Războiul prețurilor la țigări amenință bugetul de stat

Prețul țigărilor pe piața din Republica Moldova a scăzut considerabil în ultimele luni. Potrivit agenției Info Market, care face trimitere la Monitorul Oficial, la sfârșitului anului 2014 a scăzut simțitor prețul țigărilor Camel (de la 19 la 14 lei), iar prețul țigărilor Kent și Lucky Strike a scăzut cu 8 și respectiv 4 lei. La începutul acestui an s-a micșorat și prețul la alte mărci: Winston ( de la 18 la 14 lei), dar și Malboro – cu 7 lei.

Pe lângă motivul concurențial, experții susțin că o altă cauză ar fi neconcordanța în structura fiscală aplicată accizelor. În prezent, accizele la țigări sunt strâns dependente de prețul țigărilor: cu cât este mai mic prețul de vânzare a țigărilor, cu atât mai mic este impozitul. Mai mult ca atât, în comparație cu țările UE, în Moldova nu este perceput principiul impozitului minim pentru țigări.

În așa fel, statul stimulează indirect micșorarea prețurilor la țigări, iar micșorarea acestora duce automat la micșorarea impozitelor care ajung în bugetul de stat.

Potrivit lui Roman Chircă, situația poate fi salvată dacă va fi analizată structura accizelor şi majorată componenta fixă a accizei. Aceasta nu ar crea o dependență între prețul țigărilor și valoarea impozitelor din țigări care ajung în bugetul țării.

Conform expertului, mai multe țări din Uniunea Europeană aplică acest principiu de micşorare a componentei procentuale şi majorare a componentei fixe, în Suedia și Danemarca cota procentuală de acciză find micșorată la 1%, in Marea Britanie acesta este de 16, 5%, în România urmează a fi micșorat de la 18% la 14% în aprilie 2015, în timp ce Ucraina a micșorat acest procent în urmă cu 2 ani, de la 24% la 12%.

În Republica Moldova cota ad-valorem de acciză este de 24%. Anterior, autoritățile de la Chișinău au declarat că legislația Republicii Moldova urmează să fie armonizată cu cea a Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.