Rezolutia congresului al III-lea al istoricilor din Republica Moldova

Noi, participantii la Congres – profesori de istorie din invatamintul preuniversitar, cadre didactice din invatamintul superior, cercetatori stiintifici, muzeografi, doctoranzi, masteranzi, studenti, oameni de cultura si stiinta, reprezentanti ai breslei istoricilor din Republica Moldova –, luind in dezbatere problemele cu care se confrunta, la momentul actual, invatamintul istoric din institutiile de invatamint preuniversitar, precum si starea cercetarii in domeniul istoriei, situatia muzeelor de profil istoric din Republica Moldova, am constatat urmatoarele:

1. in ultimul timp, s-a extins ofensiva autoritatilor comuniste de la Chisinau asupra Istoriei ca disciplina scolara, ca sfera de cercetare si ca mijloc de culturalizare. Daca pina nu demult erau atacate cursul de Istorie a Rominilor, manualele de istorie nationala si autorii acestora, astazi presiuni vadite si latente se fac si asupra unor institutii de profil istoric – Institutul de Istorie al Academiei de Stiinte, Muzeul National de Istorie a Moldovei si Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala.

2. La momentul de fata, invatamintul istoric inregistreaza o degradare continua. in scoli, gimnazii, licee, colegii etc., se resimte lipsa manualelor de istorie si a altor materiale didactice. Sunt date peste cap de catre responsabilii (citeste – iresponsabilii) de la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, eforturile depuse de specialistii in domeniul istoriei la elaborarea Conceptiei invatamintului istoric, Curriculumului National la istorie, la editarea manualelor etc. S-a intensificat campania de discreditare a Istoriei ca disciplina scolara, continua ofensiva de denigrare a cursului Istoria Rominilor in vederea substituirii lui cu un curs de istorie integrata sau de istorie doar a Moldovei.

3. Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului promoveaza o politica discriminatorie fata de discipline istorice (Istoria Rominilor si Istoria Universala). Manualele de istorie pentru clasele a VIII-a si a IX-a au fost excluse din Proiectul de Reformare a invatamintului preuniversitar sustinut de Banca Mondiala. Manualele de istorie (pentru clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a) sunt unicele care au fost excluse din schema de arenda, conform careia elevilor, contra unei plati anuale, le sunt repartizate celelalte manuale. Cu alte cuvinte, din toate manualele scolare, doar cele de istorie au un statut comercial, fapt ce ingradeste accesul lor in scoala si lasa o buna parte din elevi fara sursa principala de informare la obiectul Istoria. Statutul istoriei a fost subminat si prin excluderea, incepind cu anul de invatamint 2004–2005, a disciplinelor istorice de la examenele de BAC.

4. Disciplinele umaniste – componenta importanta in formarea personalitatii elevului – sunt neglijate si marginalizate. Din invatamintul liceal a fost exclusa Filozofia, Logica si alte discipline. Locul lor il ocupa niste obiecte cu un continut dubios, cum ar fi, de exemplu, „Deprinderi de viata”.

5. Profesorii de istorie din institutiile de invatamint preuniversitar sunt permanent hartuiti de autoritatile comuniste in ceea ce priveste obiectul Istoria. Aceasta politica, promovata metodic si constient, duce la dezorientarea profesorilor, dezinformarea parintilor, elevilor, opiniei publice in general. Haosul din invatamintul istoric este alimentat constient prin introducerea cu forta a cursului experimental de istorie integrata, prin promovarea unui „curriculum” paralel celui aprobat oficial si aflat actualmente in vigoare. Toate aceste actiuni ale autoritatilor sunt orientate spre crearea unui dezinteres fata de disciplinele scolare istorice.

6. Autoritatile comuniste promoveaza insistent cursul de istorie integrata. Nu au fost abandonate nici speculatiile in jurul faimosului curs de istorie a Moldovei. Recent, in scoli a fost distribuit manualul de istorie integrata pentru clasa a V-a, precum si cunoscutele „creatii” de cea mai josnica factura ale unor noi creatori de „popor moldovenesc”, „limba moldoveneasca” si „natiune moldoveneasca”. Pentru atingerea obiectivelor propuse, autoritatile recurg la coruperea unor profesori, la intimidarea altora, la promovarea in functii si acordarea de posturi, la conferirea de grade didactice nemeritate si nejustificate, actiuni care, in fine, conduc la degradarea invatamintului istoric.

7. Dupa transformarea Postului National de Radio Chisinau si a Televiziunii moldovenesti in institutii publice, din grila de emisie au disparut emisiunile cu tematica istorica. Prin intermediul presei scrise si audiovizuale oficiale, actualul regim comunist promoveaza cu insistenta denigrarea limbii, istoriei si culturii rominesti, discrediteaza si intimideaza istoricii care promoveaza adevarul stiintific in cercetarea istorica.

8. Prin tentativa de scoatere a Muzeului National de Istorie a Moldovei si a Muzeului de Etnografie si Istorie Naturala de sub jurisdictia Ministerului Culturii si Turismului si trecerea lor in subordonarea Academiei de Stiinte se urmareste excluderea acestor doua institutii de menire culturala si stiintifica din procesul instructiv-educativ al populatiei.

Noi, participantii la Congresul al III-lea al Istoricilor din Republica Moldova

1. Subscriem la teza ca falsificarea si manipularea istoriei sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale unei societati democratice. Condamnam categoric ingerinta factorului politic in domeniul instruirii si cercetarii istorice si cerem depolitizarea si deideologizarea lor, incetarea imediata a campaniei de denigrare a limbii, istoriei si culturii noastre nationale.

2. Ne pronuntam cu fermitate pentru pastrarea actualei conceptii a invatamintului istoric in Republica Moldova si a Currilumului National la istorie. Atentionam Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului ca este obligat sa respecte aceste documente de stat (Conceptia si Curriculumul). in invatamintul preuniversitar din Republica Moldova sa se predea doua cursuri istorice – Istoria Universala si Istoria Rominilor. Evaluarea la aceste obiecte sa se faca separat si notele sa fie trecute in foaia-matricola a fiecarui absolvent de gimnaziu sau liceu.

3. Ne pronuntam pentru restabilirea examenelor de BAC la disciplinele istorice. Absolventii de liceu (profil umanist) sa sustina obligatoriu examene la Istoria Universala si Istoria Rominilor, iar cei de la profilul real, la aceleasi discipline, la alegere.

4. Cerem Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului sa-si onoreze obligatiile vizavi de asigurarea scolii cu manuale si alte materiale didactice la disciplinele istorice; sa finanteze editarea manualelor de istorie (Universala si a Rominilor) pentru clasele a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a; sa aloce mijloace financiare pentru editarea, in limba rusa, a manualelor de istorie.

intregul set de manuale de istorie sa fie inclus in schema de arendare a manualelor.

5. Cerem sistarea experimentului Istoria. Curs integrat, pe care-l consideram drept curs ideologizat si politizat, orientat spre deznationalizarea rominilor basarabeni, spre modelarea pentru populatia majoritara din Republica Moldova a unei alte identitati nationale decit cea romina, spre indepartarea noastra de marea familie a popoarelor europene, spre instrainarea Republicii Moldova de Europa.

6. Sustinem propunerea lansata de o seama de organizatii nonguvernamentale de a exclude din invatamintul preuniversitar disciplina „Depinderi de viata”.

7. Calificam tentativa de lichidare a Muzeului National de Istorie a Moldovei si a Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala drept atentat din partea unor persoane cointeresate la patrimoniul national. Schimbarea statutului muzeelor nationale de profil istoric ar conduce la lichidarea sistemului muzeal din Republica Moldova, la distrugerea colectivelor de muzeografi si muzeologi, la disparitia principalelor centre metodice din domeniul muzeografiei. Ne pronuntam pentru pastrarea in statutul actual a Muzeului National de Istorie a Moldovei si a Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala.

8. Calificam decizia de lichidare prin comasare a Institutului de Istorie al Academiei de Stiinte a Moldovei, – unica institutie academica de cercetari in domeniul istoriei nationale, institutie de prestigiu national si european, – drept o tentativa indreptata spre subminarea identitatii nationale a statului Republica Moldova. Cerem pastrarea, in formula actuala a Institutului de Istorie al A.S.M. Fara aceasta institutie societatea moldoveneasca ar fi lipsita atit de memoria istorica cit si de orice perspective de modernizare spirituala si de integrare europeana.

9. Propunem partidelor parlamentare de opozitie si organizatiilor nonguvernamentale sa initieze o dezbatere publica, in spiritul valorilor europene, asupra intentiilor actualei guvernari de lichidare a Institutului de Istorie al A.S.M., a Muzeului National de Istorie a Moldovei, a Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, precum si de inlocuire a cursului Istoria Rominilor cu un surogat de istorie integrata, indicind asupra pericolului grav pe care-l comporta atare intentii nesabuite ale autoritatilor comuniste.

Noi, participantii la Congresul al III-lea al Istoricilor din Republica Moldova, ne adresam profesorilor de istorie, managerilor din invatamint, cercetatorilor in domeniul istoriei, muzeografilor, parintilor si altor categorii sociale sa se patrunda de responsabilitatea ce le revine in educarea tinerei generatii in spiritul adevarului stiintific si istoric.

Chisinau, 5 noiembrie 2005

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare