Procurorul general da vina pe ziaristi

Procurorul general, Valeriu Balaban, a declarat, joia trecuta, in cadrul ceremoniei de lansare a doua ghiduri anticoruptie pentru cetateni, ca, desi au fost inregistrate unele progrese in domeniul combaterii coruptiei, nivelul acesteia continua sa se mentina la un nivel inalt.

intrebat de ziaristi de ce, pina in prezent, nu sunt documentate cazurile de coruptie in care sunt implicati inalti demnitari, Balaban a raspuns ca exista mai multe dosare in care figureaza deputati, ex-ministri, judecatori si alti demnitari, dar ca acestea se afla pe rol timp indelungat din „motivelor politice” sau a implicarii presei. intrebat daca va fi sau nu tras la raspundere penala ministrul Educatiei, Victor Tvurcun, care refuza sa execute 15 decizii judecatoresti, Balaban a evitat sa dea un raspuns clar, spunind doar ca „organele procuraturii se ocupa, in prezent, de acest caz”. Totodata, el a recunoscut ca orice cetatean care refuza, in mod intentionat, sa execute deciziile judecatoresti poate fi tras la raspundere penala.

Prezent la ceremonia de lansare a ghidurilor, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Vladimir Mejinschi, a declarat ca doar pe parcursul a doi ani, pentru diferite acte de coruptie au fost intentate dosare penale impotriva a doi ex-ministri, sapte sefi de departamente, 20 actuali si fosti sefi de directie, 40 primari si 20 viceprimari. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, gratie sprijinului acordat de conducerea Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, au fost trasi la raspundere sapte conducatori de rang mediu din cadrul acestui minister. Toate aceste dosare se afla pe rol. Totodata, in 2003-2004, peste 100 primari comunisti au fost sesizati de catre Procuratura Generala in legatura cu „implicarea in conflicte de interese”, fiind pusi in fata situatiei de a alege intre functia de primari si cea de conducatori ai unei afaceri.

Desi, conform sondajelor, politistii detin pozitii de frunte in topul celor trei cele mai corupte structuri din stat, datele statistice prezentate de Ministerul Afacerilor Interne arata ca, in anul 2004, au fost inregistrate doar trei cazuri de coruptie in rindul politistilor, iar in 2005 – opt cazuri. Ministrului adjunct al Afacerilor Interne, Valentin Zubic, a recunoscut, insa, ca, in realitate, numarul cazurilor de acest gen este mult mai mare. Potrivit aceleiasi surse, de la inceputul anului curent au fost initiate trei cauze penale impotriva politistilor pentru acte de coruptie, alti 16 angajati ai MAI fiind demisi pentru abuz in serviciu. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.