R.Moldova ar putea adera in anul viitor la organizatia europeana in domeniul cercetarii tehnico-stiintifice “COST”

R.Moldova ar putea adera in 2006 la Organizatia de Cooperare Europeana in domeniul Cercetarii Tehnico- Stiintifice /COST/. in cazul afilierii la aceasta structura, oamenii de stiinta din R.Moldova vor putea beneficia de sustinere financiara pentru participarea la proiecte cu impact european, comunica MOLDPRES.

Afirmatii in acest sens au fost facute in cadrul unui seminar international, organizat la Academia de Stiinte a Moldovei, la care a participat conducerea COST. Este prima vizita a conducerii acestei structuri la Chisinau, ea are scopul de a informa despre oportunitatile de incadrare a cercetatorilor moldoveni in COST.

Francesco Fedi, presedintele COST, a mentionat ca telul acestei structuri este de a sustine colaborarea in retea a centrelor de cercetare, a laboratoarelor. La momentul actual, COST aloca circa 20 mln. de euro pentru cooperarea in cadrul a 200 de retele de cercetare, la care participa 30.000 de savanti din 34 de state ale Europei, peste 80 de institutii din alte 11 tari, care nu sint membre COST, precum si organizatii neguvernamentale (ONG).

Ion Tighineanu, vicepresedinte al ASM, a mentionat ca aderarea Republicii Moldova la aceasta structura este prevazuta in capitolul cercetare, dezvoltare si inovare al Programului National de Implementare a Planului de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana. Potrivit conducerii ASM, aceasta va constitui un prim pas spre participarea la programele-cadru ale UE, care sustin financiar proiecte transfrontaliere.

Potrivit unor estimari, centrele stiintifice, laboratoarele din R.Moldova ar putea beneficia anual de pina la doua milioane de euro in cadrul acestei structuri.

Organizatia de Cooperare Europeana in domeniul Cercetarii Tehnico- Stiintifice a fost fondata in anul 1971. Structura are drept obiectiv de a asigura o pozitie durabila Europei in domeniul cercetari tehnico-stiintifice prin impulsionarea cooperarii in acest domeniu.

in prezent, institutiile de cercetare din R.Moldova sint antrenate in proiecte INTAS, ale Programului stiintific NATO, UNESCO, Programului-cadru 6 al UE in sfera cercetarii si dezvoltarii tehnologice, SCOPES, ultimul fiind finantat de Fundatia nationala pentru cercetare din Elvetia, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare