Connect with us
"
"

Opinii

Poporul gândește // „Politicienii vor să nu gândim, să nu punem întrebări și să nu protestăm”

Publicat

pe

Pensii mari, viață decentă, salarii atractive și oameni mulțumiți – acesta este portretul R. Moldova pe care-l vedem la știrile posturilor TV afiliate unor partide politice de la conducere. Însă, Parascovia Strișca, una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”, susține că astfel de „minunății” vezi doar la televizor, dar nu și în realitate.

„Oamenii mor de foame. Salariile și pensiile sunt prea mici, iar medicamentele, serviciile comunale și produsele alimentare sunt foarte scumpe, tinerii nu își găsesc un loc de muncă bine plătit și de aceea fug din țară, iar bătrânii nu ies din casă din cauza problemelor de sănătate și drumurilor distruse pe care nu pot merge”, spune femeia.

„Realitățile” de la TV

Parascovia Strișca din satul Pelivan, r. Orhei, este pensionară activă, care nu rămâne indiferentă față de soarta R. Moldova. Ea nu lipsește de la protestele din Piața Marii Adunări Naționale, împotriva fărădelegilor și a guvernelor votate la miezul nopții. „La TV vezi multe lucruri frumoase și cel mai dureros este când înțelegi că ești mințit. Ți se îndrugă verzi și uscate, îți spun că trăiești bine, când, de fapt, nu este deloc așa. Oamenii din sate mor de foame, tinerii pleacă din țară din cauza acestor politicieni, care au grijă doar de buzunarele lor și calcă în picioare pe cei care lucrează sincer și gândesc. Ei (n.red.: politicienii) ne vor degradați. Să le plătim impozitele, facturile, să nu gândim, să nu punem întrebări și să nu ieșim la proteste”, suspină femeia, care și-a pierdut încrederea în politicieni și reformele cu care aceștia se laudă.

Enlarge

A12_6141

Foto: Tatiana Beghiu

Totodată, ea spune că răbdarea oamenilor din R. Moldova seacă treptat, mai ales când văd cât de rece rămâne guvernarea la protestele la care se adună mii de oameni. „Nimic nu se schimbă. Situația este dezastruoasă. Atâția bani au fost furați și ei nu i-au întors, atâția demnitari corupți avem, dar ei nu sunt închiși, iar lumea trăiește atât de rău. Toate acestea mă fac să protestez”, zice Parascovia Strișca.

Prețul pentru un vot

Ea îi îndeamnă pe oameni să nu se lase manipulați de partidele care „împrăștie” ziare gratis sau deputații care fac zeci de promisiuni în ajunul alegerilor, ci să-și stabilească foarte clar prioritățile și să nu-și mai vândă dreptul de a alege pentru un kilogram de hrișcă sau vorbe dulci. „Eu, de exemplu, nu mai privesc emisiunile care laudă continuu guvernarea. Puteți să faceți și singuri un exercițiu: uitați-vă la aceeași știre la mai multe posturi TV și veți vedea cum se manipulează și este prezentată informația și interesele cui ies la suprafață. Pentru mine, cea mai evidentă manipulare a fost în timpul campaniei electorale de la prezidențiale, când la unele posturi TV apăreau tot felul de știri despre sirienii care vor veni în Moldova, dacă va câștiga un anumit candidat și multe alte aberații. Atunci, într-adevăr, m-am convins că în Moldova este jale”, recunoaște ea, în timp ce merge pe o stradă îngustă, scăldată de vuietul strident produs de motoarele mașinilor ce trec grăbite pe lângă noi.

Enlarge

A12_6024

Foto: Tatiana Beghiu

Mergând încet, potrivindu-și uneori geanta pe care o poartă pe umărul drept, femeia privește în depărtare și lasă ca liniștea să-și facă loc printre noi. După o mică ezitare, Parascovia ne spune cu voce joasă și tristă:

„Nu cred că se va schimba ceva după alegerile din această toamnă. Nu cred că ei (n.red.: guvernanții) vor permite ca opoziția să ajungă în Parlament. Când zic opoziția nu mă refer la socialiștii care fac totul pe placul democraților și votează când este nevoie, dar dacă le cer pot face și un show în Parlament și să părăsească sala la mijlocul ședinței. Nu cred că alegerile vor fi corecte, iar votul cetățeanului va conta”.

Lucrul care o doare cel mai mult pe femeie este faptul că situația din R. Moldova s-ar putea îmbunătăți doar dacă va fi schimbată conducerea. „Nu este nevoie de zece ani ca să vii cu o schimbare. Multe se pot face, doar conducerea trebuie schimbată. Dar cum să o schimbăm, dacă ei modifică totul: sistemul electoral, justiția, legile? Totul pentru ca ei să stea cât mai mult pe fotoliile confortabile din Parlament. Din cauza lor și a dezastrului pe care-l creează în jurul lor, copii noștri au plecat de acasă și acum trăiesc printre străini”, constată cu tristețe ea, în timp ce se grăbește spre stația de microbuz. Se îndreaptă spre casă, unde o așteaptă nepotul de șapte ani. Pentru viitorul lui luptă acum.

Social

Cum se protejează cititorii Moldova.org de COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Folosirea soluțiilor pe bază de clor, dezinfectarea încălțămintei, a clanțelor și a balustradelor, reducerea ieșirilor din casă și spălarea corectă și frecventă a mâinilor. Acestea sunt câteva dintre măsurile la care apelează cititorii Moldova.org, pentru a se proteja de COVID-19.

Însă, nimeni nu uită cât de important este să se izoleze în casă, pentru a nu se infecta și pentru a nu suprasolicita sistemul medical. Stăm acasă, pentru că ne pasă!

PE LUNG

Acum este foarte important să ne protejăm să nu ne infectăm cu COVID-19, care a ucis peste 13 mii de oameni din întreaga lume. Autoritățile recomandă ca oamenii să stea în casă și să iasă doar să cumpere produse alimentare sau medicamente. De asemenea, recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă și săpun și în cazul în care strănutăm sau tușim să o facem în pliul cotului. Dar am fost curioși să aflăm, cum se protejează de COVID-19 cititorii Moldova.org.

Tatiana Novac spune că dezinfectează periodic telefonul. De asemenea, toate fructele și legumele pe care le cumpără le spală cu un gel special. Ea nu uită să facă curățenie în casă, folosind produse cu clor. Iar dacă trebuie să iasă afară, se echipează cu mănuși și mască.

Adelina Popescu dezinfectează talpa încălțămintei cu soluție de clor, după care o spală bine. De asemenea, ea spune că folosește dezinfectantul de fiecare dată când achită cash sau când urcă în transportul public. Ea recunoaște, că în perioada carantinei a înțeles cât de bine e că are un congelator cu o capacitate mare de păstrare, unde are fructe, legume, carne și produse lactate. „Doar văd că raftul cu cereale se cam golește”, remarcă Adelina.

Alina Țurcanu spune că mama i-a sugerat să pună un covoraș sau o cârpă mai groasă în fața ușii de la intrare și periodic să-l stropească cu o soluție de clor. l stropește cu soluție de clor.

Dorin Guțu dezinfectează ușa blocului, ascensorul, balustrada de la etajul 1 până la 9, ușa apartamentului și automobilul, ianinte a-și duce familia la aer proaspăt în pădure.

Natalia Para a confecționat un spray pe bază de apă și clor cu care pulverizează talpa încălțămintei, înainte de a intra în casă. Hainele pe care le-a purtat afară sunt scoase și puse direct în mașina de spălat. Casa este aeristă de mai multe ori pe parcursul zilei, iar în timpul curățeniei, la fel, sunt folosite produse pe bază de clor. Soțul este cel care merge la cumpărături și toate produsele sunt bine ambalate, ca acasă să poată fi dezinfectate. Iar pentru a reduce răspândirea bacteriilor, achită totul cu cardul.

Cristina Sârbu încearcă să nu iasă pe afară, decât o dată la 3-4 zile, pentr a merge până la magazin sau pentru a duce gunoiul. Dar nu uită să-și ia atunci mănușile de unică folosință, iar când intră în casă să-și spele mâinile, dezinfecteze telefonul și să nu mai atingă timp de 3 zile obiectele cu care vine de afară.

Irina Pretzel susține că încearcă să stea cât de mult poate în casă. De asemenea, ea a renunțat să meargă în vizite la bunei și a discutat cu rudele pentru a-i face să conștientizeze gravitatea situației. Irina povestește că a dezinfectat toate mânerele, începând de la ușa blocului până la ușa din cameră. A prelucrat cu clor podelele de pe etaj. Nu uită să dezinfecteze cheile și covorașul de la intrare. Iar după fiecare atingere a suprafețelor din afara casei folosește dezinfectant. 

Nicoleta Cârlig, care acum se află în Olanda, povestește că în căminul studențesc în care stă, sunt cel puțin 10 persoane care împart aceeași bucătărie și baie. „Dezinfectăm spațiile pe care le împărțim, camerele unde stăm. Persoana de serviciu contractată de cămin, face ordine în baie în fiecare dimineață. Dacă ies afară, atunci când revin îmi dezinfectez încălțămintea și spăl podeaua cu dezinfectant și apă. Încercăm toți să fim responsabili și să ne spălăm pe mâini cât mai des posibil. Dezinfectăm mânerele de la ușile camerelor, mânerele dulapurilor din bucătărie”, zice ea. 

Alexandru Andrușca consideră că cea mai bună protecție de la COVID-19 este să ne spălăm cât mai des pe mâini și să stăm acasă.

Diana Sestacovschi spune că în timpul carantinei a renunțat să folosească ascensorul, însă, periodic dezinfectează butonul, pentru siguranța celorlalți.

Ne bucurăm că aveți grijă de siguranța voastră și a celor in jur și de aceea, vă reamintim despre recomandările experților pentru a preveni răspândirea COVID-19:

– Păstrați distanța socială de 1 metru față de celelalte persoane pe care le întâlniți!

– Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

– Spălați mâinile cât mai des cu apă caldă și săpun, cel puțin înainte de a mânca sau a prelucra alimente, precum și după utilizarea toaletei. Dezinfectantul de mâini poate fi o alternativă atunci când nu aveți posibilitatea de spălare a mâinilor.

– Strănutați/tușiți într-un șervețel de unică folosință sau în cotul mâinii.

– Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile.

– Dezinfectați suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă (cu soluție pe bază de alcool sau clor).

– Medicamentele antivirale sau antibiotice le luați doar la prescripția medicului.

– Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane care par sănătoase și nu cunosc despre faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. NU în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

– NU expuneți persoanele în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone de risc sau aglomerate (Statistica arată că persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate, ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

– Apelați medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19) sau ați fost în contact cu persoane diagnosticate cu COVID-19.

– Apelați Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică – 0 800 12300 (Linia verde este un număr de informare, nu de urgență).

– În cazul urgențelor sunați la 112!

– Informați-vă despre noul coronavirus doar din surse oficiale.

– Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală. Sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul coronavirus.

– Transferul către spital trebuie să fie realizat de ambulanță, respectând toate măsurile de izolare.

– Dacă sunteți în autoizolare la domiciliu NU părăsiți sub nicio formă domiciliul timp de 14 zile, NU primiți vizitatori și NU intrați în contact apropiat cu persoane care vă furnizează alimente sau produse.

Citește mai departe

Sănătate

46 persoane suspectate de infectare. Ministerul Sănătății recomandă să nu ieșim din casă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să fie opt, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Starea pacienților se îmbunătățește, în afară de două persoane care continuă să fie într-o stare de sănătate gravă, din cauza altor boli.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale recomandă oamenilor să nu iasă din casă decât pentru a cumpăra produse alimentare sau medicamente, în special cele care au revenit recent din alte țări. În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei.

PE LUNG

Ministerul Sănătății anunță că în Moldova sunt opt cazuri de infectare cu COVID-19, iar alte 46 de persoane sunt suspectate. Nici unul dintre cei opt pacienți nu sunt conectați la aparatul respirator: două persoane sunt într-o stare gravă, dar stabilă; trei sunt într-o stare stabilă; iar alți trei înregistrează ameliorări. Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, starea gravă a celor doi pacienți este cauzată de bolile conexe, dar nu de virus.

De asemenea, ministra a ținut să menționeze că nici una dintre celelalte persoane care a fost diagnosticată pozitiv cu COVID-19 nu a călătorit împreună cu prima femeie infectată în Moldova, așa cum s-ar fi vehiculat în presă.

Ministerul recomandă ca în această perioadă de carantină, agenții economici să-și sisteze activitate și să funcționeze doar farmaciile și magazinele alimentare. „Asta ține de responsabilitatea noastră. Trebuie să stăm acasă, să nu mergem în vizite, pentru că astfel sporim riscul de a ne infecta cu COVID-19”, a subliniat Dumbrăveanu.

Potrivit Ministerului, timp de o săptămână au fost utilizate 140 de teste de stabilire a virusului. Astfel, în prezent, Republica Moldova are peste 1000 de teste. „Este mai mult decât suficient, zic eu”, susține ministra.

Menționăm că ieri, 13 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că slujbele religioase vor fi amânate pentru următoarele două săptămâni. Însă, de această decizie nu a ținut cont doar Mitropolia Moldovei, care a îndemnat oamenii să continue să vină la slujbe, indiferent că acest lucru ar putea răspândi și mai mult virusul, care a reușit deja să ucidă 5443 de oameni din întreaga lume, în doar câteva zile.

În contextul carantinei stabilite, la Chișinău a fost închisă astăzi și Piața Centrală. Pentru a evita aglomerările, Primăria municipiului Chișinău a operat modificări în circulația transportului public care traversează zona centrala a capitalei. Astfel, circulația troleibuzelor și autobuzelor care traversează bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost redirecționată pe str. București, fără a staționa în perimetrul str. A. Pușkin – str. Ciuflea. De asemenea, rutele de troleibuze care circulă pe str. Ismail, nu vor staționa, în perimetrul str. A. Mateevici – str. A. Hîjdeu.

COVID-19 este o infecție respiratorie care, timp de câteva săptămâni a afectat 146.437 de persoane din întreaga lume și a ucis 5.445. În același timp, 72.572 de persoane au fost înregistrate că și-ar fi revenit complet. Cele mai afectate țări de coronavirus sunt: China (unde a fost înregistart primul caz de îmbolnăvire) – 80.824; Italia – 17.660; Iran – 11.364; Coreea de Sud – 8.086; Spania – 5.232; Germania – 3.758; Franța – 3.661 și SUA – 2.329. Cei mai afectați de acest virus sunt persoanele în etate care au imunitatea mai slabă și suferă de mai multe boli. La 11 martie curent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că COVID-19 este pandemic și a îndemnat toate țările să ia măsuri radicale, pentru a împiedica răspândirea lui în rândurile populației. Mai multe țări au sistat zborurile și au închis frontierele, au închis magazinele, lăsând să activeze doar farmaciile și magazinele alimentare. De asemenea, au fost închise școlile și universitățile, oamenii au fost îndemnați să se izoleze în case. 

Citește mai departe

Social

Moldova.org va lucra de acasă

Publicat

pe

De către

Redacția Moldova.org, începând cu ziua de mâine, 13 martie, va lucra de acasă.

Această decizie a fost luată pentru că ne alarmează răspândirea coronavirusului în Republica Moldova și în întreaga lume.  Însă, acest lucru nu ne va opri să scriem despre subiecte care ne interesează, subiecte care ne dor și subiecte despre care trebuie să vorbim. Vom continua să fim aproape de tine, cititorul nostru, doar că de acasă, pentru că astfel vrem să avem grijă de oamenii care ne înconjoară și să contribuim măcar puțin la oprirea răspândirii acestui virus.

Haideți să fim responsabili, să renunțăm să participăm la evenimente unde se adună mai mulți oameni, să respectăm normele de igienă și să ne informăm corect, să fim raționali și să nu ne panicăm! De aceea, am creat această pagină, unde încercăm să adunăm informații veridice. Împreună putem schimba ușor lucrurile. Haideți să dăunăm mai puțin.

COVID-19 este o boală respiratorie care se răspândește de la persoană la persoană. Aproximativ 80% dintre oameni se recuperează fără a necesita tratament special. Virusul, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, s-a răspândit de atunci în peste 60 de țări. Până în prezent, nu există un tratament specific împotriva noului tip de coronavirus și deși experții chinezi și americani dezvoltă un vaccin, primele teste ar trebui să aibă loc abia peste trei luni. Vaccinul însă ar fi disponibil cel devreme în vară.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură4 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social7 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social11 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031