Connect with us
"
"

Poporul gândește

Poporul gândește / „Am urmărit știrile și m-am umplut de bucurie”

Publicat

pe

La a treia întâlnire, avocații campaniei „Poporul gândește” au venit cu tema pentru acasă făcută și s-au pregătit de următoarele vizite pe care urmează să le aibă în diferite localități.

Avocații trebuiau să urmărească televizorul și să depisteze știri manipulatorii sau false. Asta și au făcut. Nicolae Vrednic spune că a urmărit postul de televiziune Prime. „M-am umplut de bucurie. Echivalentul partidului comunist al Uniunii Sovietice este PD-ul. De dimineață până seară, la Prime, este prezent numai PD-ul. Dacă mai apare din când în când, PPD-ul, într-un context negativ, critic”, a menționat bărbatul, care a fost, în trecut, șef  în domeniul propagandei într-o instituție de stat în perioada Uniunii Sovietice.

Învățătoarea Vera Constantinov a venit cu tema pregătită într-un carnețel. Și-a făcut însemnări după ce a vizionat o emisiune despre averile funcționarilor publici. „Mi-am pus mâinile în cap. Botnari, Jizdan, ce case mari au ei! Se spune despre casa lui Jizdan că este scrisă pe numele mamei lui. Dodon a fost ajutat de părinți”, a citit avocata din caiețelul cu care s-a prezentat la a treia întâlnire.

Una dintre avocatele campaniei, Parascovia Strișcă, a citit știrile online, dar le-a urmărit și  la televizor. A povestit colegilor despre cum a văzut pe Internet un filmuleț, în care o femeie se plângea prim-ministrului Pavel Filip despre pensia mică pe care o are. „Seara, la televizor, Pavel Filip spunea că oamenii l-au mulțumit pentru reforma pensiilor. Asta e o manipulare, e o minciună. Pentru că femeia ceea îi spunea în lacrimi că pensia este de o mie de lei și încă nu a mâncat un fruct”.

Vlada Ciobanu, coordonatoarea campaniei, a menționat că scopul principal al deplasărilor în localități este ca ei, avocații campaniei, să îndemne oamenii să se informeze din mai multe surse, să pună la îndoială și să pună întrebări despre fiecare informație pe care o primesc. În acest sens, participanții au improvizat discuții și și-au imaginat diferite situații la care urmează să facă față.

Pe 28-29 iulie, avocații campaniei vor merge în orașul Ștefan-Vodă și vor discuta cu semenii de vârsta lor despre propagandă, manipulare și despre cum să ne informăm corect.

Sănătate

Cum să ne controlăm stările în auto-izolare. 10 sfaturi de la psihologii din țară

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Să respirăm controlat, să ne informăm din surse veridice, să discutăm cu persoanele apropiate despre situația în care ne aflăm și să ne ocupăm plăcut timpul pe care-l petrecem acasă. Acestea sunt câteva dintre recomandările psihologilor, în această perioadă stresantă, când zilnic suntem loviți de un val de știri  privind răspândirea coronavirusului.

Specialiștii în psihologie atenționează că în această perioadă este foarte important să învățăm să ne controlăm fricile, pentru că în timp de carantină și stare pandemică suntem pe cont propriu cu emoțiile noastre. „E normal să-ți fie frică. Este foarte important să intri în contact cu această frică, dar să nu o transformi în panică. Trebuie să-ți repeți că ești în siguranță dacă respecți anumite norme de protecție. Astfel, vei duce această emoție într-o zonă în care poți să o tolerezi”, subliniază psihologa Mariana Boaghe.

PE LUNG

Zilnic urmărim tot mai multe știri și mesaje despre creșterea numărului de infectați cu COVID-19 și despre moartea a mii de oameni din întreaga lume. Acest lucru nu are cum să nu ne afecteze mental, susțin psihologii. Tot ei spun că starea de panică este firească în această perioadă, dar trebuie să încercăm să o ținem sub control și să nu permitem să ne afecteze sănătatea mentală. De aceea, specialiștii în psihologie vin cu o serie de sfaturi, cum putem să ne protejăm creierul.  

Cum poți face față fricii:

1. Filtrează informația

Trebuie să fii atent din ce surse te informezi despre răspândirea COVID-19. În primul rând, spune Olga Jalbă, psihologă și psihoterapeută la Centrul Comunitar de  Sănătate Mintală din Orhei, trebuie să ne informăm din surse corecte. „Lumea citește tot felul de comentarii de pe rețelele de socializare și negativismul acesta nu are cum să nu-i arunce într-o stare depresivă”, constată specialista. 

2. Nu sta doar cu nasul în știri

Specialiștii recomandă să nu te uiți non-stop la știri, pentru că acest lucru îți poate alimenta anxietatea sau frica. Este suficient să citești câteva știri la un interval de vreo 4-5 ore, pentru a fi informat, dar nu și epuizat. De asemenea, „este important să ne ancorăm în prezent, dar nu în viitor, pentru a nu-i permite creierului să facă scenarii apocaliptice”, recomandă Mariana Boaghe.

3. Dă o notă fricii tale

Toată lumea este îngrijorată și este foarte bine să dai o notă (de la 1 la 10) acestei frici pe care o simți. Acest lucru te va ajuta să înțelegi și să analizezi rațional ce simți. Dacă ai dat o notă mare, atunci trebuie să înțelegi de ce nivelul fricii a crescut atât de mult și cum ai putea să o calmezi. „Este important ca frica să nu treacă în extrema de panică, când nu mai analizezi și nu ești rațional. De aceea, încearcă să stai puțin și să te liniștești, pentru că doar așa îți vei putea controla emoțiile”, subliniază psiholoaga Olga Jalbă. 

4. Apelează la respirația controlată

Când emoția este mare și îți vine greu să o gestionezi trebuie să te autoreglezi. Pentru a reuși apelează la respirația controlată:

  1. tragi aer prin nas;
  2. menții respirația până numeri la trei;
  3. expiri lent, ca să nu te amețească.

Asta faci de fiecare dată când simți că ești cuprins de panică sau de îngrijorare.

„Te axezi pe ceea ce inspiri și expiri. Asta te va ajuta să-ți reglezi emoțiile, ca să nu stai cu ele, acolo, foarte sus și să simți că te mănâncă din interior. După fiecare deal vine și o vale. Automat, dacă eu stau sus cu emoțiile mele, am nevoie să cobor la vale, pentru că în caz contrar voi sta cu imunitatea la pământ”, explică psihologa Jalbă.

5. Meditează

Meditația te ajută să te relaxezi, să îți pui gândurile în ordine și să scapi de fricile care nu-ți permit să respiri. „O formă bună de meditație sunt și exercițiile de mindfulness care ajută la prevenirea atacurilor de panică, anxietății, depresiilor și relaxează foarte mult creierul. Aceste exerciții pot fi descărcate prin aplicații, practic la orice telefon”, susține  Mariana Boaghe. Ea recomandă oamenilor să facă aceste exerciții de două ori pe zi, câte 5 minute, în special dacă suferim de insomnii. 

6. Fă acasă ceea ce îți place

În această perioadă de carantină, când este recomandat să stai acasă, pentru a nu te infecta de COVID-19 este bine să faci, în sfârșit, ceea ce îți place. Poți citi cărțile pe care nu reușeai nici măcar să răsfoiești. Nu ar fi rău dacă vei face și curățenie generală și vei arunca lucrurile de care nu ai nevoie. Tot acum este timpul perfect să înveți vreo limbă străină, să te apuci să pictezi, să creezi lucruri handmade sau să vizionezi documentarele, filmele și serialele pe care nu le-ai mai văzut sau pe care îți este poftă să le revezi. Și nu uita de jocurile de logică sau jocurile de societate, în caz că acasă sunteți mai mulți oameni. Acest lucru te va distrage de la gândurile negative și-ți vor da o stare de bine și energie.

7. Comunică

Acum este important să comunicăm și să ținem legătura cu prietenii, rudele, membrii familiei. Și pentru asta nu este nevoie să mergi la ei în vizită, ci poți să le scrii, telefonezi, discuți pe rețelele de socializare. „Este important să discutăm deschis cu membrii de familie, să le spunem ce simțim, ce gândim și ce facem. Pentru noi, acum, este important cum acționăm: suntem prudenți, respectăm regulile de igienă, ne limităm expunerile neîntemeiate, nu ieșim din casă dacă nu este necesar. Anume aceste măsuri ne protejează”, subliniază Olga Jalbă. 

8. Fă sport

Ai grijă de corpul tău! Fă-ți un mic program cu orele la care vrei să faci câteva exerciții fizice, pentru a-ți face corpul mai puternic și pentru a nu sta doar tolănit pe pat.

9. Mănâncă sănătos

Carantina nu este un motiv să exagerezi cu mâncarea. Mănâncă sănătos, frecvent, dar în cantități moderate. Nu uita de fructe și legume. Redu consumul de alcool și țigări. 

10. Dormi

Situația pandemică, știrile negative s-ar putea să-ți cauzeze insomnii. Însă, nu uita cât de necesar este somnul pentru organismul și imunitatea ta. De aceea, bea un ceai călduț de plante și încearcă să dormi.

În cazul în care simți că nu mai reziști presiunii psihologice, timp de mai multe zile, atunci apelează telefonic la psihologi, de exemplu aici

Citește mai departe

Social

Moldova.org recomandă: TakieDela, Formula-as, Recorder

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

Formula-as: Marta și fotografia ucigașă

Marta Vasiliu este adolescenta care a trăit 10 ani în iadul siberian, doar fiindcă a apărut într-o fotografie. „Mie, la 15 ani, mi s-a rupt craca de sub picioare. Brusc. Totul a pornit de la o fotografie. Mult timp m-am întrebat ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi făcut acea fotografie, în amiaza aia însorită din vara anului 1941. Secunda aia… Îmi aduc aminte totul. Ce-ar fi fost dacă fotograful n-ar fi apăsat pe buton. Din acel moment, vreme de 50 de ani, viața mea a fost doar chin și frică”.

Recorder: Proful care și-a făcut loc în mintea elevilor săi

Doru Căstăian (40 de ani) a devenit profesor de filosofie și științe socio-umane acum 16 ani, după ce-a terminat facultatea la Cluj și după ce-a lucrat o vreme în presa gălățeană. Unul dintre primele lucruri de care și-a dat seama a fost acela că sistemul de învățământ românesc nu prea e un sistem, de fapt: lipsesc pașii previzibili pe care un profesor ar trebui să-i facă pentru a avansa cu adevărat în carieră. „E un sistem care, din păcate, îți permite foarte ușor să simulezi, să pară că faci, să pară că ai crescut. Și, din păcate, simulăm la multe nivele: simulăm consilieri psihologice, simulăm că-i ascultăm [pe elevi]”. Încearcă să pună umărul pentru a urni mecanismul ăsta greoi. Scrie cărți despre educație, creează scenarii pentru softuri educaționale, lucrează ca formator pedagogic. Anul trecut a devenit Profesor Merito, în cadrul unui proiect ce-și propune să recunoască excelența în școala românească.

TalieDela: Девочка с портрета Пикассо

Ella arată ca portretul care a prins viață a lui Picasso – ochi diferiți, brațe și picioare diferite … Faptul că merge, vorbește și arată trucuri este un adevărat miracol. Ea are 17 ani, dar arată de parcă ar avea 13. Ella s-a născut cu patru luni înainte de termen, cântărea 860 de grame și că, pentru un motiv oarecare, în ciuda prognozelor dificile cu privire la sănătatea fiicei sale (displazie bronhopulmonară, hemoragii gastrice de gradul al treilea, vedere slabă), părea că acum Ella ieșea și totul se va termina. Abia patru luni mai târziu, Ella a fost externată – și cu o zestre bogată: o listă cu mai multe pagini de programări medicale pentru următorii doi ani. Abia după ce a pășit peste pragul spitalului, mama Ellei – Zina și-a dat seama că totul de abia începe. Nimic nu depindea de ea, ci de medicii care trebuiau să-i trateze fiica.

Citește mai departe

Social

Moldova.org lansează filmul documentar despre moștenirea transmisă din tată în fiu – ciobănia

Publicat

pe

PE SCURT

Moldova.org lansează filmul documentar despre ciobănie, meserie tradițională, atât în Georgia cât și în Republica Moldova, dar pe cale de dispariție. Transmisă din generație în generație, ciobănia se oprește la fiul ciobanului georgian care visează să lucreze în armată și dispare din satul Alexandru Ioan Cuza, din cauza piedicilor pe care le are ciobanul Anatolie.

PE LUNG

Despre tradiție, viață, familie, greutăți, muncă, zile nedormite și frumusețea din jur, vă povestesc eroii filmului documentar Generația C, Vaso și Anatolie.

Generația C

Să pierzi ceea ce s-a transmis din tată în fiu, să știi că nimeni nu va mai continua ceea ce faci, să lupți pentru ceea ce ai și să fii unul dintre puținii care au mai rămas. Despre tradiție, viață, familie, greutăți, muncă, zile nedormite și frumusețea din jur, vă povestesc eroii filmului documentar Generația C.https://www.facebook.com/events/110344887039432/

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 21 januari 2020

Evenimentul va avea loc pe 31 ianuarie, ora 18:30, la C51 (str. Columna 51, Chișinău). Detalii, aici.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură3 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social6 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social10 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031