Poporul gândește / Expertul Valeriu Pașa despre propaganda rusească

„La televiziunile din Federația Rusă nu se discută despre drepturile omului. Rușii nu au nici dreptul de a-și alege un primar, pentru că este un show. Acela care vrea să fie în opoziție, nici nu o să fie lăsat să se ducă la alegeri. Din păcate, moldoveanului de rând nimeni nu-i spune despre asta”. Declarația aparține expertului Watch Dog, Valeriu Pașa, la a doua întâlnire a avocaților campaniei „Poporul Gândește”.

Potrivit expertului, la televizor nu se vorbește despre cazurile de corupție, ci se publică doar pe Internet. „Nici televiziunea guvernării de acolo, nici televiziunea noastră nu o să arate lucrurile acestea. Nimeni nu o să le povestească că Rusia, o țară bogată, are probleme cu infrastructura. Țara cu cei mai mulți producători și exportatori de gaz nu are gaz”, explică Valeriu, menționând că, la televizor, informația este publicată selectiv și moldovenii care urmăresc canalele rusești cred că în Rusia este totul bine, pentru că ei doar asta văd.

În Europa e prăpăd – asta li se spune la canalele de televiziune rusești. Arată că au venit imigranții, e sărăcie. Moldoveanul se uită și zice: băi, dar în Europa asta chiar e prăpădenie”, a spus expertul Valeriu Pașa.

Astfel, expertul recomandă oamenilor ca după vizualizarea știrilor să iasă afară și să analizeze dacă lucrurile prezentate în cadrul buletinelor de știri sunt la fel în realitate.

Campania „Poporul gândește” este destinat persoanelor 60+. Scopul acestuia este combaterea manipulării și dezinformării de la om la om.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.