Preferințele muzicale reflectă felul de a gândi

PE SCURT

Dacă îți place să știi exact cum funcționează lucrurile și de aceea adesesa ajungi să dezasamblezi tot felul de mecanisme, atunci preferi muzica punk. Cel puțin la această concluzie au ajuns oamenii de știință. Potrivit lor, preferințele noastre muzicale ne reflectă felul de a gândi, acționa și a trăi, scrie blogs.discovermagazine.com.

PE LUNG

„Mult timp ne-am pus această întrebare: de ce oamenilor le place un anumit fel de muzică?”, susține David Greenberg, autorul studiului publicat în revista online PLOS ONE.

Măsurile de personalitate sunt frecvent utilizate în studiile psihologice. Testele tradiționale măsoară cinci trăsături majore de personalitate: agreabilitate, conștiinciozitate, extraversiune, neuroticism și deschidere spre experimente. Studiile anterioare privind muzica s-au axat pe conexiunile cu aceste caracteristici.

În cadrul realizării acestui studiu au fost chestionați peste 4000 de oameni. Ei au răspuns la câteva întrebări și au ascultat 50 de fragmente muzicale de diferite genuri, iar ulterior, le-au clasat pe o scară de la 1 (fragmentul care mi-a plăcut cel mai puțin) la 9 (fragmentul care mi-a plăcut cel mai mult).

Ulterior, oamenii de știință au analizat rezultatele și au observat că empaticilor le plăcea mai mult muzica liniștită, moale. Între timp, sistemizatorii se bucurau de muzică mai intensă, inclusiv punk, heavy metal și hard rock. Aceste trăsături au reflectat cel mai bine gusturile muzicale decât oricare dintre cele cinci trăsături de personalitate standard.

Concluziile la care au ajuns experții ne ajută să observăm modul în care ne raportăm la muzică. Persoanele empatice erau înclinate spre melodii relaxante și melancolice, în timp ce sistemizatorii se bucurau de exemplele rapide și complexe.

Daniel Levitin, un muzician, neurolog și autor cărții „This is Your Brain on Music”, consideră că acest studiu ne ajută să înțelegem modul în care calitățile noastre personale ne modelează înclinațiile artistice. „Lucrurile care par să nu aibă nimic de-a face cu muzica ne pot ajuta să înțelegem mai bine preferințele muzicale”, spune el.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.