Procesul de creare a presei locale libere in Republica Moldova stagneaza

in Republica Moldova, in ultimii doi ani nu au aparut titluri noi de publicatii independente regionale sau locale, acest fapt demonstrind ca procesul de creare a unei prese locale libere stagneaza, a declarat pentru Agentia Monitor Media Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API).

in perioada vizata, administratiile raionale au recurs la crearea masiva a ziarelor finantate din banii publici si au torpilat campaniile de abonare la ziarele locale independente si pe care le-au discreditat prin metode administrative, a mentionat Macovei. Totodata, legislatia moldoveana nu conditioneaza dezvoltarea unei afaceri cum este presa, a mai precizat sursa citata.

API a expediat recent tuturor membrilor Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamint, tineret, sport si mijloace de informare in masa o scrisoare in care se arata disponibila pentru oferirea sprijinului in ce priveste demararea procesului de deetatizare a presei locale: privatizarea acesteia sau crearea unor conditii egale de activitate pentru ziarele locale.

intr-un recent interviu acordat Agentiei Monitor Media, presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamint, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Victor Stepaniuc, declara ca „Legislativul de la Chisinau va adopta o lege cu privire la deetatizarea presei locale, cu toate ca aceasta nu va da nimic bun”. Desi pledeaza pentru deetatizarea presei locale, acest proces, in opinia lui Stepaniuc, este o „iluzie”.

Potrivit Ligii Jurnalistilor Profesionisti (LJP), institutie ce intruneste mai multe medii de informare oficiale locale, la moment in Republica Moldova sunt editate 30 de ziare locale finantate din bugetul public.

Deetatizarea presei in Republica Moldova are titlu de recomandare intr-un raport din 2004 al OSCE. Potrivit recomandarilor, „conceptul unei prese sprijinite din bani publici este incompatibil cu democratia avansata. Numarul unor asemenea ziare nu trebuie sa creasca si nu trebuie sa existe discriminare administrativa sau economica fata de presa independenta. Nu este nevoie de a restabili asa-zisele “gazete raionale”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare