Poporul gândește / „Am urmărit știrile și m-am umplut de bucurie”

La a treia întâlnire, avocații campaniei „Poporul gândește” au venit cu tema pentru acasă făcută și s-au pregătit de următoarele vizite pe care urmează să le aibă în diferite localități.

Avocații trebuiau să urmărească televizorul și să depisteze știri manipulatorii sau false. Asta și au făcut. Nicolae Vrednic spune că a urmărit postul de televiziune Prime. „M-am umplut de bucurie. Echivalentul partidului comunist al Uniunii Sovietice este PD-ul. De dimineață până seară, la Prime, este prezent numai PD-ul. Dacă mai apare din când în când, PPD-ul, într-un context negativ, critic”, a menționat bărbatul, care a fost, în trecut, șef  în domeniul propagandei într-o instituție de stat în perioada Uniunii Sovietice.

Învățătoarea Vera Constantinov a venit cu tema pregătită într-un carnețel. Și-a făcut însemnări după ce a vizionat o emisiune despre averile funcționarilor publici. „Mi-am pus mâinile în cap. Botnari, Jizdan, ce case mari au ei! Se spune despre casa lui Jizdan că este scrisă pe numele mamei lui. Dodon a fost ajutat de părinți”, a citit avocata din caiețelul cu care s-a prezentat la a treia întâlnire.

Una dintre avocatele campaniei, Parascovia Strișcă, a citit știrile online, dar le-a urmărit și  la televizor. A povestit colegilor despre cum a văzut pe Internet un filmuleț, în care o femeie se plângea prim-ministrului Pavel Filip despre pensia mică pe care o are. „Seara, la televizor, Pavel Filip spunea că oamenii l-au mulțumit pentru reforma pensiilor. Asta e o manipulare, e o minciună. Pentru că femeia ceea îi spunea în lacrimi că pensia este de o mie de lei și încă nu a mâncat un fruct”.

Vlada Ciobanu, coordonatoarea campaniei, a menționat că scopul principal al deplasărilor în localități este ca ei, avocații campaniei, să îndemne oamenii să se informeze din mai multe surse, să pună la îndoială și să pună întrebări despre fiecare informație pe care o primesc. În acest sens, participanții au improvizat discuții și și-au imaginat diferite situații la care urmează să facă față.

Pe 28-29 iulie, avocații campaniei vor merge în orașul Ștefan-Vodă și vor discuta cu semenii de vârsta lor despre propagandă, manipulare și despre cum să ne informăm corect.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.