa Mobilă este așteptată cu sufletul la gură. Copiii au parte de exerciții mascate în jocuri colorate. Cei mari au mare nevoie de exerciții, în special fizice, pentru a-și dezvolta mușchii, să fie cât mai puțin dependenți de cei care îi au în grijă.

„E foarte plăcut să știi că te așteaptă. Nouă ne face o plăcere enormă și ei se simt bine că nu sunt uitați. Pentru mulți, contează simplul fapt că cineva vine la ei. Este un ajutor – atenția, faptul că statul nu i-a uitat. Au parte de servicii gratis, iar acasă vin specialiștii – deja li se bucură inima”, împărtășește Maria înainte de a porni la drum.

„Luăm măști, mingi, pelinci, dacă trebuie de așternut și ceva din medicamente de primă necesitate”, face inventarul Nadejda, care este kinetoterapeuta Echipei Mobile.

Ar fi nevoie și de o masă de masaj pliabilă. Achiziția, totuși, urmează să vină datorită unui grant european destinat dezvoltării serviciilor sociale.

Au în față un drum de 10 km până în satul Aluatu, prima oprire. Drumul e scurt și plăcut. Privirea le fuge în zare. În ziua de 27 februarie, când le-am întâlnit, au putut pleca imediat. Până nu demult, Echipa Mobilă nu aveau transport la dispoziție, așa că erau nevoite să aștepte ca mașina Direcției de Asistență Socială să fie liberă. Uneori asta însemna coordonare de o precizie uimitoare, alteori – amânarea vizitelor.

De curând, Echipa Mobilă din Taraclia are propria mașină, așa că își pot vizita beneficiarii mai des.

Investiția a fost posibilă datorită unui unui grant european de 37 000 de euro, cofinanțat de Fundația Soros-Moldova și dezvoltat cu sprijinul Asociației Keystone Moldova și altor parteneri.

Tot cu banii din acest grant, Echipa Mobilă a reușit să o angajeze pe Tatiana în calitate de logoped. De 10 luni, echipa este completă.

Prima oprire – satul Aluatu. Gazdele le așteaptă cu poarta descuiată.

„Salut, micuțule!”

Arteom iese fără sfială din cameră, alături de mama lui.

Le întâmpină pe Nadejda și Tatiana, care au și scos pe neobservate mingile și cutiile cu materiale. Exercițiile au început.

Primul exercițiu îl captează. Atingerea mingii senzoriale îl face să uite că s-a umplut camera de oameni.

Ne aruncă zâmbete, e bucuros să vadă lume în casă. Sora lui mai mare e la școală, dar trebuie să vină din clipă în clipă. În prima parte a zilei, Arteom merge la grădiniță.

O perioadă îndelungată, grădinița din sat avea o singură grupă pentru toți copiii. Cu vârstele amestecate, fiecare copil se integrează cum poate.

„La matineul de Anul Nou, toți copii dansau, dar el stătea într-o parte, nici măcar nu l-au implicat”, povestește Maria, șefa Echipei Mobile. Aceasta are planuri să instruiască educatorii de la grădinița din Aluatu cum să lucreze cu copiii cu sindromul Down.

„Uite ce am! Vom face baloane de spumă! Hai suflă!”, îl îndeamnă Tatiana. E timpul pentru exercițiul care-i dezvoltă capacitățile respiratorii.

Urmează exercițiul în care plimbă un ineluș pe degetele lui.

„Hai să ne așezăm pe scaun. Mai întâi, hai să arătăm degetele.”

Arteom se întoarce și zâmbește tuturor. Tatiana nu-i dă răgaz, însă. Inelul se plimbă repede de pe un deget pe altul. „Facem masaj la degetul cel mare. Unde e degetul mare? Aici!”

Fiecare exercițiu durează câte 2-3 minute.

Tatiana trece repede, pe neobservate, de la un exercițiu la altul. Nu lasă timp de împotrivire, iar jocul continuă. O sesiune nu ține mai mult de 20-25 de minute. Altfel, Arteom obosește.

„Ar fi bine de lucrat cu el nu de trei ori pe lună, cum venim noi, dar minim de trei ori pe săptămână”, spune Tatiana. „Dar mama e foarte bravo, activă și se ocupă cu el.”

Arteom se descurcă bine cu sarcina de a construi o căsuță din cuburi colorate. Îl atrag culorile și le recunoaște. „Îi plac aceste activități. Vedem și rezultat – deja a început să articuleze mai multe sunete”, spune șefa Echipei care monitorizează evoluția de câteva luni.

La grădiniță, mama i-a dus jucării și cărți doar pentru el, dar educatoarea i-a spus că Arteom vrea, totuși, să facă ceea ce fac alți copii.

Mama ne mai spune că Arteom a învățat să-și spună numele. Când vede fotografia înrămată de pe perete în care este și el, strigă „Tioca, Tioca!”.

Pe lângă Arteom, Echipa Mobilă din Taraclia are în grijă mai mult de 50 de persoane timp de un an. Dacă după jumătate de an, sunt vești îmbucurătoare despre evoluția vreunuia dintre ei, Echipa ia în gestiune un alt caz. Și totul pornește de la capăt.

La Arteom au revenit după un an. Acum, acesta are mare nevoie de exerciții de vorbire. Grădinița nu are logoped și nici în sat nu se găsește unul.

Tatiana urmărește împreună cu Arteom un cântec în care trebuie să repete sunetele animalelor. Deocamdată, îi reușește să imite doar vaca. Dar piesa va mai răsuna de multe ori în această casă. Mama lui Arteom va lucra cu el zi de zi.

Când Nadejda a scos mingea din geantă, înainte de rămas bun, lui Arteom i-au lucit ochii de fericire. E preferata lui. A aruncat-o spre Nadejda, apoi a țintit spre toți din camera. Aștepta reacția de pe fețele noastre. Îi vom aprecia oare șuturile? Primea și dădea pase, iar una a ajuns până în lustră. „Tiomca, nu te alinta”, l-a mustrat ușor mama. „Deja a început fotbalul. Credeam că-l vom speria cu atâția oameni în casă, dar lui i-a plăcut”.

Peste două săptămâni vor fi înapoi în Aluatu, dar până atunci, astăzi mai sunt așteptate într-un sat de la marginea raionului Taraclia. Nici un microbuz nu s-a ivit pe drum până în satul Mirnoe.

Au găsit-o pe Daria pedalând pe o bicicletă de fitness. Picioarele îi erau prinse de pedale cu legăuri de ciorapi și cârpe, curelușele au cedat de ceva timp. Se aude respirația Dariei, depune efort. E bucuroasă să le revadă pe fetele din Echipa Mobilă. „La voi cum merg treburile?” întreabă Daria. „La noi totul e bine”, răspunde Nadejda cu o voce caldă de parcă își revede o nepoată sau verișoară mai mică. Aparatul are nevoie de reparație. Pedalele se învârt, dar s-a defectat funcția de calculare a distanței. „Ai obosit?” „Un pic doar”, răspunde Daria, dar respiră apăsat. Cu ajutorul mamei, coboară de pe scaunul bicicletei pliabile și urcă în scaunul cu rotile.

De două luni, Daria face exerciții cu Nadejda și Tatiana de la Echipa Mobilă din Taraclia. La următoarea vizită va veni și psihologul serviciului. Au început o lucrare din ghips cu un buchet de flori în vază și urmează să le coloreze împreună. Cutia cu florile de ghips stă pe masă în așteptare. Acum, însă primele sarcini au început. „Înclinăm capul într-o parte. Acum în cealaltă”, o instruiește Nadejda. Daria o urmează.

De un an, Daria are un scaun de rotile nou. I l-au adus fetele din Echipa Mobilă. Pentru primul căruț, mama Dariei își amintește că a plecat tocmai la Chișinău. „Era second-hand și greu. L-am avut timp de 21 de ani. Dar Daria a crescut din el. Cotierele o deranjau, așa că le-am scos. Dar au rămas atârnate niște resorturi. S-a zgâriat într-o parte, s-a lovit în altă parte. Doamne, era plină de vânătăi!”.

Acum, Daria are grijă de sine. Se poate scula din căruț, se îmbracă singură, se așează la loc. „O implic și la făcut salată. O las pe Dașa să taie legumele”, adaugă mama. Totuși, are nevoie să se sprijine când se scoală din scaun. Paralizia cerebrală încă îi ține mușchii încleștați.

