Publicație europeană despre Șor: provocarea sistemului corupt într-o ţară ca Moldova este un mare risc

European Business Review face o descriere a cazului lui Ilan ŞOR, care “a devenit victimă dublă a sistemului, atras în proiectul investițional sub presiunea fostului premier al RM Vladimir Filat, pentru ca mai apoi să fie cercetat penal în legătură cu scandalul bancar”.

Astfel, potrivit jurnalistului, în 2013, atunci când conducerea țării și a Bancii Naționale nu mai puteau ascunde starea dezastruoasă în care se afla Banca de Economii, fostul prim-ministru Vlad Filat,  decide să  „salveze“  banca, aducând investitori privați. Alegerea a căzut pe umerii lui Ilan ŞOR, un bussinemsan de succes, care avea, deja, o experienţă bogată în domeniul bancar.Astfel, Vlad Filat a venit cu recomandări insistente către Ilan ŞOR, obligându-l să procure  controlul asupra unui pachet de acțiuni din cadrul Băncii de Economii, şi forţându-l să investească în această afacere. Însă, Ilan Şor nu era în cunoştinţă de cauză despre gaura financiară şi criza dezastruoasă în care se afla banca, aflând aceste detalii doar după realizarea propriului audit asupra situaţiei financiare a BEM-ului. De fapt, Fialt nu avea intenţia de a salva banca, dar să-şi realizeze scopurile personale şi ale complicilor săi, scrie publicaţia.  Banca a fost o vacă mulsă ani la rând până la venirea lui Ilan ŞOR. Urmare a gaurii financiare, banca a falimentat, iar investitorul a înregistrat pierderi financiare şi de imagine. Dar cel mai important lucru convenabil puterii – Ilan ŞOR a fost făcut  „țap ispășitor“. Aparent, dar pentru acest  rol a fost şi atras de Filat.

Ca urmare a circumstanțelor produse, în intenția de a nu fi tras la răspundere pentru ilegalitățile altora, Ilan ȘOR a conlucrat cu organele de anchetă, dezvăluind informații importante despre acțiunile lui Vlad Filat. Astfel, pentru prima dată în 25 de ani, datorită informațiilor furnizate de Ilan ȘOR a fost posibilă curmarea unor scheme de corupție de proporții în cele mai înalte eșaloane ale puterii.

Totodată, cu timpul a devenit clar că provocarea sistemului corupt într-o ţară ca Moldova este un mare risc. La 22 iunie, 2016, Ilan ŞOR a fost reţinut şi aplicat arestul prevenit, iar până în prezent drepturile şi libertăţile acestuia sunt limitate. Dânsul a fost lipsit de posibilitatea de a-și exercita pe deplin competențele de primar de Orhei. În ciuda faptului că, acesta continuă să coopereze cu organele de anchetă şi  oferă informații valoroase pentru a dezvălui circumstanțele cazului, persecuția împotriva lui continuă. Mai mult, necătând la faptul că Ilan ŞOR a încheiat un acord cu organele de anchetă, el rămâne să fie supus unor tratamente inechitabile şi nejustificate.

Mersul anchetei şi circumstanţele cazului, i-a obligat pe avocaţii săi şi reprezentanţii partidului politic condus de Ilan ŞOR să solicite sprijin din partea Parlamentului European. O astfel de asistență a fost promisă, iar cu declaraţii în acest sens au venit un grup de Europarlamentari, membri ai diferitor grupuri politice. De asemenea, deputaţii europeni inetnţionează să viziteze Republica Moldova pentru a se întîlni cu Ilan ŞOR.

Mai mult, publicaţia specifică că, chiar și cu implicarea deputaților europeni în cazul lui Ilan ŞOR, răspunsul la această întrebare este incertă, conchide autorul articolul său publicat în European Business Review pe care o puteți citi în întregime aici: http://www.europeanbusinessreview.eu/page.asp?pid=2003

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare