Connect with us

Social

Presa pe coridorul morții de la Chișinău, interviu cu Stela Popa

Stela Popa, unul dintre cei mai tineri dar și mai talentați jurnaliști ai presei din Republica Moldova – desemnată recent bloggerul anului, face azi o radiografie exhaustivă a mass-mediei de peste Prut. Într-un interviu exclusiv acordat Reporter Virtual, Stela Popa ne dezvăluie și ce e bun și ce e rău și în politica dar și în media moldovenească, unde nu există niciun ziar românesc și totul e controlat de puterea comunistă.

Publicat

pe

De Nadia Dincovici

Stela Popa, unul dintre cei mai tineri dar și mai talentați jurnaliști ai presei din Republica Moldova – desemnată recent bloggerul anului, face azi o radiografie exhaustivă a mass-mediei de peste Prut. Într-un interviu exclusiv acordat Reporter Virtual, Stela Popa – fost reporter TV și prezentator de știri, în prezent parte a echipei portalului de stiri UNIMEDIA (www.unimedia.md) de la Chişinău, ne dezvăluie și ce e bun și ce e rău și în politica dar și în media moldovenească, unde nu există niciun ziar românesc și totul e controlat de puterea comunistă.

În ce măsură poți face presă liberă în Moldova?

Greu. Din ce în ce mai greu în ultima perioadă. Vânătoarea de jurnalişti din R. Moldova a atins apogeul represiunilor şi al intimidărilor la Chişinău. După ce au crescut constant presiunile timp de opt ani la rând, de când au venit comuniştii la putere, iată că, în ultimele sale zvâcniri, regimul lui Voronin o ia razna definitiv şi atacă presa la baionetă. Nu se mai ţine cont de nici un fel de norme elementare ale bunului simţ, ca să nu mai vorbesc de cele europene. Deviza voroniană de moment pare a fi: “Nimicim tot ce mişcă împotriva noastră!”. Acţiunile comuniştilor din ultimul timp, dar şi atacurile asupra puţinelor, foarte puţinelor surse de presă democrată de la Chişinău, încă existente, au tras un semnal de alarmă în legătură cu situaţia presei din R. Moldova. Nu mai putem vorbi de presă liberă peste Prut. Fapt demonstrat atât de realitate, cât şi de rapoartele internaţionale. Aici voi aminti de Raportul Freedom House din acest an potrivit căruia, iată, R. Moldova este catalogată ca o ţară cu presă – neliberă.

Cât de relevantă este această poziţie?

Nu tocmai relevantă, deoarece datele luate în calcul în elaborarea studiului Freedom House sunt până la data de 31 decembrie 2008. Prin urmare, abuzurile şi intimidările asupra presei, după alegerile din 5 aprilie, nu au fost contabilizate. Am putea spune că locul 150 este unul prea bun pentru noi! Iată de ce Raportul Freedom House nu mai miră pe nimeni, iar Europa ne tratează cum ne tratează. De altfel, asigurarea independenţiei mass-media şi a libertăţii de expresie figurează şi printre restanţele importante ale Chişinăului în îndeplinirea Planului de Acţiuni cu UE din cadrul Politicii Europene de Vecinătate. Nimic nou sub soare, la prima vedere. Ideea este însă alta: să ajungi în 2009 tu, R. Moldova, atât de apropiată geografic şi nu numai de UE, şi să ai un asemenea statut (!), cred că este profund dezonorant.

Prin urmare, în Republica Moldova, presa a cunoscut mai mult un regres decât un progres…

Într-adevar. Dacă în 1997, atunci când presa din R. Moldova a fost declarată ca fiind “parțial liberă”, cineva ar fi spus că peste un deceniu vom degrada la acest capitol, mulţi dintre noi, cel mai probabil, nu ar fi crezut că aşa ceva se poate întâmpla. Dar, cum în comunism orice este posibil, la fel şi în mica noastră “oază de comunism” – R. Moldova – nimic nu mai provoacă mirare.

Cum se informează publicul?

Prost. Exceptând mâna de ziarişti ai presei de opoziţie, în rest, nu prea mai are cine să spună lucrurilor pe nume. R. Moldova este săracă nu doar la propriu, ci şi la figurat. După cum s-a băgat frica în oase celor care au avut puterea să se ridice pe 6-7 aprilie contra regimului comunist de la Chişinău, intuiesc că nu au mai rămas prea mulţi cei angajaţi în lupta pentru libertate şi adevăr, iar comuniştii asta şi vor: o populaţie manipulată şi dezinformată. În acest moment este imposibil să vorbim despre o informare în masă corectă, adecvată sau echilibrată în R. Moldova, deoarece nu există aşa ceva. Cum se informează publicul? Simplu: nu se informează. Sau dacă şi o face, nu prea are alternativă. Potrivit datelor sociologice, în Republica Moldova doar 7–8% din populaţie se informează din presa scrisă, radioul contează pentru 11% din populaţie, iar internetul pentru 4%, în timp ce peste 70% din populaţie se informează din media audiovizuală. Aici însă apare un paradox: audiovizualul de la noi este concentrat practic total în mâinile comuniştilor. Deci, iată cum este “luminată” populaţia. Singurul post de televiziune alternativ este PRO TV Chişinău, dar, din cauza piedicilor care îi sunt puse impactul său este unul minor. Cu un singur buletin de ştiri pe zi şi cu o arie de difuzare mică el nu prea are cum influenţa. Licenţa PRO TV nici până astăzi nu este prelungită şi stă sub semnul întrebării. Asta pentru că, în R. Moldova, Consiliul Coordonator al Audiovizualului se supune comenzilor politice şi acordă licenţele de televiziune preferenţial, în funcţie de culoarea politică a patronului postului şi de felul în care este promovat discursul comunist la canalul respectiv. De unde şi explicaţia de ce în republică ajung doar posturile de televiziune afiliate puterii.Blocarea mesajului informaţional nu este doar la nivelul televiziunilor. Faptul că în Republica Moldova nu există o legătură directă între presa scrisă şi cea audiovizuală (informaţia din presa scrisă nu este continuată sau reluată de către cea audiovizuală), înseamnă mult. În acest fel, mesajul european, de exemplu, rămâne izolat la nivelul presei de opoziţie. Adică în cel mult trei sau patru ziare.

Şi televiziunea publică?

Este cea mai mare orgie a aşa zisei democraţii de la noi, aş spune. Acest post “public” procomunist de televiziune – Moldova 1 nu conteneşte să uimească. În ciuda numeroaselor atenţionări primite, chiar şi de experţii internaţionali, Moldova 1 îşi vede în continuare liniştită de treabă şi minte cu aceeaşi neruşinare poporul cu televizorul. Un exemplu concret au fost protestele de pe 7 aprilie 2009. În timp ce televiziunile româneşti transmiteau non-stop informaţii din R. Moldova, postul “public” nu a relatat absolut nimic despre violenţele din centrul Chişinăului. Ba mai mult, în timpul tragicelor evenimente a preferat să transmită emisiuni de divertisment, desene animate şi emisiuni precum „Lumea Rusă”. Abia seara a transmis informaţii în care protestatrii erau numiţi de către oficialii comunişti “huligani”….

Iar în campania electorală?

Campania electorală este un exemplu elocvent. Potrivit rapoartelor de monitorizare, în această perioadă, Moldova 1 a oferit comuniştilor, în ştiri, spaţiu dublu în raport cu cel alocat opoziţiei. Astfel: oficialii comunişti au fost citaţi de 814 ori, în timp ce întreaga opoziţie de numai 417 ori, preponderent negativ. De unde şi rezultatul alegerilor. Cine are acces la informaţie, în oraşe, votează opoziţia, cine nu, aşa cum ar fi populaţia rurală, limitată la postul public, controlat de regimul Voronin, votează cu Partidul Comuniştilor.

Cum este urmărită presa din România? Şi care este impactul ei?

Situaţia este proastă. Ziare din România nu există pe piaţa de la noi. Şi nici vreo filială a vreunuia. Nici situaţia televiziunilor recepţionate de peste Prut nu este mai bună. După ce, premergător evenimentelor din 7 aprilie 2009, TVR1 a fost scos de pe frecvenţa naţională din R. Moldova, iar SRTV a ajuns să se judece cu autorităţile moldovene la CEDO, acţiunile de triere a mediei româneşti au devenit şi mai vizibile în RM. De aici şi scoaterea / expulzarea jurnaliştilor din România de pe teritoriul RM, dar şi excluderea unor prestigioase posturi româneşti de informare de pe piaţa mediatică de la noi. Chişinăul vrea să stopeze pe orice cale posibilă mesajul mediatic venit din România, la fel cum procedează şi cu presa de opoziţie de la noi, care, iată, ajunge greu la ochii şi urechile populaţiei din republică. Oficialităţile de la Chişinău afirmă că în RM posturile româneşti recepţionate sunt destul de numeroase. Dar fiţi atenţi care sunt acestea: Etno TV, Taraf TV, Acasă, TVRM, Senso, Kiss TV, Naţional TV şi Pro TV. Per ansamblu, unele dintre aceste posturi nu influenţează opinia publică pentru că sunt de nişă. În special de divertisment. Iar acele canale care au « deranjat » regimul Voronin în perioada protestelor, au fost excluse definitiv. Printre acestea sunt TVR 1, Realitatea TV, Antena 3. În acest context: mai putem noi vorbi de oarecare schimbare de mentalitate sau informare corectă?

Au existat sau mai există încă presiuni asupra presei de la Chişinău, de la evenimentele din aprilie?

Categoric. Intimidările exercitate de autorităţi la adresa libertăţii de exprimare a jurnaliştilor, în special a acelora care sprijină agenda opoziţiei, s-au intensificat pe fondul violenţelor postelectorale din acest an. Jurnaliştii din România au fost expulzaţi, iar numeroşi jurnalişti „disidenţi“, de opoziţie, au fost reţinuţi de către autorităţi, duşi la comisariatele de poliţie şi interogaţi. În urma evenimentelor din 7 aprilie, când la Chişinău a fost blocată vocea protestatarilor, prin mijloace mai puţin ortodoxe – violenţă, ameninţări, teamă şi teroare, de le-a fost spulberată definitiv dorinţa să mai manifeste, iată că acum este trecută la catastif şi presa. Metaforic vorbind, presa de opoziţie de la noi trece şi ea în această perioadă prin acel hidos Coridor al morţii.În acest context mă întreb: Oare care mai este rostul tuturor rezoluţiilor europene prin care UE recomandă şi cere autorităţilor de la Chişinău contiunarea reformei mass-media dacă aceasta oricum nu este respectată? Zadarnic vorbeşte Europa către Moldova. Vocea ei ajunge cu greu la urechile responsabililor de aici, sau chiar deloc.Personal cred că într-o ţară în care jurnaliştii sunt intimidaţi, arestaţi, bătuţi şi li se îngrădeşte accesul la exprimare şi informare, într-o ţară unde aproape toată mass – media este controlată politic şi face explicit jocul puterii, unde reprezentanţii legii umblă pe la redacţii şi cer IP-ul vizitatorilor, care comentează pe siteuri, unde Televiziunea Publică Moldova 1, singura care are acoperire naţională, este ruptă de realitate şi emite un mesaj total politizat, sau unde Postul Public Român de Televiziune – TVR este scos brutal din reţeaua de cablu naţională, fără oarecare explicaţii întemeiate, doar pentru simplul fapt că este românesc, trebuie să fie ridicate semne mari, foarte mari de întrebare.

Şi cine ar trebui să le ridice?

Asta e! Cine? Moldova 1 care, nu a avut elementarul bun simţ să ofere măcar o ştire de la ieşirea jurnaliştilor în piaţă cu ocazia Zilei Libertăţii Presei? Sau Radio Moldova care, amintind în treacăt despre mitingul jurnaliştilor, spune că aceştia au vorbit despre libertatea presei din R. Moldova “din prespectiva finanţării redacţiilor” sau “din numele politicienilor” ?! Normal că nu! De guvernanţi nici nu mai vorbesc. Ei nu înţeleg că transparenţa într-o societate europeană și democrată începe în primul rând de la presă. Cred că până la urmă tot populaţia va fi cea care se va ridica din nou şi va pune acele semne de întrebare care se cer stringent a fi puse.

Doar oamenii spui că nu sunt suficient de informaţi?

Da. Per ansamblu, imaginea privind informarea publică este sumbră. Îmbucurător este însă faptul că cei din oraşe au început să gândească altfel. Dovada au fost alegerile locale din 2007, când Dorin Chirtoacă a câştigat Primăria Chişinău. Astfel, oamenii din republică află şi primesc mesaje de la cei din oraşe. Oricât s-ar strădui Voronin să controleze şi să manipuleze cu presa pro-comunistă, această strategie nu va mai funcţiona mult. Am fost în republică, am stat de vorbă cu oamenii, care, exasperaţi de o asemenea dezinformare şi cenzură – ca pe timpurile sovietice! – au găsit soluţii – îşi instalează antene parabolice. „Oare ne consideră chiar aşa de proşti? Am şi scos Moldova 1 din programul de la televizor. Nu mai suportăm asemenea manipulare şi spălare pe creier” – îmi spuneau. Într-adevăr: să ajungi să manipulezi în asemenea hal? E ruşinos!Astfel, încet încet schimbarea se produce, iar oamenii au înţeles că valorile europene invocate de comunişti nu sunt compatibile cu cele comuniste. Și s-a mai dovedit încă odată faptul că regimului voronist de la Chişinău nu-i place libertatea de exprimare şi pluralismul, ba, dimpotrivă, minciuna este cea care domină. Așadar, cine ajunge să se răfuiască cu oamenii într-un stil bolșevic și stalinist, maltratându-i în închisori și mutilându-i, sau se răfuieşte cu jurnaliștii este grav!

S-a simțit asta și din punct de vedere financiar? Potrivit puținelor informații care vin pe tema asta dinspre presa de la Chișinău, resursele financiare sunt direcționate cu precădere spre media procomunistă.

Desigur. Asta este o strategie bine mânuită de regimul de la Chişinău, cunoscut prin stilu-i opresiv de intimidare. Problema celor aserviţi puterii de la Chişinău este că nu pot ieşi din logica de tipul: Cine nu este cu noi este împotriva noastră. Sau, în cazul presei neafiliate puterii: Cine nu scrie pentru noi este împotriva noastră! De aici încep şi atacurile, fabricarea dosarelor şi brutalizarea ziariştilor neobedienţi în presa afiliată puterii. Prin mijloace şi căi ultracunoscute regimului (controale fiscale, intimidări etc.), se face tot posibilul pentru scoaterea de pe orbită a celor câteva surse libere de informare rămase. De altfel, singurele rezistente la presiunile din această oază comunisto-stalinisto-“europeană” care domneşte în R.M.Mai concret vorbind, după semnalul tras de colegii mei de la UNIMEDIA, cu privire la incapacitatea de funcţionare a agenţiei, a ajuns şi rândul Jurnalului de Chişinău, una dintre cele mai active şi mai cunoscute publicaţii de opoziţie de la noi. Val Butnaru, directorul ziarului, a ieşit, de curând, cu o declaraţie în faţa cititorilor, prin care aducea la cunoştinţă represaliile comuniste la care este supus ziarul. Sponsorii publicaţiei au fost pur şi simplu somaţi să rezilieze contractul cu Jurnal de Chişinău. Astfel, pe lângă faptul că această parte a presei este transformată, pe toate canalele procomuniste, într-un fel de Cruella De Vil (aici trimitere la filmul “101 dalmaţieni”), mai nou (sau nu), i se taie şi sursele de existenţă.

În acest context, ce anume ar putea face România? Crezi că ar putea face mai mult, ceva specific (un post tv, acordarea cetatățeniei etc), în plan politic sau social?

În calitatea mea de jurnalist, permiteţi-mi să mă pronunţ strict pe filiera ziaristică. Un prim pas şi un prim test ar fi interpelarea senatorului Viorel Badea, făcută la Parlamentul României privitor la includerea urgentă în grila de emisie a TVR-ului a unei emisiuni dedicate exclusiv R. Moldova. Deşi senatorul a insitat la Comisia de Politică Externă a Parlamentului României de câteva ori pe această chestiune, explicând necesitatea stringentă a acelei emisiuni (a fost convocat inclusiv directorul SRTV la discuţii), emisiunea nu a început în primăvară, aşa cum se cerea atunci. În situaţia politică nou creată la Chişinău, senatorul Viorel Badea insită în continuare, dar cineva, la Bucureşti, se teme de lansarea unei asemenea emisiuni. Nu stim cine anume şi care sunt motivele. Cert însă este că atât presa de opoziţie de la noi, care a scris în nenumărate rânduri despre importanţa şi necesitatea acestei emisiuni, cât şi oamenii simpli o cer insistent. Măcar atât, deocamdată, dacă deschiderea unei filiale TVR Chişinău nu se poate. Solidari cu cererea legată de această emisiune s-au arătat şi studenţii, care au iniţiat chiar şi o petiţie. Din câte am înţeles, documentul a acumulat peste două mii de semnături şi a fost trimis deja preşedintelui Traian Băsescu. În actualul context mă întreb: mai este loc de teamă sau de neinteres faţă de acest subiect? Este vorba, până la urmă, despre dreptul la informare corectă a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, nu-i aşa?!Cum explicaţi că pe TVR 2, dimineaţa, la ora 5, este loc pentru retransmiterea ştirilor comuniste de la Moldova 1 şi pentru o asemenea emisiune nu? Înţeleg şi salut deschiderea postului public român de televiziune pentru partea stângă a Prutului, dar parcă nu în acest fel ar trebui procedat. Consider că această retransmitere este o eroare strategică şi o promovare, involuntară, a ideilor comuniste de la Chişinău. Este păcat, cred eu, că sute de mii de români ajung să privească aşa ceva şi să îşi facă o părere eronată despre basarabeni. Să pornim măcar de la aceste iniţiative, după care putem vorbi şi de altele mai importante.

Prognoza personală, privind evenimentele care vor urma la Chisinau – alegeri anticipate, alianțe politice?

Ceea ce nu vor să recunoască liderii de la Chișinău, dar noi toți știm, este că au îndepărtat R. Moldova de integrarea europeană mai mult ca niciodată. Astfel, dacă în ultimii ani, potrivit Barometrului de Opinie Publică, 20% dintre respondenți credeau că R. Moldova se va integra în Uniunea Europeană în 20-25 de ani, iar alți 30% aspirau ca acest lucru să se întâmple într-un interval ceva mai scurt – 10 ani, acum, teamă mi-e, că acest termen a fost amânat, sine die. Semnalele pe care Chișinăul le-a transmis în ultimul timp, volens nolens, către Bruxelless, dar mai ales acțiunile violente ale guvernării, nu au făcut decât să dea arama pe față a puterii roșii – excesiv de lustruită de către media locală pro comunistă. Pe fundalul frustrărilor pe care le are în legătură cu “realizările” sale (eşecul transnistrean, nereuşita planului de acţiuni R.M.-UE etc.) de-a lungul celor opt ani de “comunism european”, Voronin a acţionat curat miliţienesc, specific statului în care a transformat R. Moldova şi astfel am ajuns să fim ultimul stat din Europa. Numai că Voronin, chiar dacă este lăsat să se complacă în izolarea de la granița UE, asta nu înseamnă nici pe departe că acelaşi lucru îl vrea şi populaţia. Prin urmare, teamă mi e că, până la urmă, aceasta va erupe, într-un fel sau altul, din nou. Să sperăm că această nemulţumire va fi exprimată pe cale paşnică: prin mai mult ca posibila şansă pe care o oferă astăzi opoziţia – alegerile anticipate.

Ai prefera sa fii jurnalist în altă țară? În România de exemplu?

Da. Îmi place să fiu ziarist oriunde în spaţiul românesc.

Am lasat intenționat la urmă întrebarea despre tine. Ai o carieră impresionantă, și ai lucrat în condiții nu tocmai ușoare. Cum ai ajuns aici, și ce planuri de viitor ai?

Multumesc pentru apreciere, dar cariera mea este abia la inceput.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Publicat

pe

De către

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida.

Un ordin în acest sens a fost semnat vineri, 15 februarie 2019, de către directorul general al AMDM, Vladislav Zara.

În special, se sistează comercializarea Epistat 80 mg comprimate cu eliberare prelungită, Fenspirid-LF 80 mg comprimate filmate, Siresp 2 mg/ml sirop, Tirfens 80 mg comprimate filmate.

Decizia de suspendare a medicamentelor cu conținut de fenspiridă, utilizate la copii și adulți pentru ameliorarea tusei cauzată de bolile pulmonare, a fost luată la recomandarea Comitetului pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilență (PRAC).

Suspendarea reprezintă o măsură de precauție pentru a proteja pacienții în timp ce PRAC reexaminează riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Amintim, că miercuri, 12 februarie, de pe piața farmaceutică au fost retrase loturile Eurespal 2 mg/ml sirop și Eurespal 80 mg comprimate.

Decizia se bazează pe rezultatele obținute din noi studii preclinice (pe animale) privind siguranța, care au constatat că există riscul apariției tulburărilor de ritm cardiac.

Eurespal este înregistrat din anul 1973 și este comercializat în 32 de țări. În această perioadă au fost înregistrate cinci cazuri de tulburări a ritmului cardiac, provocate de medicamente ce conțin substanța activă fenspirida.

Citește mai departe

Social

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Publicat

pe

De către

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un copil, iar acesta cade. Scena a fost surprinsă de un părinte. Educatoarea spune că a procedat aşa pentru că a avut o săptămână stresantă, scrie PRO TV.

Din imaginile filmate de un părinte se vede cum copiii stau grămăjoara și cântă. La un moment dat un băiețel este lovit cu palma peste mână. Educatoarea îl apucă de braț, îl zgâlțâie de câteva ori, după care piciul se prăbușește la podea. Femeia îl apucă apoi de mână și îl ridică, după care îi mai dă o altă palmă, moment în care fetița de alături tresare.

Nemulțumirea femeii este că băiețelul a ieșit din rând în timp ce restul învățau cântecul, mai scrie PRO TV.

Astăzi, Primăria Chișinău a anunțat că s-a autosesizat referitor la cazul de agresiune asupra unui copil, înregistrat joi la o grădiniță din capitală.

Astfel, pentru a stabili circumstanțele cazului și impactul situației asupra copilului, a fost creat un grup de lucru din reprezentanți ai Direcției generale educație, cultură, tineret și sport, ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și Centrului psiho-socio-pedagogic municipal.

Specialiștii de profil deja au acordat asistență psihologică copilului agresat, cât și părinților acestuia. De asemenea, de asistență vor beneficia: angajații din instituțiile de educație timpurie, școli și licee, precum și părinții copiilor, în vederea depășirii situațiilor de abuz, cât și consilierea eventualelor victime ale fenomenului enunțat.

Citește mai departe

Social

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Publicat

pe

De către

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. Acesta este bănuit că ar fi mituit funcţionarii CSP pentru a obţine peste o sută de certificate medicale privind susţinerea cursurilor de instruire igienică de către angajaţii companiei.

Bărbatul a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat pentru corupere pasivă.

Potrivit materialelor cauzei penale, bănuitul ar fi transmis bani reprezentantului CSP, pe parcursul lunii decembrie 2018, pentru a obţine avizarea certificatelor medicale fără ca angajaţii companiei să participe la instruiri.

În prezent, numărul persoanelor audiate în dosarul CSP a ajuns la 31.

Din aceştia 11 au statut de învinuit -4 se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar 7 şi-au recunoscut vina, cooperează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate.

Alte 20 de persoane au calitatea de bănuit.

Ofiţerii de urmărire penală, împreună cu procurorii anticorupţie, întreprind acţiuni pentru identificarea întregii scheme de corupţie.

CNA se adresează către persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor pretins ilegale ale angajaţilor CSP şi le îndeamnă să denunţe aceste fapte.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com