Proiectul noului Cod al Audiovizualului a fost votat astăzi, în a doua lectură

Proiectul noului Cod al Audiovizualului a fost votat astăzi, în a doua lectură, de către 56 de deputaţi. Documentul conţine noi prevederi privind transparența proprietății în sectorul audiovizual și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață.

Potrivit documentului citat, procedura de numire a membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care se va numi Consiliul Audiovizualului, va fi modificaată. Astfel, doi din cei nouă membri ai instiutţiei vor fi propuși de Parlament, câte unul de șeful statului și de Guvern și cinci de către societatea civilă. La rândul lor, membrii Consiliului de Observatori al TRM vor fi desenaţi de Consiliul Audiovizualului și nu de Parlament.

De asemenea, Codul Audiovizualului conţine noi prevederi privind transparența proprietății în sectorul audiovizual și stabilirea unor cote pentru determinarea poziției dominante pe piață.

Documentul a fost elaborat cu largul concurs al experților din societatea civilă și a experților străini și are avizele mai multor institutii internaționale, inclusuv din cadrul Consiliului Europei.

Tot astăzi, plenul Parlamentului a menținut votul exprimat anterior pentru Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova, remisă spre reexaminare de către șeful statului. Proiectul de lege a fost votat la 14 iunie curent și a fost susținut de 53 de deputați din cei prezenți la ședință.

Concepţia naţională de dezvoltare a mass-media din Republica Moldova descrie situaţia din domeniul mass-media şi identifică problemele existente. Scopul acesteia este să servească drept punct de referinţă pentru politici publice coerente în domeniul mass-media, politici menite să fortifice rolul sistemului mediatic în asigurarea dreptului constituţional la informaţie al cetăţenilor şi în consolidarea unei societăţi democratice.

Documentul a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media și promovat în Parlament de un grup de deputați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare