Prima domnişoară găgăuză care îşi face carieră militară în Republica Moldova!

Tatiana Kihaioglu este prima, şi deocamdată singura, tânără din UTA Gagauz-Yeri care a fost admisă şi îşi face studiile la Academia militară „Alexandru cel Bun” din Chişinău şi va urma o carieră militară. „Am ştiut dintotdeauna că îmi voi face studiile la Academia militară, pentru că din cei trei copii din familie tata m-a pregătit pe mine să urmez această cale”, declară tânăra, într-un interviu acordat pentru portalul local gagauzinfo.md.

Studenta spune că după ce a depăşit concurenţa serioasă la admitere, unde pentru 9 burse destinate fetelor au concurat 38 de tinere, a înţeles că de fapt greul cel mai mare încă urmează la poligonul militar.

„Un adevărat test de rezistenţă a fost poligonul militar, unde ne-am dus, după ce am susţinut toate normativele sportive şi testele psihologice. A fost un curs de pregătire de trei săptămâni şi a fost foarte dificil. Într-un echipament care cântărea vreo 30 kilograme – casca, vesta antiglonţ, raniţa – aveam în fiecare zi un nou test – tragere la ţintă, săparea tranşeelor, executarea sarcinilor tactice. Şi principalul – acolo nu sunt băieţi sau fete, acolo toţi sunt soldaţi”, povesteşte Tatiana Kihaioglu.

Tot ea mai relatează că în primul an toţi studenţii de fapt „fac armata”.” Este ca în armată –avem toţi câte o armă .Dormim în cazarmă, mâncăm în sala cu mese, mărşăluim pe platou, suntem penalizaţi – trăim în conformitate cu statutul tânărului soldat. În plus, avem ore şi cursuri, care fac parte din procesul de învăţământ”, a menţionat fata din UTA Gagauz-Yeri.

În context, ea recunoaşte totuşi că cea mai mare problemă a fost necunoaşterea limbii române. „ Nu ştiam nicio iotă limba română, mi-a fost foarte greu. Nu înțelegeam ordinele comandantului de batalion, când ordona la dreapta eu făceam stânga, când ordona marș rapid , eu mergeam la pas simplu, de parca aşa şi trebuia. Dar colegii m-au ajutat. De-a lungul timpului, am început să înțeleg și a devenit mai ușor”, mai spune tânăra.

În final, ea a venit cu îndemn către toţi tinerii din UTA Gaguz-Yeri, care sunt vorbitori de rusă, să înveţe limba română.”Vreau să spun că, de fapt, limba trebuie s-o știți “, a concluzionat Tatiana Kihaioglu.

În prezent, Academia Militară a Republicii Moldova pregăteşte tinerii la trei specialităţi: infanterie, artilerie și comunicații. Absolvenții Academiei Militare din Moldova primesc două diplome una militară – ca ofițer al Armatei Naționale, și alta civilă – în domeniul administrației publice.

Moldova.ORG reaminteşte că găgăuzii sunt un popor de origine turanică, de credinţă ortodoxă, care locuiesc în sudul R.Moldova. În total, potrivit datelor de la recesământul populaţiei din 2004 în republică locuiau 155,6 mii de găgăuzi. O mare problemă a tinerilor din UTA Gaguz-Yeri este necunoaşterea limbii române, ei preferând să-şi facă studiile în şcolile cu predare în limba rusă. La examenele de BAC din ultimii doi ani mai mult de jumătate de tineri găgăuzi au picat examenul la limba română.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare