Primul parc solar din Moldova. Fostul premier Chiril Gaburici investeşte într-un nou poligon

Un prim parc solar va fi creat în Republica Moldova. Proiectul, care va reprezenta un poligon de baterii fotovoltaice, va avea drept scop majorarea cotei de utilizare a energiei solare şi asigurarea cercetării și inovației în domeniul energiei fotovoltaice.

Acordul privind crearea noului parc solar a fost semnat luni, 12 septembrie, de Academia de Științe a Moldovei și Societatea comercială Fly Ren Energy Company, care aparţine fostului premier Chiril Gaburici.

Astfel, în cadrul proiectului, Institutul de Energetică al AȘM va cerceta și dezvolta sursele alternative de energie, în mod special, a energiei fotovoltaice și creșterea eficienței de conversie a acesteia, dar și „creșterea” specialiștilor în acest domeniu prin intermediul cursurilor de perfecționare.

La rândul său, Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM va participa cu tehnologii inovative, experiența în domeniul agriculturii ecologice, sistemelor de prognoză a bolilor și dăunătorilor, măsurilor de avertizare și combatere pentru protecția integrată a culturilor legumicole în spații protejate.

Acordul prevede modul de realizare a parteneriatului, contribuțiile și beneficiile părților, organizarea și exploatarea parcului solar, organizarea activității de cercetare etc.

Președintele AȘM, Gheorghe Duca a menţionat că prin intermediul proiectului urmează să fie stimulată producerea energiei regenerabile, dar și aplicarea inovaţiilor realizate de  institutele AȘM.  În urma acestuia se va obține plus valoare, acesta fiind, totodată, un pas serios spre colaborare și o deschidere clară către business.

La rândul său, omul de afaceri, fostul premier, Chiril Gaburici, a menţionat că, societatea pe care o deţine este deschisă pentru o colaborare de durată cu AȘM. ”Atât timp cât părțile au de câștigat, noi vedem această colaborare buna și de lungă durată”, a menționat Gaburici, exprimând dorința de a iniția și alte proiecte avantajoase pentru părți.

De notat că datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) relevă că în anul 2015 Republica Moldova a produs doar 17,17 milioane kWh de energie din surse regenerabile. Această cantitate a reprezentat însă doar 2,5% din producţia naţională şi mai puţin de 0,4% din consumul naţional.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare