Povestea femeilor din Moldova: mereu aceleași, mereu „altELE”

Femeile Moldovei sunt mereu aceleași și mereu altELE.
Nu doar în sate, dar și în orașe, unde realitățile pot fi o adevărată provocare – fie că e iarnă, fie că e vară – multe femei reușesc să iasă la lumină prin munca lor asiduă. Sunt povestea în sine, un fir întrețesut de responsabilități și vise, de pasiune și putere, de grație și hotărâre. Multe dintre ele jonglează cu rolurile ca și cum ar dansa pe sârme sub cerul înstelat, fiind mame și copii, soții și partenere, lidere și voluntare în diverse activități, toate în același timp.

Anume asta le caracterizează și pe liderele asociațiilor de băștinași din țară. Prin puterea lor de inițiativă, ele readuc la viață satele și orașele: reduc sărăcia, atrag proiecte și adună frumosul pentru a pune în valoare tradițiile și a dezvolta localitatea. Pentru astfel de femei nu există greutăți când au alături oameni cu aceeași viziune, oameni care le înțeleg, oameni care le susțin. Chiar dacă nu au asemenea oameni, ele oricum reușesc.

Livia Florea, președinta Asociației de Băștinași „Corjeuțenii de Pretutindeni”, de trei ani este sufletul localității de baștină – satul Corjeuți din raionul Briceni. Chiar dacă distanța care o separă de băștinașii ei este mare, Chișinăul fiind scena de unde coordonează proiectele și activitățile ce dezvoltă comunitatea din Corjeuți, pe Livia nu au oprit-o niciodată kilometrii ce o despart de oamenii de ACASĂ. Fiind o fire energică, plină de viață, ea a transformat acest obstacol într-o oportunitate de a cultiva o echipă unită și dedicată.

„În cadrul echipei suntem doar femei, iar datorită acestui aspect reușim să creăm un echilibru în localitate la capitolul proiecte împreună cu autoritatea publică locală. Primarul este bărbat, iar datele ne demonstrează că pentru bărbați prioritar sunt proiectele de infrastructură: drum, canalizare, apeduct etc. Femeile sunt interesate și de inițiative culturale, educaționale, de integrare, de recreere”, spune Livia.

Nici indiferența și lipsa de implicare a unora dintre localnici nu au speriat-o. A lansat o serie de campanii de informare și transparență, aducând în prim-plan realizările și necesitățile asociației, și a încurajat participarea activă a comunității. La sfârșitul lunii februarie, s-au împlinit trei ani de la fondarea Asociației „Corjeuțenii de Pretutindeni”. Iar rezultatele vorbesc de la sine: 17 proiecte locale implementate, 8 inițiative pentru tineri, 3 acorduri de colaborare semnate, 6 campanii de caritate desfășurate – toate pentru un număr de aproape 6 000 de beneficiari.

Primul gând mă duce la tabără de vară din 2023 organizată în cadrul Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova, care a unit șapte tineri din diasporă și zece din localitate. Timp de o săptămână, ei au avut parte de cea mai frumoasă aventură: începând de la discuții cu primarul, vizita la brutăria din localitate, distracție la piscină, ziua de camping până la plimbatul cu trăsura trasă de cai, vizita la o stână de oi și masterclass-ul de împletit sarmale”, povestește Livia Florea.

De asemenea, târgul de caritate organizat în 2023 pentru ajutorarea a trei tineri din localitate bolnavi de cancer și diabet a fost o demonstrație de solidaritate și generozitate, mobilizând întreaga comunitate din Corjeuți și din diasporă.

Privind spre viitor, Livia și echipa sa au o viziune clară: consolidarea și dezvoltarea continuă a asociației pentru a aduce prosperitate și unitate în Corjeuți. În 2023, Asociația a devenit membră a Alianței Asociațiilor de Băștinași din Moldova și, de curând, beneficiară a programului „Next Level” lansat în cadrul organizației. Acest rezultat frumos îi determină să aducă mai multe schimbări pozitive durabile în comunitate. Pentru Livia, provocările sunt doar trepte către succes, iar încrederea și determinarea sunt busola ce îi ghidează pașii în drumul spre un viitor mai luminos pentru Corjeuți.

Prin participarea la un alt program de motivare și suport pentru femeile de ACASĂ al Alianței – altELE” – femeile din localitate reușesc să fie ele însele, spune Livia Florea. Datorită acestei inițiative inovatoare, participantele primesc susținere, apreciere și sfaturi de la femei cu aceleași responsabilități. Cel mai important, proiectul are drept scop să le facă pe femei să creadă în puterea lor și să plece acasă de zeci ori mai motivate, mai determinate de a mișca munții din loc în localitățile lor. Toate acestea cu un respect de sine mai ferm și înțelegerea valorii pe care o reprezintă.

Un alt beneficiu al programului a fost că am avut posibilitatea să facem schimb de idei de proiecte și sfaturi utile de implementare. Am venit acasă cu vreo zece idei noi de proiecte, iar lecția învățată a fost că munca nu o să se termine niciodată și dacă nu vom avea grijă de noi, într-o bună zi nu o să mai aibă cine lucra. Așa că sfatul meu de bază este să aveți grijă de voi, dragi femei! Mai uitați de toate rolurile, scoateți toate pălăriile și ascultați-vă pe voi și necesitățile voastre, doar așa vom putea fi mai productive”, a mai spus Livia Florea, președinta Asociației de Băștinași „Corjeuțenii de Pretutindeni”.

O altă participantă la prima întâlnire „altELE” este președinta Consiliului de Administrație al Asociației de Băștinași „Ciuciulea-Vatră de Dor” din satul Ciuciulea, raionul Glodeni – Larisa Butnariuc, o femeie remarcabilă. În calitate de profesoară la liceul din localitate, ea nu doar că împărtășește cunoștințele sale elevilor, ci le cultivă și dragostea pentru carte, simțul civic, și cel de a fi om în orice împrejurare. Cu un devotament inegalabil, doamna Larisa educă, de fapt, generații întregi care se vor implica în dezvoltarea comunității, urmându-i exemplul. Ea nu se oprește doar la predarea materiei școlare, ci investește timp și energie în dezvoltarea comunității.

Pentru Larisa Butnariuc, programul „altELE” a însemnat mai mult decât o simplă întâlnire și o ședință de networking. A fost o experiență de autocunoaștere și creștere personală, care i-a oferit încredere și claritate în ceea ce privește obiectivele sale în parcursul de mai departe. Mai mult, datorită întâlnirilor cu femeile lidere din țară, ea și echipa sa au acces la resurse, cunoștințe și conexiuni care le sprijină în inițiativele locale.

„Pentru mine, programul „altELE” reprezintă autocunoaștere, creșterea încrederii în sine, concentrarea pe ceea ce îmi doresc în viață și determinarea de a acționa cu încredere și mai departe. Sunt convinsă că această inițiativă ne influențează pozitiv. Mă bucur că gazda primei întâlniri din cadrul proiectului a fost doamna Victoria Dunford. Exemplul ei ne va servi drept bază în realizarea planurilor, va contribui la dezvoltarea personală și profesională a noastră”, a menționat Larisa Butnariuc, președinta Consiliului de Administrație al Asociației de Băștinași „Ciuciulea-Vatră de Dor”.

Povestea Asociației din satul Ciuciulea, Glodeni, este înrădăcinată în tenacitatea și angajamentul Larisei Butnariuc. Deși, se confruntă adesea cu provocări, ea știe mereu să găsească soluții ingenioase. A creat o platformă de comunicare și colaborare cu sătenii, dar și membrii Diasporei prin intermediul paginii de Facebook a asociației. Și astfel a reușit să consolideze comunitatea și să încurajeze implicarea tuturor în dezvoltarea localității.

În pofida obstacolelor întâlnite, împreună cu echipa sa au implementat numeroase proiecte de succes. Parcul Băștinașilor este una dintre cele mai remarcabile inițiative.

„Parcul Băștinașilor a devenit un loc preferat atât de localnici, cât și de oaspeți. Este specific prin cele 19 sculpturi, rezultat al celor trei ediții a Taberei Internaționale de sculptură „Ciuciulea – vatră de legende și mister”. Este o zonă bine amenajată: cu aparate de fitness, cu teren de joacă pentru copii, un sector de levănțică, un leagăn și un foișor. Cel mai frumos este că la realizarea proiectului au participat în unison băștinașii de acasă și cei din diasporă”, a detaliat Larisa Butnariuc.

La Ciuciulea, și Zilele Diasporei sunt o tradiție apreciată. Nu e un simplu eveniment. Este un adevărat prilej de reîntâlnire, celebrare și conexiune între cei plecați și cei rămași acasă. Această tradiție a devenit o parte integrantă a vieții comunității, aducând bucurie și unitate în comunitate.

Timp de șapte ani, Zilele Diasporei au crescut și s-au dezvoltat, transformându-se într-un eveniment de amploare ce atrage participanți din toată țara și din afara granițelor sale. Fie că sunt din Europa, din America sau alte colțuri ale lumii, băștinașii plecați se întorc acasă pentru a celebra împreună cu cei dragi și pentru a-și reînnoi legăturile cu rădăcinile lor.

Angajamentul și viziunea Larisei Butnariuc inspiră echipa și conduc asociația către noi înălțimi, cu un accent deosebit pe unitate, implicare și progres comunitar.

„Asociația “Ciuciulea-Vatră de Dor” va avea viitor doar prin implicarea activă atât a locuitorilor, cât și a diasporei. Doar împreună se pot face lucruri frumoase pentru dezvoltarea comunității”, a afirmat Larisa Butnariuc.

Livia Florea și Larisa Butnariuc sunt doar două dintre figurile de succes care, prin angajamentul și dedicarea lor, schimbă în bine comunitățile în care trăiesc. Astfel de modele de femei, fiind peste 50 la număr care sunt lidere ale Asociațiilor de Băștinași membre ale Alianței, reprezintă esența programului altELE – femei puternice, încrezătoare și pline de inițiativă, care sunt un exemplu pentru toți cei din jur.

„altELE”, o inițiativă lansată de Alianța Asociațiilor de Băștinași din Moldova, este o platformă esențială pentru femeile active, preponderent din mediul rural, oferindu-le resurse, sprijin și oportunități de dezvoltare personală și profesională. Prin intermediul acestui program, femeile au șansa să-și descopere adevăratul potențial, să-și dezvolte abilitățile de leadership și să-și îmbunătățească viața și a celor din jurul lor.

*Alianța Asociațiilor de Băștinași reprezintă o organizație umbrelă pentru 60 de reprezentanți ai unor asociații de băștinași din țară, care își propun să sporească nivelul de implicare și cooperare al asociațiilor de băștinași, al băștinașilor, al diasporei și al cetățenilor pentru dezvoltarea locală și națională a Republicii Moldova. Activitățile sunt realizate cu suportul PNUD Moldova și Guvernului Elveției. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.