„Eu i-am făcut masaj, dar în limita posibilităților. Sunt singură. Să ridici șase copii – e greu”, spune mama Dariei, care acum îngrijește și de mama ei bolnavă. Din decembrie anul trecut, Echipa Mobilă din Taraclia a început să-i facă vizite Dariei. Nadejda, spre exemplu, face exerciții cu mingea ca să-i întărească mușchii, să dezvolte încheieturile și motoricitatea.

Daria execută toate exercițiile foarte concentrată. Își ia în serios recuperarea. Numără pașii împreună cu kinetoterapeuta. „1,2,3,4” și tot așa până la 10. Urmărește mingea și mișcările Nadejdei. Când îi reușește să ducă la sfârșit sarcina – zâmbește.

„E foarte fericită. Este un stimul pentru ea”, observă mama despre vizita acasă a Echipei Mobile.

„Relaxează mâna”, o ghidează Nadejda cu o voce blândă, „până la capăt întinde-o. Bravo! Hai acum cu cealaltă mână!” Mâna stângă este mai mobilă decât cea dreaptă. La fel și piciorul. E nevoie de practică permanentă.

Daria e pasionată să învețe. Se vede și în dorința ei de a îndeplini exercițiile kinetoterapeutei bine și meticulos. Nu a mers la școală, dar a avut ocazia să facă lecții acasă cu o profesoară. Învăța matematica, limba rusă, practica cititul. Însă, doar pentru 4 ani. Acum are 21.

La întrebarea dacă ar vrea să continue să învețe, răspunde categoric. „Cine nu și-ar dori să fie educat?”. „Unii nu vor să învețe”, intervine Nadejda, „au posibilitatea, dar…”. Răspundul Dariei ne lovește ca o palmă: „Ei nu înțeleg ce posibilități au”.

Nadejda încheie setul ei de exerciții cu Daria. „Îți las lista de exerciții, iar tu le vei face în fiecare zi, bine? Iar când vom veni, le vom face împreună. Bine, Dașa?”. Daria îi mulțumește. E modestă și bună. Promite că va lucra de una singură în lipsa Nadejdei.

„Trebuie să-i spun mamei să-mi cumpere așa mingi”, adaugă Daria.

Astăzi Echipa Mobilă a vizitat-o doar pe Daria și Arteom, dar sunt zile când lucrează și cu cinci familii într-o zi, povestește Maria, șefa Echipei, care a urmărit toată sesiunea de terapie. „Când treci prin cinci familii, treci prin tine toate problemele lor. Când ajungeam la a patra familie, suntem epuizate moral și fizic. Toți cer ajutor.”

„În schimb, avem o muncă nobilă. Atunci când vedem rezultat bun, când vedem fețele cu care ne întâmpină, desigur că este foarte plăcut. Ne acoperă toată oboseala noastră”, constată cu optimism Maria.

Daria le petrece pe Maria, Tatiana și Nadejda, care își iau rămas bun: „Mult succes vouă! Sănătate și fericire! … Să fiți fericite!”

În ultimele două luni, cât a durat starea de urgență din cauza epidemiei de coronavirus, Maria, Tatiana și Nadejda și-au văzut beneficiarii doar pe ecranul telefonului. Baricadate în biroul lor îngust, terapeutele au făcut exercițiile împreună cu Daria și au fredonat cântecelul lui Arteom, dar, de data asta, doar în fața camerei frontale. Depărtarea le pune răbdarea la încercare. Ar vrea să poată întinde o mână să ghideze mișcările celor dincolo de ecran. Dar înțeleg că abia acum se călește în cei de acasă adevărata voință să se facă bine cu propriile puteri.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Citește mai departe

Sănătate

Fundația Medpark lansează proiectul „Grijă pentru colegi”, în susținerea lucrătorilor medicali care au suportat infecția COVID-19

Publicat

pe

De către

De la declanșarea situației epidemiologice, Spitalul Internațional Medpark a căutat în permanență modalități de a-și proteja pacienții și colaboratorii, dar și de a contribui la diminuarea efectelor pandemiei asupra societății. La această etapă, echipa Medpark a identificat necesitatea de a se implica și în susținerea colegilor din domeniul medical care au suportat infecția cu noul coronavirus, lansând primul proiect al Fundației Medpark – „Grijă pentru colegi”.

Proiectul prevede oferirea asistenței medicale gratuite pentru toți angajații din sistemul de sănătate aflați în faza de convalescență: medici, asistenți medicali, infirmieri, șoferi de ambulanță și întreg personalul auxiliar. Deoarece efectele noului coronavirus sunt de durată, iar infecția în forme moderate și severe poate lăsa sechele asupra anumitor organe (plămâni, ficat, inimă, rinichi etc.), după tratarea infecției COVID-19 pacienții necesită atenție specială. Pentru aprecierea stării lor de sănătate, depistarea eventualelor consecințe și tratarea lor la timp, Fundația Medpark le va oferi serviciile medicale necesare, acoperind integral costul acestora.

Elena Mornealo, președintele Fundației Medpark: “Sistemul de sănătate, atât la nivel național, cât și la nivel mondial, se confruntă cu provocări fără precedent, iar presiunea este mult mai mare decât în mod obișnuit. Suntem solidari cu colegii noștri și dorim să susținem lucrătorii medicali în această perioadă, motiv pentru care am lansat acest proiect social. Suntem siguri că împreună putem face față pandemiei și ne dorim să reducem din efectele sale negative.”   

Serviciile oferite în cadrul proiectului„Grijă pentru colegi” includ toate evaluările și investigațiile necesare pentru aprecierea stării de sănătate în urma suportării infecției COVID-19, depistarea posibilelor consecințe și corijarea acestora. Printre acestea se numără:

  • evaluarea terapeutică,
  • aprecierea stării funcționale a plămânilor și imagistica prin tomografie computerizată,
  • examinarea cardiologică prin investigații specifice,
  • aprecierea funcției hepatice și renale prin intermediul analizelor de laborator,
  • consiliere psihologică, în caz de necesitate.

În funcție de rezultatele evaluării, se vor face recomandări pentru tratarea funcțiilor afectate și evaluări repetate, asigurându-se procesul de monitorizare continuă.

Toate serviciile sunt prestate gratuit în cadrul Spitalului Internațional Medpark, iar costul lor este acoperit integral prin donație către Fundația Medpark.

Dacă sunteți angajat al unei instituții medicale și ați fost spitalizat pentru tratamentul infecției COVID-19, iar acum vă aflați în faza de convalescență, contactați-ne la tel. 079 010 701 pentru a afla cum puteți beneficia de programul „Grijă pentru colegi” al Fundației Medpark. 

Fundația Medpark este o organizație neguvernamentală și necomercială, fondată de către Spitalul Internațional Medpark. Scopul Fundației este de a contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și a serviciilor medicale din Republica Moldova, prin dezvoltarea proiectelor sociale în domeniul sănătății și promovarea inovațiilor în medicină.

Citește mai departe

Sănătate

12 mai 2020. COVID-19 PE SCURT: 159 cazuri noi de COVID-19 și încă trei decese

Publicat

pe

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

+159 cazuri de COVID-19

Alte 159 cazuri de infecție cu noul Coronavirus au fost înregistrate astăzi în Republica Moldova, dintre care 54 în Transnistria. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Total teste efectuate în această zi, primar şi repetat – 1051.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 5154 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 25 sunt lucrători medicali: medici – 1, asistenți medicali – 16, personal auxiliar – 8.

Totodată, informăm despre înregistrarea a 3 noi decese, cauzate de infecţia COVID-19:

Deces 180: Bărbat de 69 ani, din r-nul Briceni, internat pe data de 10.05.2020 la IMSP SR Briceni. Comorbidităţi: obezitate gr. III, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, tromboembolie pulmonară.

Deces 181: Bărbat de 31 ani, din r-nul Glodeni, transferat din SCM Sfînta Treime la Institutul de Medicină Urgentă pe data de 07.05.2020. Pneumonie interstițială bilaterală, insuficiență renală cronică, colită ulceroasă.

Deces 182: Femeie de 43 ani, din r-nul Ceadîr-Lunga, internată la IMSP SR Comrat, pe data de 09.05.2020. Comorbidități: diabet zaharat tip 2, Obezitate gr. IV, hepatită cronică.

În total 2069 persoane au fost tratate, iar 182 au decedat din cauza COVID-19.

Protest la Piața Centrală

Câteva zeci de comercianți au protestat astăzi în fața Pieței Centrale. Oamenii au cerut redeschiderea pieței ca să poată munci.

Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, mulţime şi în aer liber

Foto: Facebook/Iv Ceban

Protestul a fost organizat exact atunci când edilul a trebuit să prezinte presei proiectul de modernizare a Pieței Centrale.

Piața Centrală nu va fi închisă, așa cum speculează unii, care au scos intenționat, pe timp de pandemie, oamenii la…

Geplaatst door Iv Ceban op Dinsdag 12 mei 2020

Donațiile continuă

Guvernul Austriei a donat Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova un lot de echipamente de protecție necesare în valoare de peste 16 mii de euro. Lotul conține mănuși de protecție, dezinfectant și plăpumi necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

De asemenea, prin intermediul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova, pentru centrele de plasament temporar pentru persoanele adulte, cu dizabilități din Cocieri (Dubăsari) și Brînzeni (Edineț) au fost achiziționate câte 500 de salopete de protecție de unică folosință.

Au fost deschise rutele internaționale spre România

De pe 17 mai vor avea loc primele curse terestre de pasageri. Este vorba despre cursele internaționale pe direcțiile Chișinău-București, Chișinău-Iași, Orhei-București.

Programul curselor, începând cu ziua de 17 mai, este următorul:

Plecarea din Gara Centru:
Chișinău-București 13:00
Chișinău-Otopeni 21:00
Orhei-București 22:30

Plecarea din Gara Sud-Vest
Chișinău-Iași 13:00
Chișinău-Iași 05:30 (din 18.05.2020)

Biletele de călătorie pot fi procurate pe www.autogara.md, cât și la casele de bilete ale autogărilor.

Starea de urgență din regiunea transnistreană, prelungită

Starea de urgență din regiunea transnistreană, intalat ilegal, a fost prelungită până la 1 iunie. Această prelungire va alimenta problemele oamenilor din regiune. Amintim că satele Cocieri și Corjova sunt blocate, întrucât așa-zisele autorități de la Tiraspol au instalat posturi ilegale de control. Citește mai multe detalii: COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

În regiunea transnistreană au fost înregistrate ieri 610 cazuri, dintre care 234 au fost tratate. 26 persoane au decedat.

Reluarea zborurilor, la sfârșitul lunii mai

Air Moldova prelungeşte restricțiile de zbor până la 25 mai curent, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de fiecare țară pentru destinațiile operate de Air Moldova. Pasagerii care au biletele procurate pentru perioada 15-25 mai au trei opțiuni: schimbul gratuit de dată pentru aceeași destinație până la 28 martie 2021, voucher în valoarea egală costului biletului sau rambursarea conform regulilor tarifului biletului.

Și compania aeriană FlyOne a anunțat că toate zborurile pe perioada 16 mai 2020 – 31 mai 2020 vor fi suspendate.

În ultimele 24 de ore, au fost internate 103 persoane

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 4 995 de cazuri de infecție COVID-19.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19, au fost internați 103 pacienți cu suspecție la COVID-19.

Starea de sănătate a persoanelor infectate:

238 – stare gravă, dintre care:

19 sunt conectate la aparate de respirație asistată

490 – stare de gravitate medie.

Până la ziua de azi, au fost confirmate 1197 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-285, asistenţi medicali-438, felceri-64, paramedici-1, farmacişti-19, personal auxiliar-390 persoane.

Numărul deceselor a ajuns la 179 de persoane.

Deces 177: Femeie de 64 ani, din Edineț. Internată la data de 24 aprilie, în cadrul spitalului din Edineț. Comorbidități: diabet zaharat tip II, obezitate gr.II.

Deces 178: Bărbat de 60 ani, din Orhei. Internat la data de 26 aprilie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială gr. II, diabet zaharat tip II, insuficiență renală cronică.

Deces 179: Femeie de 80 ani, din mun. Chișinău. Comorbidități: insuficiență cardiovasculară, pancreatită reactivă, encefalopatie mixtă.

Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 89 persoane.

În total, 2069 persoane au fost tratate.

95 de moldoveni s-au întors din Federația Rusă

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 380 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 403 traversări persoane, dintre care 993 treceri la frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 11 treceri aeriene.

În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 2 380 persoane și completate 1 403 fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 185 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

În punctul de trecere Otaci, la intrarea în țară s-a autorizat trecerea frontierei la 95 de conaționali care au revenit din Federația Rusă, tranzitând teritoriul Ucrainei.

Foto simbol: Marcel Kusch/Picture Alliance via Getty Images

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle3 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social4 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social24 de ore în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

EconomieO zi în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031