Raportul privind implementarea SCERS remarca performante in cresterea economica si reducerea saraciei, dar si neajunsuri

Ratele saraciei au continuat sa se reduca, desi in ritmuri mai scazute, iar cresterea economica a persistat cu unele probleme de calitate – aceasta este o concluzie generala a primului Raport anual privind implementarea Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), lansat, joi, la Chisinau, in cadrul unui forum national.

Reuniunea a avut loc cu o reprezentativitate extrem de mare pentru R.Moldova, la ea fiind prezenti presedintele Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev, alaturi de toti membrii Cabinetului de Ministri, deputati, ambasadori straini si reprezentanti ai principalelor organisme donatoare, ONG si mass-media. "Ne inspira curaj o reprezentativitate atit de mare", a inceput premierul Tarlev.

Ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, care a prezentat primul raport a spus ca la mai mult de un an de la implementarea Strategiei se pot constata realizari importante atit in ceea ce priveste reducerea saraciei, cit si cresterea economica. in 2005, PIB a crescut cu 7,1%, iar in anii 2000-2005 avansul cumulativ a fost de 43%. Ratele saraciei au continuat sa se reduca in 2003-2004, dar cu ritmuri mai scazute, in 2004 – 26,5% din populatie se gasea sub rata saraciei absolute si 15% – sub rata saraciei extreme.

"intrebarea pe care dorim s-o formulam astazi este pe cit de durabile sunt aceste cresteri si ce trebuie sa facem pe viitor pentru a reduce saracia si a asigura expansiunea economica", a spus Lazar. in continuare, el a afirmat ca printre prioritati vor fi accelerarea reformelor structurale, dar si extinderea politicilor si abordarilor SCERS in urmatorii trei ani.

Ministrul Economiei a mentionat vulnerabilitatea externa a R.Moldova – Chisinaul a mostenit de la sistemul precedent o structura economica ce in masura de 70% depinde de importuri, iar livrarile din exterior cresc pe fondul majorarii consumului, productia interna nefiind in stare sa acopere cererea. Importurile cresc in continuare in ritmuri mai inalte fata de exporturi, deficitul comercial raportat la PIB s-a majorat in 2000-2005 de la 23% pina la 39%.

"Agricultura si industria cresc in ritmuri slabe, motivate de lipsa investitiilor in aceste sectoare", a mai continuat ministrul Lazar. in ceea ce priveste acumularile la buget – impozitele indirecte ramin a fi o sursa foarte mare de venituri, 44,1% din acumularile obtinute in 2005.

O alta provocare serioasa – asigurarea securitatii energetice – nu este realizata, acesti termen referindu-se si la compartimentul dezvoltare a infrastructurii.

in general, ministrul Economiei Valeriu Lazar a tinut sa precizeze ca Guvernul a fost destul de "autocritic" la elaborarea raportului privind implementarea SCERS, iar rezultatele performante cit si unele restante revin in proportii egale atit "pe umerii Executivului, dar si pe a celorlalti actori in implementarea Strategiei".

Thomas Richardson, negociatorul principal al FMI in relatia cu R.Moldova, a apreciat "inalt sinceritatea si transparenta raportului privind SCERS" si a spus ca aceasta constituie o buna premiza pentru a obtine finantari suplimentare de la donatorii straini. "Desigur ca mai sunt multe de facut, dar trebuie sa constatam si lucruri bune in privinta reducerii saraciei", a spus Richardson intr-o discutie cu ziaristii.

intrebat de reporterul BASA-press daca este satisfacut de evolutiile dupa un an de la implementarea SCERS, presedintele Voronin a afirmat ca la nivel organizatoric s-a reusit o buna implementarea a SCERS, dar mai sunt inca multe de facut in combaterea saraciei. "Strategia actuala prevede politici si abordari pentru inca un an, adica deja trebuie sa ne gindim ce vom face in urmatorii trei ani", a declarat seful statului.

in discursul sau, Vladimir Voronin a reiterat interesul Chisinaului pentru promovarea reformelor, incurajarea afacerilor, cresterea productivitatii. Seful statului a mai multumit donatorilor straini pentru asistenta si i-a indemnat sa sustine in continuare R.Moldova.

Primul raport privind implementarea SCERS va fi definitivat dupa analiza constatarilor si concluziilor ce se contin in document cu toate partile interesate.

SCERS a fost aprobata de Guvern la 19 mai 2004, iar la 2 decembrie de catre Parlament si este un document de politici economice si actiuni ce urmeaza sa fie implementate in anii 2004-2006 pentru a realiza o crestere economica durabila si o reducere de peste doua ori a nivelului saraciei.

Costul total al activitatilor prevazute de SCERS este evaluat la 9,2 miliarde de lei (730 mln USD), 35% dintre care va fi acoperit din mijloace prevazute in Cadrul de cheltuieli pe termen mediu, aprobat de Guvern. Creditorii externi au declarat ca marimea sprijinului acordat R.Moldova va depinde de progresele inregistrate in implementarea SCERS. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.