Profesorii intra in greva generala

Profesorii intra in greva generala din 10 noiembrie curent. Acestia sustin ca actiunile de protest din luna septembrie nu au dat nici un rezultat, Guvernul ignorand revendicarile cadrelor didactice.

Astfel, la 10 noiembrie, profesorii universitari, cei din institutiile de invatamant preuniversitar, precum si cei din scolile profesionale, vor initia o greva japoneza. Acestia vor fi prezenti in salile de studii, dar nu vor petrece orele de curs.

Solicitata de REPORTER.MD, vicepresedintele Sindicatelor din Educatie si Stiinta, Nadejda Lavric a declarat ca propunerea de revenire la greva a fost sustinuta de majoritatea institutiilor de invatamant din intreaga tara, in special cele preuniversitare. De asemenea, in greva intra si corpul didactic de la Universitatea de Stat din Balti pentru o zi, si cel din aproape jumatate din scolile si liceele din capitala. Greva va incepe si intr-o buna parte din gradinite.

Lavric a declarat ca majorarea salariilor de catre Guvern cu 18 la suta pentru categoriile 1-15 de salarizare incepand cu octombrie 2008, nemultumeste cea mai mare parte din profesori, deoarece din celelalte categorii de profesori fac parte aproape 70 la suta din cadrele didactice. Astfel, reprezentantii sindicatelor sustin ca majorarile de salarii, operate de Guvern sunt mizere si inechitabile si nu pot fi considerate drept un raspuns la revendicarile inaintate.

“Am recurs la toate formele de comunicare cu autoritatile, daca la inceput am incercat printr-o forma amiabila sa cerem imbunatatirea salarizarii, ulterior am recurs si la proteste si la pichetarea Guvernului, nimeni insa nici nu a binevoit sa ne auda solicitarile” afirma Lavric, declarand ca greva a ramas singura modalitate a profesorilor de a-si revendica drepturile.

Prin organizarea grevei generale profesorii cer majorarea categoriei I de salarizare pana la 900 de lei, incepand cu ianuarie 2009 si pana la nivelul minimului de existenta, incepand cu iulie 2009. De asemenea, printre revendicarile profesorilor se numara si urgentarea adoptarii Codului educational si a Legii privind minimul de existenta, pastrarea cotei de inmatriculare in institutiile de invatamint superior si mediu de specialitate si majorarea pensiilor si eliminarea discriminarilor la acordarea acestora.

De mentionat ca in luna septembrie, reprezentantii Sindicatului Educatiei si Stiintei au organizat o serie de actiuni de protest, printre care si pichetarea Guvernului timp de 5 zile. La moment, salariul mediu tarifar al unui educator este de 801 lei, a unui pedagog in invatamantul preuniversitar – 860 lei, conferentiar universitar – 907 lei, profesor universitar – 960 lei. In acelasi timp, minimul de existenta este de 1 315 lei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare