În Republica Moldova au fost inaugurate trei Centre de Informare ale Uniunii Europene

În Republica Moldova au fost inaugurate trei Centre de Informare ale Uniunii Europene (CIUE). Acestea vor fi găzduite de Biblioteca Publică Raională „Vasile Alecsandri” din Telenești, Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu” din Chișinău și Biblioteca Publică Raională „M. Sadoveanu” din Strășeni.

Centrele de Informare ale UE, găzduite de biblioteci publice, vor avea privilegiul să primească și să acceseze materiale oferite gratuit de către Biroul de Publicaţii al Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg (eubookshop.eu).  CIUE oferă acces liber la resursele lor şi sunt deschise publicului larg, inclusiv elevilor, studenţilor și  specialiştilor din diverse domenii.

„Materialele și informațiile oferite prin intermediul Centrelor de Informare ale UE reprezintă o gamă cu adevărat vastă de domenii, începând cu literatura artistică, până la legislație, politici, hărți, materiale didactice pentru copii. De aici rezidă și beneficiarii acestor informații: de la copii, elevi, studenți la diverse facultăți, precum și părinți, oameni de afaceri, profesori etc. Vă îndemn să valorificați din plin resursele oferite de Centrele de informare ale UE”, a menționat  Mindaugas Kacerauskis, ofițer politic în cadrul Delegației UE în R. Moldova, la ceremonia dedicată lansării paralele a Centrelor de Informare Europeană la Telenești.

Scopul activităţii CIUE, deschise de către Delegaţia UE în Moldova,  este de a oferi cetăţenilor acces liber şi gratuit la informaţii și publicaţii oficiale despre Uniunea Europeană. Publicul-țintă al materialelor oferite de EuBookShop cuprinde copii, tineri, cadrele didactice, funcționari de stat, oameni de afaceri, ONG-uri, etc.

Deschiderea a noi CIUE a fost posibilă în cadrul programului pilot de parteneriat cu programul Novateca, aceasta colaborare fiind o contribuție suplimentară la modernizarea bibliotecilor publice din Moldova pentru a ajunge la mai mulți cetățeni cu informații și servicii de valoare.

În Republica Moldova din 2007 până în prezent au fost lansate 12 Centre de Informare ale Uniunii Europene, în diferite localități, inclusiv la Bălţi, Cahul, Comrat, Soroca şi Ungheni.

În Chișinău activează șase Centre, fiind găzduite de ASEM, USM, USMF, ULIM, etc. Doritorii pot găsi aici informaţii şi literatură de specialitate, care acoperă o gamă vastă de domenii, precum istoria UE, drepturile omului, benzi desenate, materiale didactice pentru copii, reviste de specialitate, tratate internaționale, hărți.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.